Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Tryksår skal forudses frem for behandles

En læge og en sygeplejerske fra Videncenter for Sårheling på Bispebjerg er blevet bedt om at vurdere sagen om den 93-årige patient. Her er deres kommentar samt gode råd om, hvordan man undgår tryksår.

Sygeplejersken 2001 nr. 43, s. 44-46

Af:

Bo Jørgensen, afdelingslæge,

Susan Bernmark, afdelingssygeplejerske

En borger bliver syg, kommer på sygehuset og får dér en højt specialiseret og vellykket behandling for sin sygdom, men ender på plejehjem og dør af forløbet. Tre tryksår var stødt til.

Et par tusinde gange eller mere sker lignende hændelsesforløb på et dansk sygehus hvert år. Statistikken vedrørende tryksår er usikker, der er jo blot tale en bidiagnose. Det menes, at der er 4.000 personer i dette land med tryksår, og at to tredjedele er opstået (læs: påført) på sygehus. Vist er der tale om i forvejen syge mennesker, men de fleste kunne utvivlsomt have været sparet for således at blive endnu mere syge.

I sygehussystemet må vi alle påtage os et ansvar, når det sker. Tryksåret kunne måske være undgået. Derfor er en systematisk tryksårsindsats påkrævet på enhver afdeling.

I forbindelse med det præsenterede patientforløb er hospitalsafdelingens tryksårsinstruks ikke fremlagt.

Tryksårsintervention på hospital

Overordnet bør en afdelingsinstruktion omfatte generelle retningslinier for forebyggelse af tryksår hos alle indlagte patienter. Herunder stillingtagen til kvaliteten af afdelingens almindelige hospitalsmadrasser, sengenes funktion og indstillingsmuligheder, trykaflastende underlag på operationslejer og ventebrikse. Der skal være en lejringsinstruktion. Instruktionen skal sikre, at der findes en depotfunktion med straksudlevering af trykaflastende underlag, madrasser og puder. En funktion, der i praksis og på store sygehuse ofte er etableret i samarbejde med sengeredningscentralen og ergo- og fysioterapeuter. Endvidere bør instruksen fokusere på tryksårsproblemet gennem løbende uddannelse af personalet og ikke mindst være en del af afdelingens introduktionsprogram.

I den daglige patienthåndtering skal ekstreme tryk-, skrid- (shear) og friktionspåvirkninger af huden undgås. Alle skal kunne observere for trykmærker og handle derefter. Anæstesiforløb bør undgå hypotensive episoder. Patienten skal så vidt muligt mobiliseres osv. Principper for anlæggelse af bandager, herunder polstring, skal fremgå.

Instruktionen skal dertil omfatte en sårbehandlingsvejledning med enkle sårbehandlingsprincipper: Afklipning af bullae, etablering af afløb, fjernelse af nekrotisk væv, beskyttelse af hudomgivelser, undgå massage af vævet m.m. Instruksen skal anvise, hvilke sårbehandlingsprodukter der skal anvendes. 

Behandling af tryksår

Sårbehandlingen hos denne patient er stort set i orden. Nogle dage er der dokumenteret, at bandagen

Side 45 

Figur 1. Braden-skalaen

Sensorisk perception

Evne til at reagere meningsfuldt på trykrelateret ubehage

1. Helt begrænset

Ingen reaktion (ingen klager, undvigemanøvre eller griben fast) på smertefulde stimuli, begrundet i forringet bevidsthedsniveau ELLER begrænset evne til at føle smerte over det meste af kroppen. 

       ​

2. Meget begrænset

Reagerer kun på smertefulde stimuli. Kan kun kommunikere ubehag ved klager eller uro ELLER har en forstyrrelse i sanseevnen, som begrænser evnen til at føle smerte eller ubehag over halvdelen af kroppen.  

3. Lidt begrænset​

Reagerer på verbale kommandoer, men kan ikke altid kommunikere ubehag eller behov for at blive vendt ELLER har nogen sensorisk forstyrrelse, som begrænser evnen til at føle smerte eller ubehag i en eller to ekstremiteter.

4. Ingen svækkelse

Reagerer på verbale kommandoer. Har ingen sensoriske mangler, som kan begrænse evnen til at føle eller grive udtryk for smerte eller ubehag.

Fugt

Den grad i hvilken huden er udsat for fugt​

1. Konstant fugt

Huden holdes næsten konstant fugtig af sved, urin etc. Der konstateres fugtighed, hver gang patienten bevæges eller drejes.


2. Meget fugtig

Huden er ofte, men ikke altid, fugtig. Linned må skiftes mindst en gang pr. vagt.


3. Lejlighedsvis fugtig

Huden er sommetider fugtig, der kræves et ekstra linnedskift næsten en gang om dagen.


4. Sjælden fugt

Huden er normalt tør, linned må kun skiftes rutinemæssigt.

Aktivitet

Grad af fysisk aktivitet​

​¨1. Bundet til sengen

Fast sengeliggende

​2. Bundet til en stol

Evnen til at gå er alvorligt begrænset eller manglende. Kan ikke bære egen vægt og/eller må hjælpes i stol eller kørestol.

​3. Går en gang imellem

Går lejlighedsvis i løbet af dagen, men meget korte afstande, med eller uden assistance. Tilbringer det meste af hver vagt i seng eller stol.

​4. Går hyppigt

Går uden for værelset mindst to gange dagligt og i værelset mindst hver anden time om dagen.

Mobilitet

Evne til at skifte og kontrollere stilling​

​1. Helt immobil

Ændrer overhovedet ikke stilling uden hjælp

​2. Meget begrænset

Ændrer sommetider stilling en smule, men er i det væsentlige ude af stand til at skifte stilling uden hjælp.

​3. Let begrænset

Ændrer hyppigt, men kun lidt, stilling uden hjælp.

​4. Ingen begrænsning

Ændrer i det væsentlige stilling uden hjælp

Ernæring

Sædvanlig fødeindtagelsesmønster​

​1. Meget dårlig

Spiser aldrig et helt måltid. Spiser sjældent mere end 1/3 af en portion. Spiser to serveringer eller mindre af proteinholdig mad (kød eller mælkeprodukter) pr. dag. Drikker dårligt. Får ikke flydende kosttilskud ELLER er fastende og/eller på væskebehandling eller IV i mere end fem dage.

​2. Sandsynligvis utilstrækkelig

Spiser sjældent et helt måltid og normalt kun ca. halvdelen af portionen. Proteinindtagelse kun tre gange dagligt via kød eller mælkeprodukter. Tager lejlighedsvis kosttilskud ELLER får under den optimale mængde væske eller sondeernæring.

​3. Tilstrækkelig

Spiser mere end halvdelen af de fleste måltider. Spiser i alt fire gange proteinholdig mad (kød, mælkeprodukter) pr. dag. Afstår lejlighedsvis et måltid, men tager normalt et tilskud, når det tilbydes, ELLER er på sondeernæring eller tital parenteral ernæring, som formodentlig opfylder de ernæringsmæssige behov.

​4. Udmærket

Spiser det meste af hvert måltid. Afstår aldrig et måltid. Spiser normalt i alt fire eller flere serveringer af kød og mælkeprodukter. Spiser sommetider mellem måltiderne. Kræver ikke kostilskud.

Gnidning og forskydning

​1. Problem

Kræver moderat til maks. assistance ved bevægelse. Løfte helt uden at gnide mod lagnerne er umuligt. Glider hyppigt ned i seng eller stol, kræver hyppig oprejsning med maks. assistance. Spasticitet.

​2. Potentielt problem

Bevæger sig svagt eller kræver min. assistance. Ved bevægelse gnider huden nok i nogen grad mod lagner, stol eller andet. Opretholder relativt godt stilling i stol eller seng det meste af tiden, men glider lejlighedsvis ned.

​3. Ikke iagttaget noget problem

Bevæger sig i stol og seng uden hjælp og har tilstrækkelig muskelstyrke til at løfte sig helt op under bevægelse. Bevarer god stiling i seng eller stol.

 

Tallen øverst til venstre i hver kolonne er det antal point patienten scorer.
Den samlede score findes ved sammentælling af point fra hver række.

  • patienter, der scorer 15-18 point, er i mild risiko for at udvikle tryksår.
  • patienter, der scorer 13-14 point, er i moderat risiko for at udvikle tryksår.
  • patiener, der scorer 10-12 point, er i høj risiko for at udvikle tryksår.
  • patienter, der scorer ≤ 9 point, er i meget høj risiko.

Side 46

desværre ikke er blevet skiftet, hvilket dog ikke betyder så meget, når der ikke er infektion i såret. Det vigtigste i behandling af såret er, at det er aflastet, så skal det nok hele. Ved at vælge moderne sårbehandlingsbandager, der sikrer fugtig sårheling, opnår man en hurtigere heling og ofte større komfort for patienten.

Patienter, der udvikler bullae på hælene, skal have klippet hele bullaen af.

Er der en tør, sort nekrose, skal denne bevares tør og have lov at afstødes langsomt. Man er ikke interesseret i at fjerne tørre nekroser på hæle, da det ofte vil resultere i en blottet calcaneus knogle.

En fugtig nekrose skal fjernes, da den øger risikoen for infektion.

Særlige forhold gælder for trykaflastning af hæle, der er specielt udsatte for at få tryksår. Det fremførte eksempel illustrerer jo dette med al tydelighed. Hæle skal, så vidt det er muligt, løftes fri af underlaget. Korrekt aflastning af hæle gøres ved, at hele underbenet løftes fra underlaget og understøttes fra knæ til ankel. Hælaflastning må gerne placeres oven på madrasaflastning.

Hæltryksår er en katastrofe, som kan medføre tab af foden eller forhindre livsvigtig genoptræning. En viden om kredsløbsforhold gennem en simpel tåtryksmåling kan være nyttig i denne sammenhæng. Et hæltryksår, opstået i forbindelse med anden ortopædkirurgi, har i patientforsikringssammenhæng udløst erstatning på 35.000 kr. her i kongeriget.

Risikovurdering

Afdelingsinstruktionen skal specielt sikre, at hver enkelt patient straks ved ankomst til afdelingen bliver vurderet for sin individuelle risiko for at udvikle tryksår. Det kan og bør sættes i rutine. Til det formål er der udviklet forskellige scoringsskemaer. For tiden er det Braden-skalaen, som anbefales (se figur 1). Det vigtige er, at der sker en vurdering, og at scoringen gentages regelmæssigt og ved ændrede forhold, f.eks. operation.

Ved scoringen kan patienten placeres i risikogruppe, og på den baggrund skal der straks etableres kvalificeret trykaflastning. Markedet rummer rigtig mange kvalitetsprodukter, som tilgodeser alle grader af trykaflastningsbehov.

Vi har ud fra det dokumenterede forsøgt at vurdere patientens (læs foregående artikel: ''Sådan laver man et tryksår'') risiko for at udvikle et tryksår. Til formålet har vi gjort brug af Bradens scale. Her scorer patienten 14-15 point, hvilket betyder, hun har middel risiko for udvikling af tryksår. Vores vurdering ved at læse patientens historie er da også, at det absolut er en patient, som er i risiko for at udvikle tryksår.

Sidst, men ikke mindst, skal en tryksårsinstruktion for en hospitalsafdeling sikre, at behandlingen, herunder aflastningen, fortsætter efter udskrivelsen.

Det fremlagte ulykkelige hændelsesforløb viser igen, hvor vigtigt det er, at vi i det danske hospitalssystem sætter fokus på tryksår. De skal forudses frem for behandles.

Vi kan tilsyneladende alle blive pårørende til en patient med tryksår - forfatterne er ingen undtagelse i den henseende.

Bo Jørgensen og Susan Bermark er begge ansat på Videncenter for Sårheling, Bispebjerg Hospital.

Litteratur

  1. Forsknings- og Udviklingscentret for hjælpemidler og rehabilitering 1998. Rapport, tryksårsforebyggende hjælpemidler. Gratis download fra Hjælpemiddelinstituttets hjemmeside: www.hmi.dk Søg: tryksårsforebyggende hjælpemidler.
  2. Gottrup F, Olsen L. Sår - baggrund, diagnose og behandling. København: Munksgaard; 1998.
  3. Morison MJ, editor. The Prevention and Treatment of Pressure Ulcers. Mosby; 2001.
Interessefora

Dansk Gruppe til forebyggelse af Tryksår (Hjælpemiddelinstituttets hjemmeside: www.hmi.dk).

Dansk Selskab for Sårheling med bladet SÅR, www.saar.dk