Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Mere stress i flerlingefamilier

Sundhedsplejersker står ofte over for flerfolds- familier, hvor arbejdsbyrden vokser især moderen over hovedet. Depressionen lurer omkring hjørnet, og for at kunne hjælpe med at finde den rette aflastning er det vigtigt at forstå baggrunden for, at familierne stresser mere, end hvis man blot får to børn med kort mellemrum.

Sygeplejersken 2001 nr. 45, s. 12-13

Af:

Abelone Glahn, journalist

''Det kan vel ikke være så vanskeligt at få tvillinger - det svarer jo til at få to børn tæt på hinanden.''

Denne kommentar får mange tvillingeforældre, når de kommer til at give ondt af sig over den ekstra byrde, det er at få to på én gang. En engelsk undersøgelse viser, at det ikke så meget er det, at det er tvillinger, man har fået, som det, at der er to spædbørn på præcis samme tid. Byrden ved børnepasningen er kilden til allermest stress. Både de, der har fået tvillinger, og de, der har født to børn med mindre end to års mellemrum, har en øget risiko for at udvikle depression.

Desuden viser undersøgelsen, at tvillingmødrene har markant dybere depressioner i forhold til singlemødrene. Mødrene i undersøgelsen angav fysisk ubehag i graviditeten, risiko for helbredssvigt og følelsesmæssige konflikter i familien som belastende. Efter fødslen var det igen usikkerheden omkring såvel børnenes som moderens helbred, der belastede.

Undersøgelsen viste også, at der var en meget stor forskel inden for gruppen med tvillinger: Mange klarede sig stort set problemløst, men de, der ikke klarede sig så godt, havde det forholdsmæssigt væsentligt dårligere. 

Mager tvillingehjælp

Under en femtedel af danske kommuner yder hjælp til flerlingefamilier. I de kommuner,

Side 13

der tilbyder en eller anden form for hjælp, bliver familien tilknyttet et beskæftigelsesprojekt, hvor en ledig sættes i arbejde hos tvillingefamilien i et varierende antal timer fordelt over uger eller måneder. Hjælpen varierer såvel i antal timer om dagen, som i antal dage, man får hjælp. Den mest omfangsrige hjælp er på 37 timer i 24 uger. Hjælpen via beskæftigelsesprojekter er som regel gratis og tildeles enten af sundhedsplejen eller af beskæftigelsesafdelingen.

I særlige tilfælde kan kommunen tildele hjemmehjælp gennem hjemmeplejen. Det vil her være op til kommunens vurdering, hvor meget, hvor længe, hvilke opgaver, og om det skal være gratis eller brugerbetalt.

Københavns Kommune vælger f.eks. at give 15 timer fordelt på 3 dage i den ene uge og 2 dage i den næste. Det har nemlig vist sig, at det er en større belastning for familien at have en person fuld tid i huset end at have hjælp nogle timer om dagen. Det kan faktisk være svært at være arbejdsgiver i denne situation, svært at tilrettelægge opgaver for en tredjepart, og svært ikke indimellem at føle det, som man har fået et tredje barn.

Gratis hjemmehjælp
Hjemmesiden www.tvillinger.com har spurgt samtlige kommuner om hjælp til flerlingefamilier. Følgende svar viser lidt af det dilemma, sundhedsplejen står i:

''Vi har tidligere ydet praktisk hjælp til tvillingefamilierne i et samarbejde med arbejdsmarkedsafdelingen. Hjælpen var unge, der skulle beskæftiges. Men efterhånden var der ikke egnede unge. Vi oplevede, at det blev et problem for familierne, fordi de unge var ustabile og ofte selv havde mange personlige og sociale problemer, så fra at være en hjælp for tvillingefamilierne blev det et problem, familien kunne ikke være sikker på, hjælpen dukkede op osv.

Vi besluttede at stoppe projektet. Men vi ved, der er et behov hos familierne, men har ikke umiddelbart mulighed for at yde praktisk hjælp.''

En enkelt kommune har erkendt, at tvillingehjælpen som beskæftigelsesprojekt ikke er det mest optimale. Kommunen har meldt tilbage, at man overvejer, at hjælp til flerbørnsfamilier bør tildeles som gratis hjemmehjælp, muligvis udført af et særligt korps af hjemmehjælpere, der vil være både interesserede og egnede til netop denne specielle opgave.

Der skal imidlertid en politisk beslutning og holdningsændring til, da hjemmehjælpen er forbeholdt helt andre grupper. Desuden er problemet ikke så stort, at det kræver særlig opmærksomhed, mener mange politikere, der hellere tilgodeser større befolkningsgrupper med behov for hjælp som f.eks. pensionister.

Således skriver en kommune f.eks.:

''Sundhedsplejen har flere gange forsøgt at få bevilget hjælp til en familie pga. særlige omstændigheder, men det er endnu ikke sket, at socialudvalget har bevilget ekstra hjælp til en familie, der har fået tvillinger.''

At hjælpen er væsentlig, vidner dette sidste citat om.

''Vores erfaring er, at tidlig støtte fra fødslen bedre muliggør amning og et roligt forløb. Mange har brug for daglig hjælp de første måneder.''