Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Boganmeldelse

Læs anmeldelsen i dette nummer af Sygeplejersken

Sygeplejersken 2001 nr. 46, s. 43

Af:

Anne Vesterdal, sygeplejefaglig medarbejder

Sorg skal bearbejdes på flere alderstrin

Anni Schwartz Hansen

Jeg savner dig

Om sorgarbejde blandt unge, der har mistet en far eller mor
København: Munksgaard 2001
280 sider, 258 kr.

Gertraus Finger

Børns sorg

København: Gyldendal
uddannelse 2001
153 sider, 175 kr.

SY-2001-46-43aFælles for de to bøger om børn, der oplever sorg, er, at de er skrevet med varme og engagement. Gennem forfatternes erfaringer klædes læseren på til at hjælpe børn, som oplever tab, med at finde en måde at rumme sorgen på og komme videre med livet.

Udgangspunktet for ''Børns sorg'' er, at sorgen skal gennemleves sammen med barnet, hvorfor den voksne må have et afklaret forhold til barnets sorg. Gertraud Finger bruger Kübler-Ross' teorier om sorgfaser og beskriver, hvordan sorgen bør gennemløbe disse faser med eksempler på, hvordan barnet kan støttes, gennemleve og komme helskindet igennem sorgen, og hvordan børn kan reagere, hvis de ikke får den fornødne hjælp.

For at kunne sørge sammen med børn er det nødvendigt at forstå, hvordan deres verden ser ud. En fin beskrivelse af, hvordan børn tænker på forskellige alderstrin, og hvordan oplevelsen af tab og død ændres med alderen, gør det tydeligt, hvordan den konkrete hjælp kan gives. Eksempler viser, hvordan man kan hjælpe børn, og hvordan

man ikke bør udtrykke sig. SY-2001-46-43b

Bogen henvender sig til forældre, pårørende og professionelle. Der er begrænset nyt for sygeplejersker, da den teoretiske del bygger på kendte teorier. For pårørende, studerende og fagfolk uden baggrundsviden om kriser og død er det en god lille bog, som trods en lidt kedelig fremtoning kan give svar på mange spørgsmål.

Anni Schwartz Hansen, socialrådgiver og familieterapeut fra Kempler Instituttet, har erfaringer fra grupper med unge, som har mistet en forælder.

Med udgangspunkt i en 20-årig piges dagbogsnotater fra tiden før og efter hendes mors død beskrives de normale sorgreaktioner, og hvordan der kan hentes hjælp fra andre i samme situation. Arbejdet i grupperne beskrives detaljeret og med gode forslag til, hvordan unge kan hjælpes på vej i deres sorgproces. Der kan ofte gå flere år, før den unge er parat til at modtage hjælp. Det sker ikke kun, fordi den unge ikke har fået bearbejdet sorgen umiddelbart efter tabet, men bl.a. fordi den unge modnes og må forholde sig til tabet i de forskellige livsfaser.

Det teoretiske grundlag er bl.a. Bowlbys teori om almindelige sorgreaktioner og Donna O'Tooles sorgteorier. O'Tooles siger, at sorgbearbejdelse er en vekslen mellem at sige goddag og farvel. Ved at sige farvel til den afdøde og goddag til livet med den døde i sin bevidsthed kan man ''leve i en forståelse for, hvilken betydning fortiden har for nutiden.''

Forfatterens familieterapeutiske baggrund betyder, at hun ser de unge som en del af en familie frem for som enkelte individer, og den unge skal støttes ud fra denne måde at se relationer på. Med citater og eksempler illustreres, hvordan der arbejdes med de unges sorg i grupperne.

Ved at lade de unge komme til orde får man indblik i, hvordan det lader sig gøre at gennemleve sorgen og leve med den resten af livet. Bogen er smuk i sin helhed og kan også benyttes som opslagsbog. Den vil kunne bruges af alle, der møder unge, som sørger.

Med disse bøger i hånden er der ingen undskyldning for ikke at give kompetent støtte til børn og unge, som har mistet en nær pårørende.

Anne Marie Detlefsen, sundhedsplejerske i Sønderborg Kommune.