Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken - 2001 - 7

placeholder - magasinforsiden

I HVERT NUMMER

Faglig kommentar: Bagsiden af forsiden

Der er så meget blod på forsiden, at vi ikke kan have bladet liggende fremme, uden at børn og gæster bliver forskrækkede. Men måske skulle vi benytte lejligheden til at tale med børnene om ret og uret i stedet for at forsøge at skjule blodet. Det er netop det, bødlerne gør ved hjælp af bl.a. sygeplejerskers ekspertise.

Teori og praksis

Mundpleje - et forsømt område

Flere undersøgelser viser, at sygeplejersker ikke prioriterer mundpleje særligt højt, selv om de passer meget dårlige, sengeliggende patienter eller plejehjemsbeboere, som ikke selv kan klare den personlige hygiejne. En af grundene kan være, at der ikke eksisterer retningslinjer for, hvordan man undersøger munden systematisk, og hvordan mundplejen udføres. Det er der imidlertid rådet bod på i denne artikel, som gennemgår litteraturen på området og samler erfaringer, observationer og undersøgelsesresultater i en guide, som kan tages umiddelbart i anvendelse.

Mundtørhed

Tørre læber, sejt spyt, tør tunge og talebesvær. Det er nogle af de gener, som patienter med mundtørhed oplever, og som sygeplejersker kan være med til at afhjælpe ­ hvis de vel at mærke er opmærksomme på problemet. Denne artikel gennemgår årsagerne til mundtørhed samt forebyggelse af og pleje til patienter med mundtørhed.