Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Rigtige mænd er ikke sygeplejersker

Traditionelle kønsroller præger stadig sundhedssektoren, men hvorfor? En svensk forsker søger svaret ved at se på mønsterbryderne ­ de mandlige sygeplejersker. Han siger, at vi alle mere eller mindre bevidst betvivler rollen som mand i sygeplejerskeuniform.

Sygeplejersken 2001 nr. 9, s. 29

Af:

Lotte Havemann, journalist

Mandlige sygeplejersker udsættes for mere eller mindre ubevidst skepsis. Hvad får dog en mand til at blive sygeplejerske, tænker mange, og dermed er omgivelserne med til at opretholde kønsrollemønstret i sundhedssektoren.

Dette fremgår af en endnu ikke offentliggjort svensk undersøgelse af, hvordan ''maskulinitet og kønnenes magtstruktur gendannes i sundhedssektoren.'' Bag undersøgelsen, som endnu er i gang, står Hans Robertsson, som er forsker ved Arbetslivsinstitutet i Stockholm. I instituttets nyhedsbrev nr. 5, 2000 udtaler Hans Robertsson: ''Vi er alle sammen ­ som regel uden at være bevidste om det ­ med til at genetablere det fremherskende mandlige og kvindelige ideal. Det bliver særlig tydeligt, når man studerer en gruppe, som ikke følger konventionerne.''

Sygepleje anses for at være en kvindelig profession, og Florence Nightingale-idealet gælder stadig her. Disse traditionelle idealer er dybt forankrede, og de, som går imod normen, truer gruppen, mener Robertsson: ''Det er derfor, mange mandlige læger påstår, at mandlige sygeplejersker er homoseksuelle. Det er en måde at forsvare status quo på. Hvis man går imod gruppen, risikerer man at blive frosset ud. Dette sikrer standardbilledet på den typiske mand.''

I undersøgelsen indgår 21 mandlige sygeplejersker fra hele Sverige. Næsten alle af de ældre mandlige sygeplejersker i gruppen har tilegnet sig supplerende sygeplejekvalifikationer ved siden af basisuddannelsen. Disse er f.eks. ansvarshavende på afdelingen eller anæstesisygeplejersker.

Dette billede stemmer overens med en norsk undersøgelse, som viste, at over to tredjedele af alle mandlige sygeplejersker i løbet af 10 år havde fulgt yderligere faglig uddannelse. Kun en femtedel af de kvindelige sygeplejersker havde opnået højere poster efter 10 år i faget.

''Mandlige sygeplejersker bliver ofte talsmænd for en stor gruppe sygeplejersker, hvilket kan skyldes, at kvinder ofte holder hinanden tilbage. Dette sker fuldstændig ubevidst,'' fortæller Hans Robertsson. Han mener, at vi bremser udviklingen af lige muligheder for kønnene, så længe vi er ubevidste om, at vi selv fastholder de traditionelle mønstre.

Omgangstonen i omklædningsrummet

SY-2001-09-9-9a''Min erfaring er, at man, som så mange steder, må afpasse sin omgangstone alt efter, hvem der er i nærheden. Nogle gange lyder stedet som omklædningsrummet på Lindøværftet og andre gange som et nonnekonvent op mod påske.''

Niels Buus, sygeplejelærer, cand.cur., Sygeplejeskolen i Århus