Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Sygeplejersker vælger leverandør

I Århus Amt er sygeplejersker og læger altid med til at beslutte, hvilke leverandører der skal indgås indkøbsaftaler med. I brugergrupper diskuterer de for og imod de enkelte produkter. Det kan åbne øjnene for, hvornår det måske er på tide at skifte leverandør.

Sygeplejersken 2002 nr. 1, s. 18-19

Af:

Claus Leick, journalist

Indkøbsafdelingen i Århus Amt er specialist i at lave indkøbsaftaler og sikre pæne besparelser. Men hvad de ansatte i denne afdeling ikke ved så meget om, er, hvilke handsker, kanyler, bind, slanger, overdækninger og andre sygehusartikler som kvalitetsmæssigt er de bedste.

Derfor er der nedsat en række brugergrupper, der består af sygeplejersker og læger fra amtets hospitalsafdelinger. De mødes jævnligt for at diskutere, hvilken leverandør der kan levere de bedste produkter til den bedste pris. På baggrund af indstillinger fra brugergrupperne indgår amtets indkøbsafdeling efterfølgende aftaler med de leverandører, som er blevet anbefalet.

Brugergrupperne har fungeret siden midten af 90'erne, og på operationsgangen på Amtssygehuset i Århus er sygeplejerskerne Lisbeth Helbo og Lisbet Majlund meget tilfredse med ordningen. De er souschefer på henholdsvis afdeling E og L og har været med helt fra begyndelsen, da amtet startede med at lave fælles indkøb.

De føler begge, at de har fået et langt bedre overblik over de mange forskellige produkter, som findes - både i forhold til kvalitet og pris. Tidligere kendte de måske kun til et enkelt pordukt eller to inden for en bestemt varegruppe, og det gjorde det svært at have noget reelt at sammenligne med. Det betød, at de måske fortsatte med at handle hos de faste leverandører - også selvom hverken prisen eller kvaliteten var i top.

''Med brugergrupperne har vi fået et helt andet grundlag for at sammenligne de forskellige produkter. Vi får input fra kolleger på andre afdelinger, når vi hører om de produkter, som de bruger,'' forklarer Lisbeth Helbo.

Det sker også jævnligt, at sygeplejerskerne på operationsgangen på Amtssygehuset vælger selv at teste et bestemt produkt, som de har fået anbefalet.

''Vi har eksempelvis afprøvet nogle slanger, fordi vi fik dem anbefalet af nogle kolleger, og fordi prisen var god. Men først da vi med vores egen test kunne se, at slangerne faktisk var o.k., valgte vi at skifte leverandør,'' forklarer Lisbet Majlund.

Arbejdet i brugergrupperne, hvor Lisbeth Helbo og Lisbet Majlund er med til at rådgive om indkøb af sterile sygehusartikler, er jævnligt med til at åbne øjnene op for, at det måske vil være en god idé at skifte leverandør i forhold til et bestemt produkt.

''I begyndelsen var vi måske for meget fokuseret på prisen, men noget af det, vi har lært, er, at man skal passe på med at købe for billigt ind. Det er godt, at vi kan være med til at spare nogle penge på vores budgetter, men kvaliteten af det, vi køber, skal være i orden,'' siger Lisbeth Helbo.

Behøver ikke være enige

Selvom det vil give den største besparelse, hvis alle afdelinger kunne blive enige om at købe ét bestemt produkt, sker det af og

Side 19 

til, at medlemmerne af brugergrupperne ikke kan blive enige. I forhold til nogle bestemte varetyper er det meget svært at finde en enkelt leverandør, som sygeplejerskerne fra alle amtets sygehuse kan blive enige om at anbefale.

Det er eksempelvis tilfældet i forhold til indkøb af sterile handsker.

''Heldigvis fungerer ordningen sådan, at der er plads til at være uenig. I forhold til indkøb af handsker er der flere holdninger, og det betyder, at ikke alle køber de samme handsker. Og at der er denne ventil i indkøbsordningen, er helt afgørende for, at den fungerer så godt, som den gør,'' forklarer Lisbet Majlund.

Og ventilen bliver efter de to sygeplejerskers vurdering ikke misbrugt.

''Det sker faktisk relativt sjældent, at vi ender med at købe hos forskellige leverandører, fordi vi som regel på baggrund af snakken i vores brugergrupper når til den konklusion, at hvis andre er godt tilfreds med et bestemt produkt, så kan vi vel også blive det,'' forklarer Lisbeth Helbo.

''Hvor vi måske tidligere havde valgt at holde os til de produkter, vi kender, er vi blevet dygtigere til at sammenligne de forskellige produkter og dermed bedre til at være åbne over for at prøve noget nyt,'' tilføjer hun.

Må ikke lukke alle døre

Selvom hospitalerne i Århus Amt har lang tradition for at lave fælles indkøbsaftaler med mange af de producenter, der leverer til sygehusene, er det ikke ensbetydende med, at repræsentanterne nu holder sig helt væk fra hospitalerne.

De kommer fortsat, og det er Lisbet Majlund og Lisbeth Helbo glade for.

''Nu kommer de mest omkring de tidspunkter, hvor de ved, at vi er i gang med at diskutere, hvilke leverandører vi skal anbefale amtet at lave indkøbsaftaler med. Men det er godt, at de kommer og fortæller om, hvad det er, netop deres produkt kan,'' siger Lisbeth Helbo og supplerer:

''I forhold til tidligere er vi blevet megetbedre til at spørge kritisk ind til deres produkter. Og vi ved nu også meget mere om, hvordan deres pris er i forhold til konkurrenternes. Samlet betyder det, at vi kan få mere ud af et besøg af en repræsentant.''

De to sygeplejersker fra Amtssygehuset er også enige om, at selvom der måske inden for nogle varegrupper har været for mange leverandører og sælgere på markedet, så er det omvendt ikke specielt godt, hvis konkurrencen mellem leverandører helt forsvinder.

''Vi oplevede på et tidspunkt, at der i forhold til et bestemt produkt til sidst kun var to leverandører tilbage. Da de så valgte at fusionere, gik der ikke lang tid, før prisen steg markant. Derfor er det godt med konkurrence, og for os er det tilsvarende godt at holde en dør på klem til flere leverandører, selvom vi for en periode har valgt at satse på én bestemt,'' forklarer Lisbet Majlund.