Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

En kraftig dosis virkelighed

''Lønnet praktik på sygehusene. Tjen penge i efterårsferien - og få en kraftig dosis virkelighed.'' Sådan lød annoncen fra Frederiksborg Amt, da man sidste efterår søgte efter gymnasieelever til en uges lønnet praktik på en sygehusafdeling for at øge interessen for sygeplejerskeuddannelsen. Positive erfaringer har nu gjort ordningen permanent i gymnasiernes vinter- og efterårsferie.

Sygeplejersken 2002 nr. 17, s. 26-29

Af:

Vibeke Rahbek, udviklingskonsulent, oversygeplejerske

''Det har været en fantastisk, ubeskrivelig og oplevelsesrig uge. Jeg har fået svar på alle mine spørgsmål, og personalet har været fantastiske til at vise mig, hvad det vil sige at arbejde på en hjerteafdeling. Hvis jeg skulle nævne én kritisk ting, er det, at forløbet ikke varede længere!''

Sådan lød det fra en af de 18 unge gymnasieelever, som i efterårsferien i 2001 var ansat som lønnet praktikant i Frederiksborg Amts Sundhedsvæsen. Ideen med at ansætte gymnasieelever i ferier er en naturlig følge af et projekt, som blev beskrevet i Sygeplejersken nr. 37/2001. Det gik ud på at invitere skoleelever fra 9. og 10. klasse i erhvervspraktik på sygehuset.

Over halvdelen af en ungdomsårgang tager i disse år en gymnasial uddannelse. Når de har fået huen, holder mange et sabbatår og tjener penge i stedet for at læse. Det følgende år tager de f.eks. til Nepal med rygsækken for at realisere deres drømme og for at opleve livet uden for Danmark. Det betyder, at der går 4-5 år fra erhvervspraktikken i 9. klasse, til de træffer beslutningen om, hvad de vil være.

Det er derfor, vi også skal invitere de lidt ældre unge indenfor. De unge på ca.18 år er tættere på at skulle beslutte sig for en uddannelse. De er mere modne og har teoretiske forudsætninger for at gå i gang med en sundhedsuddannelse som professionsbachelorer i sygepleje.

Fordele for begge parter

En lønnet praktikstilling er en kombination af et fritidsjob og en praktikstilling inden for sundhedsvæsenet. Vi ved, at mange gymnasieelever har job som f.eks. flaskedreng, reklameuddeler eller postbud, og praktik med løn skal ses som et alternativ hertil.

Den unge får mulighed for at komme ind på sygehuset

Side 27 

og opleve kulturen og miljøet i en afdeling. Den erfaring, det giver, kan på længere sigt blive den spæde start til et kompetenceudviklende uddannelsesforløb som f.eks. sygeplejerske. De unge 17-18 årige skal inviteres ind på afdelingerne for at overvære patientforløb og få positive oplevelser. Målet er naturligvis, at de får lyst til at uddanne sig som sygeplejerske.

Vi ved også, at der i en sygehusafdeling er mange praktiske opgaver, som ikke kræver den store faglighed, men som er tidskrævende for det uddannede og fastansatte personale. Det er en god idé at aflaste sygeplejerskerne for nogle af disse opgaver, for på den måde bliver der mere tid til kerneydelser til patienterne og mulighed for et bedre arbejdsmiljø i de travle sygehusafdelinger.

De unge skal opleve, at sundhedsvæsenet er en krævende, udviklende, spændende og alvorlig arbejdsplads med mange attraktive uddannelses- og karrieremuligheder.

I maj 2001 udgav Amtsrådsforeningen rapporten: ''Fremtidens Plejeprofil.'' Her lægges der op til rummelighed på arbejdsmarkedet, opgaveglidning samt ændring og opbrud i samarbejdsformerne på sygehusene. Det anbefales, at der arbejdes målrettet med at tilrettelægge og organisere arbejdet, så de samlede personaleressourcer udnyttes optimalt ud fra hensynet til kvalitet, effektivitet og den enkeltes kompetencer.

Lønnet praktik er en nyskabelse, hvor interesserede, motiverede, fleksible og samarbejdsvillige gymnasieelever kan hjælpe til i en travl afdeling, hvis de dystre prognoser med en endnu større mangel på arbejdskraft bliver en realitet i fremtiden.

De unge gymnasieelever bliver ansat under overenskomsten mellem Amtsrådsforeningen og Forbundet af Offentligt Ansatte for piccoloer og piccoliner. Ansættelsen forudsætter, at der ikke er tale om udførelse af egentlige plejemæssige opgaver.

Enhver patientkontakt bør derfor ske under det uddannede plejepersonales ansvar.

Fra idé til realitet

I maj 2001 udarbejdede jeg et notat om de første ideer, overvejelser og tilbud. Notatet blev drøftet med sundhedsvæsenets direktion og sygehusledelser. Jeg ville sikre mig, at projektet blev forankret ledelsesmæssigt, og at det blev formidlet til afdelingsledelserne. Jeg deltog desuden i et oversygeplejerskerådsmøde, hvor der blev gjort rede for de nye ideer med at rekruttere tidligt og utraditionelt.

10 afdelinger på Hillerød Sygehus og fire afdelinger på Helsingør Sygehus var med på ideen. De var alle interesseret i at modtage en ung lønnet praktikant. Forudsætningen var blot, at lønnen til de unge ikke skulle tages af afdelingens budget.

De ledende sygeplejersker blev undervejs opfordret til at drøfte, hvilke praktiske opgaver de lønnede praktikanter kunne løse. Samtidig fandt man i afdelingen ud af, hvilke patientforløb og andre spændende opgaver de unge kunne overvære.

Sundhedsudvalget i Frederiksborg Amt besluttede at bevilge 50.000 kr. til projektet, og dermed kunne forsøgsordningen, som den første af sin art i Danmark, føres ud i livet.

Der blev annonceret i den husstandsomdelte Søndagsavisen den 30. september 2001, annoncen lød:

''Lønnet praktik på sygehusene. Tjen penge i efterårsferien - og få en kraftig dosis virkelighed.''

I annoncen blev der også opfordret til at læse mere om mulighederne på Frederiksborg Amts hjemmeside. Ud over annoncen blev der via Kommunikationssekretariatet i Frederiksborg Amt udsendt pressemeddelelse om projektet. Ideen og projektet blev positivt omtalt i flere lokalaviser, Frederiksborg Amtsavis og Jyllands-Posten. Lokalradioen og TV2 Lorry kom også på banen med reportager og indslag.

Annoncen blev sendt til alle amtets 10 gymnasier, hvor den blev hængt op på opslagstavlerne.

61 ansøgninger

Der var fem hverdage til at søge de 14 praktikstillinger, og der kom 61 ansøgninger. Mange ringede for at sikre sig, at deres ansøgning var modtaget, og andre kom og afleverede ansøgningen personligt. Ansøgningerne fordeler sig med 50 kvindelige og 11 mandlige ansøgere, svarende til 82 pct. og 18 pct.

Tre 19-årige, én 22-årig og en 36-årig var blandt ansøgerne, selv om de vidste, at de var uden for den annoncerede målgruppe. De skrev: ''Jeg håber alligevel at komme i betragtning blandt de heldige.'' En af dem var allerede optaget på sygeplejeskolen, men ville nu gerne i praktik, fordi hun aldrig tidligere havde haft mulighed for at snuse til sygeplejefaget, og fordi hun på denne måde kunne blive helt sikker på sit valg af uddannelse.

Seks ansøgere skrev, at de var i erhvervspraktik i 9. klasse, og at de var så begejstrede for ugen, at de ville i praktik igen. To ansøgere boede i Københavns Amt, og den ene var villig til at flytte fra Amager til Helsingør, hvis bare hun blev en af de heldige. Alle ansøgerne skrev, at det var en rigtig god idé at tilbyde lønnet praktik til gymnasieelever, som er tæt på at skulle beslutte sig til en uddannelse. Mange skrev, at det er alle tiders chance for at komme inden for murene og opleve, hvordan det er at arbejde med patienter på et sygehus.

Samtlige ansøgninger blev nærlæst og gennemgået. Alle var i princippet kvalificerede. De ansøgere, der ud fra det skriftlige blev vurderet som bedst egnede, målrettede og motiverede, blev udvalgt. De seks ansøgere, som tidligere havde været i erhvervspraktik,

Side 28 

 blev ikke udvalgt, da de jo havde været i praktik tidligere. Da der var afsat løn til et 8 ugers forløb, som ingen søgte på, blev der råd til at ansætte 18 unge i lønnet praktik i uge 42. De 18 pladser fordelte sig med 12 praktikanter på Hillerød Sygehus og seks på Helsingør Sygehus, én praktikant på hvert afsnit.

Som kvittering for ansøgningen skrev jeg til de 18 udvalgte gymnasieelever, at vi glædede os til at se dem i lønnet praktik, om mødetid og -sted, om introduktion, kort om, hvilken afdeling de skulle være i, om arbejdstider og om, at de skulle huske kontonummer og skattekort. De 18 gymnasieelever fordelte sig sådan: Seks fra 3.g, 11 fra 2.g og 1 fra 1.g.

På Helsingør og Hillerød sygehuse deltog medicinsk, gynækologisk, ortopædkirurgisk og organkirurgisk afdeling, på Hillerød Sygehus deltog endvidere børneafdelingen. 

Boks 1. Afdelingssygeplejerskernes vurdering af ugen

Resultater af evalueringsskemaer fra de 18 afdelingssygeplejersker.

Hvad mener du om ideen med lønnede praktikanter?

Ideen er god, spændende, ny og interessant 16

Svarer ikke 1

Skidt idé 1

Ønsker I at modtage en lønnet praktikant en anden gang ?

Ja 14

Nej 2

Svarer ikke 2

Hvad har I gjort i dit afsnit for at skabe den ønskede vind-vind-situation, hvor den unge oplever livet og miljøet i en sygehusafdeling, og hvor afdelingen har gavn af den unge?

Hvilke opgaver og funktioner omkring patientforløb har den unge overværet i løbet af ugen?

Afdelingssygeplejerskerne har f.eks. svaret:

''Vi har ladet praktikanten gå med en sygeplejerske og følge hendes arbejde og givet den unge nogle lettere selvstændige opgaver.''

''Tilrettelagt dagen, så den unge fik set nogle sygeplejefaglige ting, og samtidig havde vi planlagt det arbejde, som den unge skulle lave.''

''Praktikanten har været med til ultralydsundersøgelse, deltaget i personlig pleje, delt mad og drikkelse ud, vasket og rengjort utensilier, været med en patient til pacemaker-anlæggelse.''

''Har været med til at modtage sectio- og almindelig barselpatient. Haft opsyn med et nyfødt barn, mens mor var i bad. Under opsyn tømt en kateterpose. Opfyldning af stuer efter udskrivelse af patient. Opfyldning af fade til pusling af børn. Rundvisning på fødegangen og neonatalafdelingen.''

''God måde at aflive myter på og samtidig hverve fremtidigt personale til sygehusene.''

"Fremmer forståelsen for arbejdet med pleje og omsorg for patienter."

Alle over- og afdelingssygeplejersker fik kopi af den unges ansøgning og brevet til den unge, så man i afdelingen vidste lidt om den lønnede praktikant og hans eller hendes forventninger og ønsker for ugen.

Introduktion

På Helsingør Sygehus introducerede udviklingssygeplejersken de seks unge, og på Hillerød Sygehus introducerede udviklingskonsulenten de 12 praktikanter. Selve introduktionen var planlagt til et totimers forløb og blev afsluttet med, at praktikanterne blev fulgt til deres respektive afdelinger. Der blev orienteret om følgende:

  • Frederiksborg Amts Sundhedsvæsen som "Det samarbejdende sundhedsvæsen"
  • det gode patientforløb - med særlig fokus på kommunikation, kvalitet og kontinuitet
  • drøftelse af værdier med respekt og etik omkring den enkelte patient
  • ledelsessystemet
  • tavshedspligt
  • hygiejniske regler
  • de mellemlange videregående sundhedsuddannelser, professionsbachelorer, adgangskrav, varighed, job- og karrieremuligheder
  • udlevering og gennemgang af evalueringsskema.

Tavshedserklæringen blev underskrevet: ''Som øvrige medarbejdere ved Frederiksborg Amts Sundhedsvæsen er jeg hermed forpligtet til ikke at videregive oplysninger om patienter, pårørende eller andre forhold, jeg måtte blive bekendt med under mit ophold.''

Hver praktikant fik en T-shirt med sloganet på ryggen ''Ta' en uge på sygehuset.''

De lønnede praktikanter er 3-4 år ældre end de traditionelle erhvervspraktikanter. De er tæt på at have færdiggjort en gymnasial uddannelse med dens almendannende fag. De vordende studenter er med andre ord kvalificeret til at starte på en mellemlang, videregående sundhedsuddannelse til professionsbachelor.

Praktikopholdets undervisningstilbud skal derfor tilrettelægges på et højere niveau end tilbuddet til 9.-klasseseleverne, og det stiller krav til personalet i de afdelinger, som modtager de unge.

Det var vigtigt at få at vide, hvordan de unge praktikanter havde haft det, og det var også vigtigt at høre, hvordan afdelingerne havde oplevet ugen med den lønnede praktikant.

Jeg udarbejdede derfor to forskellige evalueringsskemaer. Se boks 1 og 2. Alle 18 praktikanter og

Side 29 

alle 18 afdelingssygeplejersker udfyldte og afleverede skemaerne.  

Boks 2. De unges vurdering af ugen

Resultater af evalueringsskemaer fra de 18 unge.

Vurdering af ugen som helhed

rigtig god                 11

god                             5

tilfredsstillende        2

Har ugen svaret til dine forventninger?

ja                              17

ja og nej                    1

Vil du anbefale andre at søge lønnet praktik i Frederiksborg Amts Sundhedsvæsen?

ja                              17

måske                       1

Hvad har du oplevet, erfaret eller lært i løbet af ugen?

Hvilken faggruppe har du arbejdet tættest sammen med?

Hvad har du hjulpet til med i afdelingen?

Mener du, at en stilling som lønnet praktikant bidrager til at komme tættere på en beslutning om, hvilken uddannelse du vil vælge?

Har du yderligere kommentarer til projekt "lønnet praktik?"

De sidste fem spørgsmål blev besvaret i begejstrede og engagerede vendinger.

De unge skrev f.eks:

"Det største indtryk på mig var helt klart operationen om tirsdagen."

''Jeg har været med på stuegang, delt mad ud til patienterne, set hvordan patienternes personlige hygiejne holdes og gjort lidt rent.''

''Jeg har hentet journaler og gået med blodprøver og urinprøver. Samtidig har jeg hjulpet med at lægge udstyr på plads og rengjort det.''

''du får virkelig kendskab til, hvordan det er helt reelt inden for murene som ansat og ikke patient.''

''det er en kanon-chance at se, hvad et sygeplejerskejob går ud på og opleve dagligdagen på et sygehus.''

''Jeg synes, det er alle tiders idé. Man får bedre mulighed for at se, hvad det egentlig er, man gerne vil. Denne uge har bekræftet mig i, at jeg gerne vil være sygeplejerske, og mit hovedområde skal være børneafdelingen. Denne uge har også givet mig nogle erfaringer, så jeg nu kan gå i gang med min store opgave på gymnasiet.''

 
Noget for noget
På ugens sidste dag blev de lønnede praktikanter inviteret til evalueringssamtale hos udviklingskonsulenten. Her sagde 11 af de 12 unge, som var på Hillerød Sygehus, at det havde været en rigtig spændende og oplevelsesrig uge. De sagde også, at alle i afdelingerne havde taget godt imod dem, og at de havde lært og oplevet meget om både undersøgelser, pleje og behandling, om samarbejde og kommunikation, om kultur og miljø, og at de også havde gjort gavn i afdelingerne.

Evalueringsskemaerne fra praktikanterne viser tydeligt, at stort set alle praktikanter mener, at ugen har været rigtig god eller god. Ugen har svaret til deres forventninger eller mere end det. De har oplevet livet i en sygehusafdeling og samtidig lært, hvordan sundhedsvæsenet fungerer i virkeligheden. Stort set alle praktikanterne vil anbefale andre at søge lønnet praktik i Frederiksborg Amts Sundhedsvæsen, og halvdelen af dem er sikre på, at de vil være sygeplejersker. Stort set alle gymnasieeleverne roser konceptet, gennemførelsen og opholdet i afdelingen. De anbefaler, at lønnet praktik gentages, fordi man får en enestående chance for at opleve den hvide verden - en chance, som de ellers ikke får.

De unge har overværet eller deltaget i hele eller dele af patientforløb med diagnosticering, undersøgelser, behandling, vejledning, pleje og omsorg. De har hjulpet til i afdelingen. Det har været opgaver som bud, fotokopiering, oprydning, opfyldning, servering, sengeredning, brygning af kaffe og te og meget mere.

Aflønning af de 18 unge, som hver var ansat på 20 timer i uge 42, kostede i alt 34.114 kr. Hertil kommer udgiften til annonce i Søndagsavisen 4.947 kr.

På baggrund af erfaringerne i efteråret 2001 er det besluttet, at der afvikles lønnet praktik i uge 7 og uge 42 i gymnasiernes vinterferie og efterårsferie som en permanent ordning.

Uge 7 2002 er netop afviklet, og der kom 144 ansøgninger, så det er et kraftigt signal om, at de unge godt vil være med i sundhedsvæsenet.

Lønnet praktik er en god og tidssvarende måde at motivere og rekruttere unge på 17-18 år til en fremtidig sundhedsuddannelse. Hvis vi inviterer dem inden for i den hvide verden, er de parate til at viderebringe den gode historie om det gode sundhedsvæsen. På denne måde kan de unge praktikanter også bidrage til at forbedre sundhedsvæsenets image. Tiden vil vise, om indsatsen gør en forskel.  

Vibeke Rahbek er ansat i Frederiksborg Amts Sundhedsvæsens Udviklings- og Uddannelsescenter, Helsevej 2, Hillerød Sygehus.