Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Mundpleje opprioriteret på Rigshospitalet

På Rigshospitalet foretager de studerende på tandplejer- uddannelsen - superviseret af en autoriseret tandplejer -mundpleje og behandler udvalgte odontologiske problem- stillinger på indlagte patienter.

Sygeplejersken 2002 nr. 30, s. 24

Af:

Kirsten Rud, oversygeplejerske,

Merete Vigild, tandlæge

Mundpleje er en vigtig del af sygeplejen og skal prioriteres højt, ikke kun pga. velbehaget ved god mundhygiejne, men også som forebyggelse af orale sygdomme.

Det er tidligere bl.a. fra odontologisk side blevet bemærket, at tandsundheden ofte er drastisk forringet, når patienter - selv efter et kortere hospitalsophold - udskrives fra sygehus (1,2,3). Det skyldes primært, at patienter, som er indlagt på sygehuse, i visse tilfælde kan have vanskeligt ved selv at foretage mundpleje. Det gælder f.eks. for intensive og ikke-selvhjulpne patienter på hæmatologiske afdelinger, brandsårsafdelinger, børneafdelinger, onkologiske afdelinger, respirationsafdelinger og kæbekirurgiske afdelinger. Disse patienter bør i sagens natur modtage hjælp til deres mundpleje såvel som til al anden pleje med henblik på at forhindre, at der opstår bl.a. smertevoldende tilstande, gingivitis, svampeinfektioner osv. Den professionelle mundpleje kan udføres enten af plejepersonalet og/eller af en autoriseret tandplejer.

På den baggrund har Rigshospitalet og Skolen for Klinikassistenter og Tandplejere ved Københavns Universitet siden 1998 haft et samarbejde, som består i, at de studerende på tandplejeruddannelsen - superviseret af en autoriseret tandplejer - foretager mundpleje og behandler udvalgte odontologiske problemstillinger (4,5,6) på indlagte patienter på hospitalets afdelinger.

Tandplejerne/de studerende kommer og udfører mundpleje ved sengen i de aktuelle sengeafsnit, og patienter, der har behov for hjælp, identificeres gennem et samarbejde mellem personalet og tandplejerne. På visse afdelinger er tandplejerne selv opsøgende, på andre bliver patienterne henvist af personalet.

De patientkategorier, som tandplejerne hovedsageligt bliver konfronteret med i relation til at udføre speciel mundpleje, er følgende: 1) sondeernærede og intuberede patienter, 2) patienter med svækket immunforsvar, 3) patienter med nedsat spytsekretion pga. medicin og/eller strålebehandling og 4) patienter med brandsår. Dertil kommer behandling af visse odontologiske behandlingskrævende tilstande som f.eks. svampeinfektioner, gingivitis, mundslimhindesår og protesegener.

Formålet med mundplejeindsatsen er:

  • at hjælpe patienterne til god mundpleje og til behandling med henblik på forebyggelse af orale sygdomme

  • at vejlede, rådgive og undervise patienter og personale i mundpleje

  • at udarbejde retningslinjer for god mundpleje til bevidstløse og ikke-selvhjulpne patienter

  • at de studerende opnår forståelse for de hospitaliserede patienters situation og arbejdsgangen på et hospitalsafsnit, og at de studerende lærer at behandle odontologiske problemstillinger hos de omtalte grupper af hospitaliserede patienter

  • at plejepersonalet i samarbejde med tandplejerne opnår en større viden om den forebyggende indsats i forbindelse med svært syge patienter.

Rigshospitalet er det eneste hospital i Danmark, hvor tandplejerstuderende i samarbejde med autoriserede tandplejere og hospitalspersonale fokuserer på denne del af patientplejen. Indsatsen bliver løbende justeret og tilpasset organisationerne, så den tilgodeser patientforholdene og de studerendes kliniske praktik.

I december 1998 blev der afholdt det første symposium med deltagelse af Rigshospitalet og Skolen for Klinikassistenter og Tandplejere ved Københavns Universitet. Erfaringerne viste sig at være bæredygtige, og et fortsat samarbejde mellem Rigshospitalet og Skolen for Klinikassistenter og Tandplejere blev etableret. Vi har registreret, at stort set alle patienterne er meget glade for at modtage hjælp fra tandplejerne, og trods en stresset arbejdsdag har plejepersonalet på de nævnte afdelinger alle bakket op om projektet, som nu er gået ind i sit fjerde år. -

Kirsten Rud er klinisk udviklingssygeplejerske på Rigshospitalet afsnit 3071, og Merete Vigild er skolechef på Skolen for Klinikassistenter og Tandplejere ved Københavns Universitet.

Litteratur

  1. Skov M. En hospitalstandplejers arbejdsdag. Tandplejeren 1991;11:5-8.

  2. Skov M. En hospitalstandplejers arbejdsdag. Tandplejeren 1999;12:5-7.

  3. Skov M, Langballe G. Mundpleje, hvor der er specielt behov. Klinisk Sygepleje 2000;14:341-5.

  4. Kragelund K. Ældres tænder forsømmes. Sygeplejersken 2002(2):30-1.

  5. Vesterdal A. Sunde tænder hele livet. Sygeplejersken 2002(2):32-6.

  6. Kragelund K. Spørg eksperten om tandpleje hos gamle. Sygeplejersken 2002(6):37.