Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Boganmeldelser

Sygeplejersken 2002 nr. 47, s. 22-23

Af:

Anne Vesterdal, sygeplejefaglig medarbejder

Far eller mor drikker

Birgit Madsen, Anette Hvidkjær (Red.)

Børn af alkoholikere

- 25 danskere skriver om at være vokset op i en alkoholisk familie
Konsulent: Peter Olesen
København: Kroghs Forlag 2001
224 sider, 229 kr.

SY-2002-47-22a25 danskere fra meget forskellige miljøer skriver om, hvordan det er at vokse op i en familie, hvor far eller mor drikker. Det er stadig et tabubelagt emne. Børnene har oplevet så voldsomme svigt, at det har præget deres videre liv. De har lært at tvivle på deres dømmekraft, da alkoholiske familier ofte mødes med tavshed eller benægtelse. Skribenterne beretter om, hvordan terapi og hårdt arbejde med sig selv kan rette op på nogle af de værste psykiske eftervirkninger, og det at erfare, at andre har været i lignende situationer, kan være en hjælp til at få bearbejdet barndomsoplevelserne.

De personlige beretninger kan medvirke til at bryde tavsheden og gøre os mere opmærksomme på disse børn. Det gælder professionelle og venner, naboer og familie, som godt ved, at familien er alkoholiseret. Når man læser om de overlevelsesstrategier, børnene udvikler, bliver det sværere at overse problemerne. Børnene har behov for at tale med kompetente voksne om de belastninger, de lever med, og de har behov for at få at vide, at der er nogle, som gerne vil hjælpe deres forældre. Der er ingen gode undskyldninger for ikke at tage fat i de problemer, børn og voksne har, når en af deres nærmeste drikker for meget.

Af Anne Marie Detlefsen, sundhedsplejerske i Sønderborg Kommune. 

Mening i galskaben

Johan Cullberg

Psykoser - Et humanistisk og biologisk perspektiv 

Oversat fra svensk af Knud Michelsen
København: Hans Reitzels Forlag 2002
336 sider, 325 kr.

SY-2002-47-22b''Psykoser'' er en grundig og omfattende beskrivelse af det psykotiske realitetstab. Med udgangspunkt i forskellige sygehistorier tegner Cullberg et billede af det komplekse samspil mellem psykologi, sociale omstændigheder og hjernens fysiologiske forudsætninger i bestræbelsen på at forstå og forklare det psykotiske sammenbrud. Cullberg opererer med en bio-psyko-social model og understreger, at ''vi ikke kan arbejde med disse problemer, hvis vi ikke indser behovet for tværvidenskabelig bredde i vores viden om mennesket.''

Et gennemgående og fremherskende synspunkt er, at der både i de psykotiske symptomer og i psykosens udvikling er en indre mening. Der er hyppigt tale om særdeles dysfunktionelle strategier, men de tjener i reglen et formål, nemlig at undgå smerte og fiasko i mødet med omverdenen. Cullbergs psykodynamiske baggrund fornægter sig ikke, og han fremstiller hele det dynamiske teorigrundlag klart. Han inddrager også andre aspekter af psykotiske tilstande f.eks. kognitive teorier.

Selve begrebet psykose afgrænses ud fra en diagnostisk klassifikation og psykopatologisk gennemgang. Sårbarheds- og beskyttelsesfaktorer gennemgås, og forskellige psykosetyper præsenteres med vægt på skizofreni. Den autistiske tilbagetrækning tjener som skjold mod omverdenen, og kronikeridentiteten kan ses som individets tilpasning til en virkelighed, som han eller hun ikke er i stand til at klare. En kombination af rehabiliterende og jeg-støttende foranstaltninger og en nænsom medicinering kan forbedre livskvalitet og funktionsniveau betydeligt i mange flere tilfælde, end det aktuelt ses.

Vi får også et historisk rids af den psykiatriske idehistorie og farmakologiske og psykologiske interventioner. Den kognitive tilgang står for tiden stærkt i behandling af psykoser. Den går ud på systematisk at støtte patienten i at udforske sin dysfunktionelle tankegang og at finde veje til at ændre den. Psykoedukation, et vigtigt element i kognitive behandlingsformer, har en gavnlig effekt, fordi patienter og pårørende lærer at identificere tidlige advarselssignaler og at håndtere symptomerne, inden de når at udvikle sig til manifest psykose.

Cullberg har evnen til at formidle svært stof letforståeligt. Hans reflekterende og kritiske syn på mange behandlingstilbud bør inspirere til fortsat diskussion. Cullbergs kritik er aldrig devaluerende, snarere eftertænksom og altid med stor empati for patienterne. ''Psykoser'' er en værdig efterfølger til de tidligere udgivelser.

Af Sonja Bech, distriktspsykiatrisk sygeplejerske, distriktspsykiatrien i Lyngby-Taarbæk og Søllerød.

Åbenhed om epilepsi

Dorthe Christensen

Inderst inde - En personlig beretning om følelser, epilepsi

Højbjerg: Forlaget Hovedland 2002
197 sider, 198 kr.

Bogen er udgivet i forbindelse med Dansk Epilepsiforenings 40-års jubilæum.

SY-2002-47-22cEn kvinde fortæller sin egen personlige historie om at have epilepsi. Man får indblik i hendes egne og hendes nærmeste pårørendes tanker og følelser, og hun udrydder både myter og misforståelser.

Som barn oplevede Dorthe Christensen sin mor få epileptiske kramper uden dog at vide, hvad der var i vejen. Uvisheden om baggrunden for moderens anfald var måske det værste. Dorthe har selv epilepsi og fik sit første anfald, der ramte som en bombe, da hun var 15 år.

Hun fortæller om sin ungdom og om mand og børn. Kramperne blev i perioder holdt i ave med Valproat. Dorthes tredje barn, Mathias, blev som følge deraf født med Valproat-syndrom og måtte igennem flere operationer, pga. misdannelser i kraniet.

Dorthe har kæmpet for egen og andre patienters ret til tilstrækkelig og korrekt information om en behandlings virkninger og bivirkninger. Indimellem har det været endog meget vanskeligt at få familielivet til at fungere med de mange opgaver og hensyn, der skulle tages. Dorthe er imidlertid stærk og forstår at bruge sin styrke konstruktivt. Hun har mødt tavsheden som en mur, og hun har valgt at gennembryde den. Som voksen er hun åben om sin sygdom, og hendes åbenhed modtages næsten uden undtagelse positivt af omgivelserne.

Bogen vil kunne være en stor hjælp for familier, hvor én eller flere har epilepsi, fordi Dorthe Christensen sætter ord på dét, der er så svært at tale om. Det, der gemmer sig inderst inde. Også sygeplejersker kan få større indsigt i, hvad der kan følge i kølvandet på epilepsi. Mange af bogens temaer rækker ud over det private og specifikke, så den får bredere gyldighed i sygeplejen.

Af Connie Kruckow, formand for Dansk Sygeplejeråd.