Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Faglig kommentar: Giv os en serie

En helt. Vi har brug for en helt, hvis der skal flere mandlige sygeplejestuderende på banen. Det skal være sådan, at en rigtig mand, han er enten sygeplejerske eller politibetjent.

Sygeplejersken 2002 nr. 48, s. 21

Af:

Jette Bagh, cand.cur., fagredaktør

Tænk, hvis garderobeskabene rummede andet end tamponer og gamle ugeblade. Hvis der i hvert 10. skab lå et motorcykelblad og en aftershave med ramasjang i. Det ville være et absolut gode og give mere i løn, hvis der var flere mænd i sygeplejen, mener nogle. Andre siger, at det ville være ødelæggende for de kvindelige værdier, om et traditionelt kvindefag blev spoleret af mænd.

Men der er brug for mænd i sygeplejen. Dels fordi, der er mangel på sygeplejersker, dels fordi, mænd bidrager med andre egenskaber end kvinder.

I Storbritannien sker der en feminisering af lægefaget og en maskulinisering af sygeplejen. Mandlige sygeplejersker udgør ifølge friske tal 10,21 pct. af alle sygeplejersker. Hvordan bærer de gæve briter sig ad? Inden jeg løfter sløret og giver danskerne opskriften på flere mænd i sygeplejen, må jeg henvise til to artikler i Nursing Standard, vol. 17 no. 7 October 30 - November 5 2002.

Her findes en gennemgang af tallene og interview med fire mandlige sygeplejersker, som alle bærer efternavnet Nightingale. De fortæller om at hedde Nightingale og være en moderne sygeplejerske eller frafalden sygeplejerske, som en af dem er. Han var glad for sygeplejen, men opgav faget pga. lønnen, der ikke kunne give familien en rimelig levestandard, specielt fordi fruen også er sygeplejerske.

Lektor Karen Sjørup foreslår i Sygeplejersken nr. 33/2002, at sygeplejerske udgår af det danske ordforråd til fordel for bachelor i sygepleje. Mænd vil ikke hedde sygeplejersker, en mere akademisk profil vil tiltrække mændene, og, mener Sjørup, den mandlige dimension vil gavne sygeplejen. ''Sygeplejersken bliver i for høj grad identificeret med det traditionelt kvindelige, med en for høj grad af personliggørelse af plejen og med hjælperollen, i forhold til lægestanden.''

Hvis man gerne vil have flere mænd i sygeplejen, skal man overveje at skabe rene mandeklasser på sygeplejeskolerne og forandre pædogogikken, så den virker engagerende på mænd, siger Karen Sjørup i Sygeplejersken nr. 9/2001.

Sygeplejerske eller politibetjent?

Er det sådan, man har lokket mændene til faget i Storbritannien? Eller er kampagner svaret på alle vores bønner? Med det rigtige reklamebureau i ryggen og en række tv-spots med handlekraftige mænd i hvidt vil mængden af mandlige ansøgere stige markant, og i løbet af kort tid kan en rigtig mand akkurat lige så godt være sygeplejerske som politibetjent. Nej.

Det stigende antal mænd i sygeplejen i United Kingdom tilskrives tv-serien Casualty. Her optræder en sympatisk mand, som også er en sympatisk sygeplejerske. Kompetent, maskulin og omsorgsfuld. En god rollemodel. Det er Charlie Fairhead, som har fået de unge mænd til at indse, at sygepleje er et fag for både kvinder og mænd.

Så nu kender vi opskriften i Danmark.

Tænk hvis Taxa-Mike var konverteret. Overvej, hvordan det havde været, om han tidligt i serien Taxa var blevet optaget på sygeplejeskolen i Hovedstadens Sygehusfællesskab. Vi kunne have fulgt ham i observationspraktik på kirurgisk afdeling, og Lotte kunne have hentet ham på Tagensvej i en sort Mercedes.

Eller hvad med La Cour fra Rejseholdet? La Cour lader sig indskrive på sygeplejeskolen i Viborg, fordi han er træt af mord og medier. Vi følger ham fra rustur til den første ansættelse som bachelor i sygepleje. Hans medfødte intuitive sans gør ham selvskreven som sygeplejerske på psykiatrisk afdeling, hvor han gør lynkarriere.

Nikolaj, som nu må klare sig uden Julie, kan også bruges. Han ønsker at bruge sit liv på en meningsfuld måde og går tilbage til sit gamle fag sygepleje. Vi følger ham på akut modtageafdeling, hvor han redder liv og trøster, det bedste han har lært.

Der er mange muligheder, men hvem kan overtale en manuskriptforfatter til at gøre forsøget? Indtil det sker, må vi klare os med de ca. 3,2 pct mandlige sygeplejersker, der er i Danmark. Ifølge Karen Sjørup skal vi op på ca. 25 pct., før mandlige studerende ikke bliver dels overeksponerede dels usynliggjorte pga. af deres forsvindende lave antal.

Det har lange udsigter med de spændende garderobeskabe. Tænk, hvis der var en serie på vej.