Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Kompetenceudvikling til diabetessygeplejerske

Der er nu udarbejdet retningslinjer for stillingsbetegnelsen diabetessygeplejerske, samt hvilke funktioner stillingen giver kompetence og løn til.

Sygeplejersken 2002 nr. 51, s. 23

Overenskomsten i 1997 mellem Dansk Sygeplejeråd og Amtsrådsforeningen om sygeplejerskernes løn- og ansættelsesforhold gav mulighed for individuelle forhandlinger om funktions- og kvalifikationsløn. Dette gav anledning til, at Steno Diabetes Center (SDC) fik udarbejdet retningslinjer for betegnelsen diabetessygeplejerske, samt hvilke funktioner stillingen gav kompetence og løn til. Resultatet af disse forhandlinger kan læses i en netop udkommet rapport.

Baggrunden for aftalen med Dansk Sygeplejeråd i 2001 om kvalifikationstillæg til diabetessygeplejersker var et ønske fra Steno Diabetes Centers side om at få defineret betegnelsen ''diabetessygeplejerske,'' udarbejde retningslinjer for en diabetessygeplejerskes ansvars- og kompetenceområde og beskrive, hvordan disse kompetencer kan erhverves.

Sundhedsstyrelsens redegørelse fra 1994 - ''Fremtidig diabetesbehandling i Danmark'' - anbefalede, at der blev ansat flere diabetessygeplejersker både i primær og sekundær sundhedstjeneste. De enkelte stillinger blev oprettet afhængige af afdelingens, kommunens eller amtets ønsker og mulighed. Der blev ikke udarbejdet en samlet overordnet beskrivelse af stillingens kvalifikationer, ansvar og kompetence. Dette har medført store variationer i diabetessygeplejerskers funktions- og ansvarsområde nationalt. En arbejdsgruppe i FS 19s regi er ved at udarbejde en national kompetenceprofil for en diabetessygeplejerske. Der forventes en endelig rapport om emnet ultimo 2002.

Uddannelse, ansvars- og kompetenceområder

Målgruppen for uddannelsen er sygeplejersker ansat på Steno Diabetes Center.

Formålet med denne lokale efteruddannelse er at bibringe sygeplejerskerne en øget viden om diabetessygdommen og de komplikationer, den medfører, samt øge forståelsen for behandling og pleje af diabetespatienter, herunder forebyggelse af sygdommens udvikling.

  • Uddannelsen til diabetessygeplejerske strækker sig over to år og omfatter udelukkende SDCs sygeplejersker.
  • Efter at have gennemgået det toårige uddannelsesprogram omfatter diabetessygeplejerskens funktioner:
  • Selvstændigt at kunne planlægge, udføre, evaluere og justere sygeplejeopgaver på centrets forskellige afsnit
  • Kunne observere, vurdere og pleje et diabetisk fodsår
  • Undervise selvstændigt i grupper og individuelt, både internt og eksternt, samt oplære nyt personale og studerende
  • Deltage i udvikling af klinisk praksis og af undervisningsmateriale, udarbejdelse af standarder, instrukser og vejledninger
  • Kunne justere den diabetologiske behandling hos patienten
  • Kunne tage på hjemme- og institutionsbesøg, herunder vurdere og justere diabetesbehandlingen under hensyntagen til eksisterende rammer samt undervise patienter, pårørende og personale.

Uddannelsen til diabetessygeplejerske opnås ved at gennemføre et fastlagt internt efteruddannelsesforløb, som indeholder praksiserfaringer fra forskellige afsnit på centret, herunder på Diabetes-enheden Rigshospitalet samt fod- og øjenklinik og klinisk fysiologisk og kemisk afdeling.

Desuden indeholder kompetenceudviklingen teoretisk skemalagt undervisning om diabetes med læsning af relevant litteratur.

Ud over de ovenfor nævnte sygeplejefunktioner, som varetages af alle diabetessygeplejersker, findes en del specialopgaver, som varetages af en gruppe diabetessygeplejersker. Disse er: 

  • Graviditetsambulatoriet
  • Børne- og ungdomsgruppen
  • Insulinpumpebehandling
  • Praktikvejleder for sygeplejestuderende
  • Øjenklinikken som klinisk specialist i diabetisk øjensygdom
  • Undervisning nationalt og internationalt
  • Nationalt og internationalt samarbejde.

Foruden uddannelse til diabetessygeplejerske beskriver rapporten også en overbygningsuddannelse, som giver kompetencer ud over niveauet for diabetessygeplejerske. Formålet med denne kompetenceudvikling er ønsket om at initiere sygeplejeforskning og udvikling inden for det kliniske felt for derigennem at fastholde SDC som et nationalt og internationalt forsknings-, udviklings- og behandlingscenter på højeste niveau.