Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Læger handlede i strid med reglerne

Det offentlige må ikke afvise patienter, som er blevet behandlet i privat regi. Det er i strid med reglerne, siger indenrigs- og sundhedsministeren, som er rystet efter at have læst om Rigshospitalets behandling af Gretelise Holm. Han kræver nu en forklaring af H:S.

Sygeplejersken 2003 nr. 20, s. 8-9

Af:

Anne Lea Landsted, journalist

Det er uanstændigt og i strid med reglerne, når en læge på Rigshopitalets Neurokirurgiske Afdeling nægter at behandle en patient, der som led i behandlingsgarantien er blevet opereret på et privat hospital.

Så skarpt udtrykker sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen (V) sig efter at have læst Gretelise Holms beretning om, hvordan hun blev afvist af Rigshospitalet, da hun vendte tilbage efter operation for en fri diskusprolaps på et privathospital. ”Jeg er både rystet og forarget over den måde, Gretelise Holm er blevet behandlet på, sådan må en læge simpelthen ikke opføre sig,” siger sundhedsministeren. Her er, hvad Gretelise Holm bl.a. oplevede, da hun mødte op på Rigshospitalet efter operationen.

”Nu oplever du bagsiden af, at du valgte et privat hospital,” sagde lægen. ”Det var jo jer selv, som gav mig tilbuddet, fordi jeg havde ventet i et år, og fordi I ikke havde tid. Men nu hører jeg jo ikke mere til på privathospitalet,” svarede Gretelise Holm.

”Nej, og vi synes altså heller ikke, at du hører til hos os,” var lægens reaktion. ”Vel gør jeg så. Jeg bor her. Rigshospitalet er mit hjemhospital. Jeg har hele tiden været Rigshospitalets patient og er bare blevet henvist til operation på det private hospital.”

”Det kan godt være, men her på afdelingen synes vi altså ikke, at du hører til hos os.

Du kan nok forstå, at det politisk set ikke  

Side 9

vil være rimeligt, at vi skal følge op på deres patienter.”

Den holder ikke, siger sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen. ”Det er patienten, der er i centrum, og det offentlige sundhedsvæsen skal samarbejde med det private. De må ikke afvise patienter, som vender tilbage efter at være blevet opereret på et privathospital. Det er ikke alene uanstændigt. Det er også i strid med reglerne,” siger ministeren.

Pligt til at oplyse

Han mener desuden, at Gretelise Holm burde være orienteret langt tidligere om det frie sygehusvalg. Hun havde ikke behøvet at vente fem måneder på en MR-scanning. ”Lægerne på Rigshospitalet burde have informeret hende om muligheden for at få foretaget scanningen et andet sted med mindre ventetid.”

Det gjorde lægerne på Rigshospitalet ikke. Gretelise Holm gennemgik seks måneders virkningsløs behandling på et rygcenter, inden de foreslog en scanning, der kunne fastslå en diagnose.

I alt kom der til at gå over et år, inden hun blev opereret.

Sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen vil nu bede H:S om en forklaring på Gretelise Holms behandlingsforløb.

”Den adfærd, lægerne har udvist her, holder simpelthen ikke. Man kan ikke bagefter stille sig forurettet op, fordi patienten valgte at benytte sig af det frie sygehusvalg,” siger ministeren, der samtidig endnu engang vil indskærpe over for lægerne, at de har pligt til at oplyse patienterne om det fri sygehusvalg. ”Hvis det ikke kommer af sig selv, kan det ende med et diktat fra min side, hvor jeg kræver, at det kommer til at stå i indlæggelsespapirerne. Det er mit sidste våben.”

Sygeplejersken har forgæves forsøgt at få en kommentar fra den ansvarlige overlæge på Rigshospitalets Neurokirurgiske afdeling, Kjeld Dons. Han ringede aldrig tilbage. Til gengæld kontaktede han Gretelise Holm kort efter vores henvendelse for at indkalde hende til et møde om sagen.

Gretelise Holm har desuden sendt en klage til direktionen i H:S. Hun lever i dag med konstante smerter, og der er risiko for, at nerverne til benet er permanent ødelagt på grund af den lange ventetid.