Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Synspunkt: Farlig kurs at sige nej til efteruddannelse

Hvilke slagkraftige argumenter har vi tilbage over for politikerne, når vi ikke gør os uundværlige ved konstant at være i udvikling?

Sygeplejersken 2003 nr. 38, s. 16

Af:

Jytte Lind, afdelingssygeplejerske

Jeg undrer mig, jeg er vred, jeg er kort sagt frustreret over, at efteruddannelsen for øjensygeplejersker 2003 er blevet aflyst pga. manglende tilslutning.

Efteruddannelsen blev etableret i 1999, idet der var behov for en specialiseret efteruddannelse for sygeplejersker med speciale i øjenlidelser. Initiativet tog såvel medlemmer af FS20 (Faglig Sammenslutning for sygeplejersker beskæftiget med pleje af patienter med øjenlidelser) som ledende sygeplejersker.

Der blev nedsat en styregruppe og en arbejdsgruppe, som efter en omfattende arbejdsproces kunne præsentere en specialiseret efteruddannelse, der blev godkendt af de fleste øjenafdelinger i landet og af Dansk Sygeplejeråd. Ledelserne af øjenafdelingerne gav tilsagn om, at man som minimum ville sende en sygeplejerske på efteruddannelse hvert år. I år er kurset aflyst pga. manglende tilslutning.

Jeg forstår ikke, at der ud af ca. 230 FS20-medlemmer ikke er 18 sygeplejersker, som ønsker en specialefaglig efteruddannelse.

Hvad er årsagen? Kan det skyldes manglende kursusbevillinger?

Det tror jeg ikke, idet det er muligt at søge diverse fonde med god mulighed for at få noget af kursusafgiften betalt.

Kan det skyldes manglende prioritering og planlægning fra ledelserne? En begrundelse, der bør kunne afvises på baggrund af den store opbakning i forbindelse med etableringen af den specialiserede efteruddannelse. Kan det skyldes krav om projektarbejde på kurset? Jeg vælger at tro, at dette er forklaringen. Kurset giver en fantastisk mulighed for at få indsigt i en ny viden, som både kan udvikle øjensygeplejerskens faglige kompetencer og samtidig give inspiration til at forbedre og udvikle sygeplejen til gavn for hele afdelingen og - vigtigst! - til gavn for patienterne.

Fra Øjenafdlingen på Vejle Sygehus har der været sygeplejersker med på de to kurser, som er afviklet. Opgaven, der blev udarbejdet under efteruddannelsen i 2000, udmøntede sig i et kvalitetsudviklingsprojekt for patienter, der har fået fjernet et øje. Projektet har medført nye tiltag, og det er bevist, at det har givet patienterne bedre vilkår i processen til at kunne mestre den nye livssituation.

Temaet for opgaven, der blev udarbejdet under efteruddannelsen i 2001, var glaucom. Denne opgave ligger klar til at kunne bruges og danne grundlag for at forbedre sygeplejen til denne patientgruppe i afdelingen. Efteruddannelsen og udarbejdelsen af en teoretisk opgave har dermed inspireret og igen givet grobund for kvalitetsudvikling i afdelingen.

På kurset er der mulighed for at søge sparring med andre sygeplejersker, som arbejder med de samme problemstillinger som dig selv. Det alene fordrer udvikling på såvel det faglige som det personlige plan. Hvorfor er der ikke 18 øjensygeplejersker, som vil gribe denne enestående chance for at koncentrere sig om faglig og personlig udvikling? I forlængelse heraf kan jeg ikke lade være med at stille spørgsmålet:

Hvordan kan man forvente etablering af en specialiseret videreuddannelse i øjenspecialet, hvis opbakningen til den specialiserede efteruddannelse i øjensygepleje ikke er til stede? Egentlig synes jeg, det er en farlig kurs at sige nej til efteruddannelse og dermed udvikling. Hvilke slagkraftige argumenter har vi tilbage over for politikerne, som er interesseret i at udnytte lønkronen til det yderste, når vi ikke gør os uundværlige ved konstant at være i udvikling?

Hvad er det, vi kan, som ikke andre faggrupper som ortoptister og operationsteknikere hurtigt kan læres op til, hvis det ikke netop er udvikling af øjensygeplejen? Vi skal vise det unikke i at være øjensygeplejersker. Vi skal vise, vi er fagligt dygtige øjenspecialister, og denne ydelse serveres til patienterne krydret med omsorg.  

Jytte Lind er ansat på Øjenafdelingen på Vejle Sygehus.