Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Stafetten: Verdens bedste vagt

”Hvordan klarer jeg en nattevagt?” lød spørgsmålet. Men for mig handler det om, hvordan jeg dog skulle klare mig uden nattevagter. For at have nattevagt er et privilegium. Faktisk er det verdens bedste vagt!

Sygeplejersken 2003 nr. 39, s. 33

Af:

Jette Lautrup Bojsen, sygeplejerske

Hvis det ikke lige var, fordi man var på arbejde, hvor tit ville man så bemærke stjernernes gang over nattehimlen og nyde sommerens tidlige daggry, mens den første solsort sætter i med sin morgensang? Eller som den allerførste køre igennem byens gader, når de netop er blevet dækket af et fint lag nyfalden sne? I de varmeste sommermåneder har nattevagten den perfekte arbejdstid med behagelige temperaturer og smukke, lyse nætter. Til gengæld er vinternætterne mørke og isnende kolde - men så er der en god undskyldning for at købe sig en smart vinterjakke.

Nu er det jo sådan, at nattevagten blandt sine kolleger uden tvivl er den mest værdsatte kollega. Én, der virkelig skal passes på og værnes om, for tænk, hvis hun skulle blive syg! Og så har kollegerne altid så dejligt ondt af én, fordi man skal være oppe hele natten. Hvis de dog bare vidste, hvor privilegeret sådan en natteravn faktisk føler sig!

Man ved jo aldrig, hvilke udfordringer der venter én i løbet af natten. En stille nat kan hurtigt blive travl, når man er få på arbejde.

Opgaverne varierer fra simple til komplekse, og der er ikke andre til at tage de sygeplejefaglige beslutninger end én selv. Det stiller krav, men gør også arbejdet interessant og spændende. Og så kan det jo pludselig ske, at der springer et vandrør, så lejligheder oversvømmes, og folk må evakueres midt om natten. Eller måske sneen ligger meterhøj, så bilen må blive på p-pladsen, og nattevagten til fods må ase sig frem igennem snemasserne. Jo, man ved aldrig.

Otte timers søvn er absolut obligatorisk for en nattevagt, ja måske mere. Så fra klokken 8-16 står tiden stille i nattevagtens hjem. Telefonstikket er ude, ørepropperne sat i, mørklægningsgardinerne slutter tæt til karmene, og dynen er trukket godt op over næsen. Og ve så lige postbuddet, hvis hun skulle komme i tanke om at ringe på døren.

Men der er også ulemper ved nattelivet. Når man har gæster en aften og må forlade dem kl. 22.30, så er det surt. Eller når vennerne bare ikke kan få lært, at de ikke skal indlede alle telefonsamtaler med:

”Undskyld, vækkede jeg dig?” Det værste er dog, når man sidder mageligt i sofaen om aftenen, godt i gang med en spændende film og ikke kan få slutningen med! Til gengæld har det så sin helt egen charme at kunne sætte sig på cyklen og trille hjem en kold og regnfuld mandag morgen, når gaderne vrimler med søvnige, forkomne skikkelser, der er kommet alt for tidligt op. Og hjemme venter den skinbarlige luksus. For nu skal nattevagten virkelig forkæle sig selv. Måske menuen står på rundstykker og en Gammel Dansk? Eller måske et glas rødvin, mens slutningen af filmen fra i aftes sættes på videoen, og benene slænges op i sofaen?

Jo, hvordan skulle jeg dog klare mig uden nattevagter?

Jette Lautrup Bojsen er projektleder ved Lokalcenter Åbygård og MI-studerende i sundhedsinformatik. Hun har givet stafetten videre til Hannelise Kristensen, som vil besvare spørgsmålet: Hvilke muligheder ser jeg i den elektroniske patientjournal?