Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Overgang til EPJ lettes med ny sygeplejejournal

Sygeplejerskers dokumentation kan systematiseres, og sygeplejersker kan forberedes til at dokumentere sygeplejen i den elektroniske patientjournal, viser et projekt fra Kolding Sygehus. Der er dog stadig basis for forbedringer.

Sygeplejersken 2003 nr. 41, s. 20

Af:

Betty Nørgaard, klinisk sygeplejelærer,

Dorthe Skjødt, oversygeplejerske

Chef- og oversygeplejersker i Vejle Amt besluttede i 2000 at skabe et fælles grundlag for dokumentation af de sygeplejefaglige kerneydelser på tværs af sygehusene i amtet.

På Kolding Sygehus blev nedsat en projektgruppe, hvis formål var at udarbejde en sygeplejejournal med baggrund i Virginia Hendersons 14 behovsområder, der blev brugt som referenceramme.

Principperne i sygeplejejournalen skulle samtidig kunne overføres til den elektroniske patientjournal (EPJ), så personalet ved overgang til det elektroniske medie kunne genkende både opbygning og terminologi.

Ortopædkirurgisk afdeling havde, som den eneste afdeling, indført EPJ inden projektets start. Planen var, at de øvrige afdelinger på sygehuset skulle overgå til EPJ senest i begyndelsen af 2004.

Projektgruppen bestod af sygeplejersker fra alle kliniske afdelinger, oversygeplejersker, udviklingssygeplejersker og kliniske sygeplejelærere, hvilket betød tæt kontakt mellem klinisk praksis og de ledelsesmæssige fora.

For projektgruppen var det vigtigt at udvikle sygeplejejournalen i et tæt samarbejde med personalet i de kliniske afdelinger. Derfor blev sygeplejejournalen udviklet i en tæt dialog mellem klinisk praksis, den eksisterende EPJ og Virginia Hendersons teori.

Klinisk praksis blev inddraget ved projektets start gennem høringsrunder og senere ved spørgeskemaer udsendt til alle afdelinger på sygehuset. Dertil kom, at utallige udkast til sygeplejejournalen blev afprøvet i klinisk praksis inden den endelige godkendelse.

Systematisk sygepleje

Sygeplejejournalen blev implementeret i februar 2002, og i september samme år udførtes en kvalitetsmåling af systematikken i dokumentationen. Formålet med kvalitetsmålingen var at undersøge, om sygeplejerskerne forstod og kunne dokumentere deres sygepleje i en struktureret sygeplejejournal.

Målingen blev udført på 152 journaler. Et registreringsskema blev anvendt til at analysere sygeplejejournalerne. Resultatet blev sammenholdt med de fastsatte standarder, der var udarbejdet i forhold til de enkelte ark i sygeplejejournalen.

Målingen viste, at sygeplejersker kunne systematisere deres sygepleje i en struktureret sygeplejejournal, selvom resultatet ikke levede helt op til de fastsatte standarder. Men efter et halvt år med en for sygeplejen ny struktureret sygeplejejournal, er vi godt på vej.

Medicinsk afdeling overgik til EPJ i november 2002, hvilket betød, at de forinden havde haft erfaring med den strukturerede sygeplejejournal i ni måneder. Medicinsk afdeling erfarede, at arbejdet med systematikken i sygeplejejournalen var et stort plus før overgangen til EPJ. Implementeringen i medicinsk afdeling gik væsentligt lettere, end hvad ortopædkirurgisk afdeling havde erfaret i år 2000. 

Kontaktperson for yderligere oplysninger eller rekvisition af rapport: Projektleder, oversygeplejerske Dorthe Skjødt, Kolding Sygehus. Tlf. 7636 2260.

Betty Nørgaard er for tiden stud.scient.san.