Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Evidens - lille ord med stor betydning

Sygeplejefaget er andet og mere end naturvidenskab. Derfor må man holde op med at snakke om evidens og bløde værdier som modsætninger og i stedet bruge et bredere, samlende begreb.

Sygeplejersken 2004 nr. 21, s. 17

Af:

Søren Palsbo, journalist

 SY-2004-21-31aKan sygepleje måles og vejes? Der var diskussion om begrebet
”evidensbaseret viden,” som i Dansk Sygeplejeråds holdningspapirer
blev erstattet med ”udviklings- og forskningsbaseret viden.”

Det er efterhånden en selvfølgelighed at bruge ordet ”evidens,” og Dansk Sygeplejeråd havde da også brugt det i holdningspapiret ”Et stærkt fag i udvikling,” som blev behandlet på kongressen. Men dét blev der sat et stort spørgsmålstegn ved, og primus motor i debatten var afdelingssygeplejerske Mari Holen fra Hovedstadens amtskreds:

”Jeg ved godt, at jeg sætter det lidt på spidsen, når jeg siger, at den faglige tænkning i Dansk Sygeplejeråd udspringer af ønsket om magt og prestige, ikke respekt for patienten. Den prestigefyldte måde at tænke faglig udvikling på består kun i at måle og veje, ligesom i lægevidenskaben,” sagde Mari Holen på kongressens første dag.

Senere uddybede hun sin holdning ved at argumentere for, at ordene ”evidensbaseret viden” skulle stryges af Dansk Sygeplejeråds holdningspapir om sygeplejefaget og erstattes med ”udviklings- og forskningsbaseret viden.” 

Efter lægelig målestok har forskning nemlig størst værdi, når undersøgelserne er randomiserede, kontrollerede og double-blind, sagde Mari Holen. Men den definition giver sygeplejerskerne et problem, og derfor må de have en klarere og bredere definition af, hvad evidensbaseret sygepleje er:

Når man bruger ordene ”evidensbaseret viden,” er det en naturvidenskabelig måde at sige det på, ikke humanistisk. Vi har en lang erfaringsbaseret viden i ryggen, og kan med fordel tale om udviklings- og forskningsbaseret viden. Der er nemlig ingen grund til at tale om de bløde værdier som en modsætning til det faktuelle,” sagde Mari Holen. 

I debatten fik hun modspil af Maren Salomonsen fra Århus amtskreds, der mente, at behovet for en evt. begrebsændring kunne klares med en tilkendegivelse fra Dansk Sygeplejeråd om, at begrebet gælder både de natur-, human- og samfundsvidenskabelige retninger: ”Selv lægevidenskaben har fundet ud af, at sikker viden ikke eksisterer. Vi ønsker ikke et positivistisk menneskesyn, men videnskabelig mangfoldighed,” sagde Maren Salomonsen. 

I debattens afslutning havde 2.-næstformand i Dansk Sygeplejeråd Aase Langvad en formaning: ”Evidens er et rummeligt begreb. Hvis vi ændrer ordlyden, er vi dog dækket ind. Men vi skal vænne os til, at begrebet eksisterer og bliver brugt,” sagde hun. Ændringsforlaget blev herefter vedtaget.