Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Sådan måler de

Forskellighed. Feber eller ej. Det kan have konsekvenser for diagnosticering og behandling.

Sygeplejersken 2004 nr. 23, s. 10-11

Af:

Grethe Kjærgaard, journalist

Men hvor måler man bedst patientens kropstemperatur? I øre, mund, armhule eller bag? Det er der vidt forskellige holdninger til.

Sundhedsstyrelsen udstikker ingen retningslinjer, og en rundringning til sygeplejersker ved forskellige hospitalsafdelinger og hjemmeplejer i Danmark afslører, at man hvert sted har sin forklaringsmodel og adfærd. Som standard bruges enten øre- eller rektaltermometer - eller begge måleinstrumenter. Ingen af dem, vi talte med, måler i mund eller armhule. Et enkelt sted tager man en ny metode i brug: Temporalmåling, et lille håndholdt elektronisk apparat til måling af den infrarøde stråling fra panden, ethvert menneske udsender.

Alle siger, de vil være interesseret i information om et evidensbaseret grundlag for temperaturmåling.

Børneafdelingen 302, Aalborg Sygehus Syd

Afdelingssygeplejerske Karin Ørskov: ”Vi bruger både rektal- og øretermometer, men har netop vedtaget efter en to måneders forsøgsperiode at indføre temporalmåling.

I den hidtidige praksis har vi foretrukket rektaltermometeret, men har det ikke været muligt at bruge det, har vi brugt det mere usikre øretermometer.”

Oversygeplejerske Else Lervad Andersen påpeger fordelene ved det nye metode: ”Barnet behøver ikke blive vækket, da målingen sker uden berøring af barnets pande. Det er hygiejnisk - og så er det billigt. 600 kr. koster det italiensk producerede apparat, afdelingen bruger. Afdelingen har i forsøgsperioden sammenholdt rektal- og temporalmåling. Konklusionen er generelt samme resultater, hvad enten man bruger den ene eller den anden metode.”

Hjemmeplejen, Rødekro Kommune

Leder Åse Koch: ”Vi bruger som regel det, vores klienter har i hjemmet. Men selvfølgelig har vi også termometer med i sygeplejersketasken, nemlig et rektaltermometer. Jeg er ikke sikker på, at det er et bevidst valg. Vi tror på, hvad vi har lært engang, men er selvfølgelig åbne for ny viden.”

Hillerød Sygehus, medicinsk afdeling F0651/52

Souschef Ulla Have Meyland: ”Vi bruger rektaltermometer. Det er lidt mere besværligt at bruge end et øretermometer, men her så vi for store udsving, så nu er vi gået tilbage til rektaltermometeret, som vi brugte tidligere.”

Sydvestjysk Sygehus, Esbjerg, kirurgisk afdeling 251

Afdelingssygeplejerske Susanne Helsinghoff: ”Vi har haft diskussionen ”Hvad er bedst? ” Vi har brugt øretermometer i en periode og er tilfredse med det. Men er vi i tvivl, kommer rektaltermometeret frem.” 

Rigshospitalet, infektionsmedicinsk afdeling 5121

Afdeligssygeplejerske Grethe Engelbrechtsen: ”Vi bruger øretermometer. Det er hurtigst, nemmest, mest praktisk og hygiejnisk, synes vi.

Der kan være usikkerhed ved alle målemetoder. Øretermometeret skal bruges korrekt, og er vi usikre, gentager vi målingen.

Udviklingssygeplejerske Vibe Rasmussen, der sidder i hospitalets kvalitetsudvalg: ”Brug af øretermometer kræver, at personalet er uddannet til at bruge det korrekt.

Vi erkender, der kan være usikkerhed med at bruge det og anbefaler derfor at måle to gange, hvis man er i tvivl. I så fald er det det højeste tal, der skal bruges.” 

Plejehjemmet Svanebo, Gentofte Kommune

Afdelingssygeplejerske Lina Ries: ”Vi bruger rektaltermometer. Det har vi bestemt som fast standard. Vi har brugt øretermometer i en periode, men tog så nogle kontrolmålinger og fandt ud af, at det var for usikkert. Vi er i øvrigt en lidt ældre flok kolleger, så vi bruger det, vi engang har lært, men er positive over for ny dokumenteret viden.”

Storstrømmens Sygehus, Nykøbing Falster, skadestuen

Souschef Dorrit Hansen: ”Vi bruger øretermometer. Bruger man det rigtigt, er det godt. En evidensbaseret retningslinje kan bestemt få os til at genoverveje vores brug.” 

Bispebjerg Hospital, Geriatrisk Afdeling G30

Afdelingssygeplejerske Mari Holen: ”Generelt bruger vi øretermometer, men får vi f.eks. en måling, der ikke stemmer overens med vores kliniske blik, så er det klart, at vi tager en rektalmåling.”