Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Løs, knoldet eller grødet?

Social- og sundhedshjælperen siger: ”Gerda klager ofte over, at hendes mave ikke virker. Kan hun få noget for det?”

Sygeplejersken 2004 nr. 29, s. 25

Af:

Karen Tholle, hjemmesygeplejerske

En kollega svarer: ”Jamen, ved du hvad. I går kom der da en stor klump og flere små gnallinger, så det kan ikke passe.”

En tredje har følgende kommentar: ”Jeg tror, hun ikke kan huske, hvornår hun har været på toilettet. Forleden havde hun selv smidt bleen ude på badeværelset. Den var da fuld af afføring, og den var godt grødet.”

Hyggesnakken om beboernes afføringsproblemer hører til den daglige snak i personalets kombinerede spise- og frokostpause. Et meget relevant emne. Meeeen! Indimellem synes jeg nu nok, at det fik min medbragte madpakke til at smage mere af lort end af mayonnaise.

Det var så én ting, for de informationer, jeg som sygeplejeansvarlig fik her, var, trods de maleriske beskrivelser, ikke altid nemme at handle på. I kontaktbøgerne og på kalendere blev der sådan lidt tilfældigt sat diverse krydser med bemærkninger såsom ”stor,” ”lidt,” ”kæmpeportion,” ”spor” osv.

Glad blev jeg derfor den dag, jeg modtog en reklame for afføringsmidlet Movicol. Reklamen indeholdt bl.a. en meget detaljeret og flot oversigt over diverse fæcesforekomster, inddelt efter Bristolskalaen (1).

Med saks, limstift og reklamekalenderen fra Brugsen fik jeg snakken om afføring sat i system. Jeg klippede billederne af de nummererede afføringstyper ud, klistrede dem på kalenderen og tog så en stak fotokopier. På næste møde (det var ikke i frokosten) orienterede jeg personalegruppen om vores nye registreringssystem.

Skemaerne blev hængt på indersiden af skabslågen i badeværelserne, diskret, men lettilgængeligt og ens for alle de brugere, hvor det var nødvendigt med observation.

Det fungerer godt, giver rimelig god beskrivelse af tarmfunktionen og effekten af evt. laksantia, som ikke nødvendigvis er Movicol. Det giver en let og overskuelig oversigt over tarmfunktionen og gør det lettere at vurdere, hvilken laksantia der evt. kan gøre gavn i situationen.

Litteratur

  1. Heaton K. Understanding your Bowels. 2nd ed. Banbury, Oxon, England: Family Doctor Publications; 2001.

Karen Tholle er ansat i Faaborg Kommune