Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Hænder søges

Hip som hap. I søndagsavisernes stillingsopslag ser man jævnligt, at kommunale arbejdspladser slår stillinger op som sygeplejerske/sosu-assistent. Det er en uskik, mener Dansk Sygeplejeråd.

Sygeplejersken 2004 nr. 30, s. 13

Af:

Susanne Bloch Kjeldsen, journalist

Når man søger en sygeplejerske, kan det være svært at få besat stillingen. Nogle kommunale arbejdspladser giver nærmest op på forhånd og søger derfor efter hybriden ”Sygeplejerske/sosu-assistent.” En sådan formulering kan dog nemt få den uheldige effekt, at potentielle sygeplejerskeansøgere bliver skræmt væk.

”Jeg ville i hvert fald ikke have lyst til at søge sådan en stilling. Jeg ville tænke, har ledelsen overhovedet gjort sig klart, hvilke opgaver der skal løses og af hvem,” siger Bodil Carstensen, formand for sygeplejerskerne i Ringkøbing amtskreds.

”Hver gang jeg er i nærheden af en ledende sygeplejerske, undlader jeg ikke at gøre opmærksom på problematikken i annoncerne. Det er en leders fornemste opgave at sørge for, at personalet har de rette kvalifikationer til at tage sig af borgernes forskellige behov. Faktisk er der flere ledende sygeplejersker, der er holdt op med at annoncere sådan, efter vi har drøftet de problemstillinger, der ligger i det,” siger Bodil Carstensen.

Hvis man har svært ved at tiltrække sygeplejersker til stillingerne, foreslår Michael Juhl, næstformand for sygeplejerskerne i Hovedstadens amtskreds, at man opretter stillinger, der indeholder mulighed for udvikling.

”Sygeplejersker vil gerne have andel i magten på den måde, at man gerne vil være med til at gøre plejen bedre. Det er ikke nok bare at vedligeholde,” siger han.

Han mener, at arbejdspladserne må gøre sig klart, hvad det er for en medarbejder, de søger, inden de annoncer.

”Vi har talt med Forbundet af Offentligt Ansatte (FOA), og den slags annoncer irriterer også dem. I den helt grove udgave har vi set eksempler på, at man skriver ”hjemmehjælper/sosu-hjælper/sosu-assistent/plejehjemsassistent/sygeplejerske,” siger Michael Juhl.

Som at skrive m/k

Kollektivhuset på Bellahøjvej i København er ét af de plejehjem, der i øjeblikket annoncerer efter sosu-assistent/plejehjemsassistent/sygeplejerske.

”Det skyldes vist noget historisk, at sådan gør man bare, sådan plejer vi at gøre. For mig svarer det nærmest til at skrive m/k efter en stilling.

Men jeg kan da godt se, at vi måske skulle gøre os flere overvejelser om, hvad det egentlig er, vi søger.

Det handler ofte om økonomi, og kan vi klare os med assistenter, så er det ikke nødvendigt at betale for en sygeplejerske,” siger forstander Per Rasmussen, der selv er sygeplejerske.

Ifølge Michael Juhl fra Hovedstadens amtskreds bør der ikke være noget rutinepræget over at søge en ny medarbejder.

”En stillingsannonce er meget vigtig og bør være drøftet med personalegruppen forinden, specielt hvis man ønsker stillingen besat med en fagperson, som plejegruppen måske kan se kommende interessekonflikter ved.

Det er netop en ledelsesopgave at forberede personalegruppen på fordele og ulemper ved at få den ene eller anden type medarbejder,” siger han.