Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Palliation i primærsektoren

Lindrende samarbejde. Primærsygeplejersker skal arbejde tæt sammen med praktiserende læger om at støtte svært syge og døende patienter i eget hjem. En ny vejledning fortæller hvordan.

Sygeplejersken 2004 nr. 30, s. 28-29

Af:

Dorte Buchwald, palliationssygeplejerske,

Inge Thorup, sygeplejerske,

Kirsten Hald, sygeplejerske

Den kliniske vejledning ”Palliation i primærsektoren” fra Dansk Selskab for Almen Medicin er netop sendt ud til praktiserende læger og til alle kommuner, og den er relevant for sygeplejersker i primærsektoren og på sygehusene.

Formålet med vejledningen er at forbedre behandlingen af og støtten til svært syge og døende patienter i eget hjem. Den lægger vægt på den praktiserende læge og primærsygeplejersken som det basale team omkring patient og pårørende samt betydningen af samarbejde mellem disse som basis for et godt og trygt palliativt forløb i eget hjem. Samtidig lægger vejledningen vægt på samarbejde med andre faggrupper og den specialiserede palliative indsats bestående af hospicer, palliative team, palliative enheder eller sengeafdelinger og smerteklinikker.

Den palliative indsats omfatter lindrende behandling og omsorg i perioden efter ophør af kurativ behandling. I den palliative indsats indgår vigtige elementer som f.eks.

  • høj faglig kvalitet i symptombehandling
  • empatisk indlevelse og rummelighed
  • respekt for den enkelte patient, hans/ hendes pårørende og deres måde at prioritere på
  • opmærksomhed på de professionelles egen adfærd og målsætning.

Vejledningen anbefaler, at der holdes et informationsmøde mellem læge, hjemmepleje, patient og pårørende ved påbegyndelse af et palliativt forløb. Formålet er, at man lærer hinanden at kende, får klarhed over patient og pårørendes ønsker, planlægger opgavefordelingen og får skabt klare kommunikationsveje mellem alle implicerede døgnet igennem. Det foreslås, at den praktiserende læge udleverer sit privatnummer i patientens sidste levetid, fordi det skaber tryghed og kontinuitet i hjemmet.

God kommunikation reducerer usikkerheden om fremtiden, opmuntrer patienten til at foretage realistiske valg og medvirker til fortsat tillid mellem patient og behandler. Der lægges vægt på kommunikation med både patient og pårørende. En væsentlig pointe er, at det er i orden ikke at sige alt, hvad der er sandt, men at det, der siges, skal være sandt.

Symptombehandling

God symptomlindring er enhver patients ret og kræver faglig viden hos læge og sygeplejerske. Vejledningen fokuserer på træthed, appetitløshed, smerter, dyspnø, hoste, kvalme og opkastning, obstipation, mundtørhed, angst, uro og søvnbesvær, depression og delir. Symptomerne bliver gennemgået med henblik på mulige årsager, og der er forslag til både farmakologisk og ikke-farmakologisk behandling.

Læger og sygeplejersker må være godt rustet til at handle i akutte situationer som eksempelvis pludseligt opstået tværsnitsyndrom. Vejledningen angiver, hvordan man handler hurtigt og korrekt i disse situationer.

De sidste døgn

Målet med denne fase er, at patienten dør med værdighed og ro, sufficient lindret, uforstyrret af unødvendig pleje og medicinering og med den eller dem omkring sig, som patienten har ønsket. Behandlingsmæssigt anbefales, at følgende præparater er til stede i hjemmet:

  • morfin til injektion imod smerter
  • midazolam til injektion mod angst, uro og kramper
  • glycopyrron til injektion ved sekretraslen
  • metoclopramid til injektion mod kvalme
  • sprøjter, kanyler og fikserings- materiale
  • subkutan nål eller butterfly
  • skriftlig vejledning i brugen af ovenstående.

Det anbefales, at medicinen doseres subkutant enten intermitterende eller via en subkutan pumpe suppleret med p.n.-doser.

Dorte Buchwald er palliationssygeplejerske på Sygehus Vendsyssel i Hjørring. Inge Thorup er souschef i Distrikt Rosengård, Odense Kommune. Kirsten Hald er ansat på Dacapo Teatret.

Vejledningen er udarbejdet i samarbejde mellem læger fra Dansk Selskab for Almen Medicin, speciallæger fra Selskab for Palliativ Medicin og de ovenstående sygeplejersker, udpeget af Dansk Sygeplejeråd. Den kan hentes på www.dsam.dk eller købes hos Månedsskrift for Praktisk Lægegerning, tlf. 3526 6785.