Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Anæstesisygeplejersker som opvågningssygeplejersker

Større indsigt. På Storstrømmens Sygehus i Nykøbing Falster er det anæstesi- sygeplejersker, der passer en del af opvågningspatienterne. Ordningen giver mulighed for dialog om smertebehandling og anæstesiform mellem sygeplejersker på anæstesi- og opvågningsafdelingen.

Sygeplejersken 2005 nr. 11, s. 32

Af:

Diana Due Jensen, anæstesisygeplejerske

Anæstesiafsnittet på Storstrømmens Sygehus i Nykøbing Falster varetager den tunge opvågning, dvs. opvågning efter større operationer, der oftest kræver flere dages indlæggelse. Desuden passer vi de akutte patienter, som kommer i afdelingens åbningstid.

Opvågningsfunktionen varetages af to anæstesisygeplejersker på skift. Det betyder, at hver sygeplejerske i gennemsnit har tre arbejdsdage med opvågningsfunktion pr. måned. Opvågningen er åben fra kl. 9-17, og vi har seks, snart otte, opvågningspladser. Intensiv afdeling varetager opvågningsfunktionen uden for dette tidsrum.

De to opvågningssygeplejersker starter dagen med at tale med de patienter, som har været bedøvet til større operationer dagen før.

Formålet er at evaluere operationsdagen og den pleje, der er givet i hele forløbet. Vi benyttede et spørgeskema, men efterhånden som vi fik rutine, udskiftede vi skemaet med stikord. Vi spørger til:

  • anæstesiform
  • smerter i halsen efter larynxmaske eller trachealtube
  • kvalme/opkastning, behandling
  • tørhed i øjne
  • vandladningsproblemer
  • smertebehandling
  • lejringskomplikationer
  • tilfredshed med præoperativ periode og anæstesitilsyn.

Vi medbringer en kopi af anæstesijournalen, her noterer vi eventuelle problemer eller det modsatte.

Vi opfatter plejen af opvågningspatienter som en fortsættelse af anæstesien. Hvis det kræves, bruger vi de samme smertestillende midler som ved en anæstesi, som oftest fentanyl og alfentanil. Det vil typisk være i starten af patienternes ophold på opvågningsafdelingen. Senere ændrer vi den smertestillende medicin til det, som er noteret på det specielle medicinskema, som følger hver enkelt patient.

Vi opsætter PCA og NCA smertepumper (patient controlled analgetica/nurse controlled analgetica), som anæstesiafdelingen har tilsyn med hele døgnet.

Den rapport, vi giver, når en kollega afleverer en patient til opvågningsafdelingen, bærer præg af, at vi kender hinanden godt og er inde i alle anæstesistoffer. Der bruges ikke mange ressourcer på at tyde anæstesiskemaer, det er kun specielle ting, som fremhæves.

På opvågningsafdelingen stiller patienterne ofte spørgsmål om operationen, og mange ting er det naturligt at svare på, når vi dagligt kommer på operationsgangen. Men mere specifikke spørgsmål om operationen overlader vi til den læge, der har opereret.

Frokostpauser holdes sammen med det øvrige anæstesipersonale, og det giver anledning til livlige diskussioner om, hvordan patienterne på opvågningen har det. Det kan være den anæstesiform, der er valgt til den enkelte patient eller operationstypen, der bliver talt om.

Ulemper

Anæstesisygeplejersker har valgt anæstesien, fordi de kan lide at bedøve, det er derfor ikke alle, som holder lige meget af opvågningsfunktionen, men vi passer den på lige fod.

Vi har ingen fast stab med særligt ansvar for opvågningsafsnittets opfyldning, og at alt fungerer, er afhængigt af en fælles ansvarsfølelse. Vores lidt korte åbningstid betyder, at intensivt afsnit til tider belastes lige efter 17.00, når patienter må flyttes, fordi de ikke er klar til at komme på afdelingen.

Fordele

Da vi begyndte at arbejde på opvågningsafdelingen, blev der lavet kvalitetsmålinger. De førte til, at der blev taget mere fat om behandlingen af kvalme. Vi bliver mere synlige i sengeafdelingerne, og vi har mulighed for at henvende os til personalet eller omvendt, hvis der f.eks. er problemer med kvalme/opkastning.

Det er lærerigt at evaluere sin sygepleje, både den vi udøver på operationsgangen og på opvågningsafdelingen. Vi kan give direkte feedback til en kollega, hvis der har været særlige problemer med en af de patienter, hun/han har bedøvet dagen før.

Vi besøger patienterne på afdelingen med det formål at spørge til deres oplevelse af operationsforløbet, det finder patienterne positivt.

Som anæstesisygeplejersker med opvågningsfunktion får vi større indsigt i den postoperative smertebehandling. Vi bruger i stor udstrækning denne viden i patienternes anæstesiforløb. Vi er også blevet opmærksomme på mange forhold, som er vigtige for patienterne før, under og efter operationen.

Diana Due Jensen er anæstesi- og opvågningssygeplejerske på Storstrømmens Sygehus Nykøbing Falster.