Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

5 faglige minutter: En stor bid af kagen

Prioritering, lovgivning, etik og menneskesyn er i sandhed begreber, der kan bøjes.

Sygeplejersken 2005 nr. 14, s. 36

Af:

Anne Vesterdal, sygeplejefaglig medarbejder

Det er dejligt at bo i et land, der har råd til at behandle syge mennesker. Nogenlunde sådan udtrykte formanden for Fyns Amts social- og psykiatriudvalg sig i en nyhedsudsendelse i fjernsynet.

Man skulle være et skarn, om man ikke kunne være enig med ham. Spørgsmålet er, om enigheden også strækker sig til at være enig med ham i den sag, han refererede til.

Sagen, der også har været omtalt i Ekstra Bladet den 21. juni, handler om en psykotisk ung mand, der er så voldelig, at medpatienter og personale på den døgninstitution, han bor på, er bange for ham. Nu skal der indrettes en villa som institution til ham alene og med 15 fuldtidspædagoger til at mandsopdække ham. At medicinere drengen eller spærre ham inde ville være ulovligt og uforeneligt med et humant menneskesyn, har samme formand for social- og psykiatriudvalget udtalt.

Drengen er syg og forpint og har brug for hjælp, men der har allerede været ekspertudtalelser om, at planerne er helt ude i hampen, og at drengen blot vil få det værre, hvis han skal omgives af 15 behandlere. Lad eksperterne udtale sig om det. Jeg vil holde mig til udtalelsen om, at medicinering og indespærring er inhumant. 

5 faglige minutter skrives på skift af fire sygeplejersker:
SY_2004_19_54_01

Jette Bagh,

sygeplejerske,
cand.cur.
Uddannet i
1981 på
Frederiksberg
Hospitals
Sygeplejeskole.

SY_2004_19_54_02 Jørn Ditlev Eriksen, sygeplejerske, forstander på botilbuddet Slotsvænget.
Uddannet i 1987 på
sygeplejeskolen ved
Rigshospitalet.
SY_2004_19_54_03

Anne Vesterdal, sygeplejerske,
Uddannet i 1970
på sygeplejeskolen
ved Rigshospitalet 

SY_2004_19_54_04

Birgitte Harild, sygeplejerske,
P.t. bosat i Frankrig. Uddannet i 1980 ved Frederiksborg Amts Sygeplejeskole
i Hillerød.  

 Lægemiddelstyrelsen har f.eks. lavet en undersøgelse, der viser, at gennemsnitlig 28 pct. (19-35 pct.) af alle plejehjemsbeboere får antipsykotisk medicin, selv om det kan give alvorlige bivirkninger, og beboeren sjældent er diagnosticeret som psykotisk. Indikationen kan f.eks. være uro. Undersøgelsen er refereret i Sygeplejersken nr. 5/2005, og rapporten "Forbruget af antipsykotiske lægemidler i Danmark blandt ældre" kan læses på Sundhedsstyrelsens hjemmeside, www.sst.dk

Ældre Sagen kræver kontrol med psykosemedicin til urolige ældre og har foreslået, at læger skal have indberetningspligt ved ordination af antipsykotiske lægemidler til ældre.

Antipsykotisk medicin til ikke-psykotiske mennesker for at få ro kan få en interesseorganisation til at markere sig. Der var vist også et enkelt tv-indslag. I Sygeplejersken var der ikke en eneste kommentar, ikke antydning af debat. Men muligheden for at give antipsykotisk medicin til en voldelig psykotisk patient betragter et social- og psykiatriudvalg som ulovligt og inhumant. Tilsyneladende ubegrænsede ressourcer til behandling af en enkelt person, mens en meget stor gruppe utilpassede gamle må finde sig i sløvende medicin med bivirkninger på tvivlsom indikation.

"Værsgo, hr. Olsen. Her er nogle nye piller, så får du det meget bedre."

Hvis hr. Olsen har det med at forlade plejehjemmet uden at kunne orientere sig og finde tilbage, kan han få en elektronisk dims i skoen. Der er ikke afsat ressourcer til mandsopdækning.

Prioritering, lovgivning, etik og menneskesyn er i sandhed begreber, der kan bøjes. Der er ikke vilje og måske heller ikke ressourcer til at rekruttere og uddanne nok personale til, at der altid er en kompetent person, som kan tage sig af urolige og utilpassede beboere på plejehjem. Det står i skærende kontrast til områder, hvor ekstremt dyre, vilde og udokumenterede behandlingsforslag kan få opbakning fra et politisk udvalg. De kommer næppe til at savne ansøgere til stillingerne.

Jo, det er dejligt at bo i et land, der har råd til at behandle syge mennesker ordentligt. Spørgsmålet er, om alle psykiatriske patienter og deres familier mener, deres bid af kagen er udtryk for en rimelig fordeling. Gad vide, hvad sygeplejersker mener.

Der må være en acceptabel mellemvej mellem en gummicelle og en enmandsinstitution med l5 ansatte.