Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

God vilje er ikke nok

Ekspertise. Palliativ indsats kræver viden og forskning.

Sygeplejersken 2005 nr. 14, s. 9

Af:

Marianne Troelsen, journalist

"Man skal lave et grundigt stykke benarbejde." Linda Hørmann, ledende oversygeplejerske ved Palliativ medicinsk afdeling på Bispebjerg Hospital, siger det meget kort.

Hendes erfaringer med palliativ indsats viser helt klart, at den gode vilje langtfra er nok. Derimod kræver det viden og forskning. Derfor sker det, ifølge Linda Hørmann, at gode initiativer mislykkes rundt omkring i landet.

"Desværre går det tit skævt rundt omkring. Den palliative indsats fordrer tværfaglighed. Det nytter heller ikke at have fem senge i enden af en afdeling. Man når ikke at få ekspertisen," forklarer Linda Hørmann, som videre understreger, at en palliativ indsats generelt kræver, at ledelsen og lægerne også er indstillet på det.

Palliativ indsats betyder den totale helhedsomsorg for patienter og pårørende, og som sygeplejerske kan man ikke varetage alle de funktioner. Derfor skal der også være adgang til ergoterapeuter, fysioterapeuter, psykolog, præst og læger.

På Palliativ medicinsk afdeling på Bispebjerg Hospital er der ca. 40 patienter, som løbende får besøg af læger og sygeplejersker. "Således er vi et ekstra netværk i forhold til primærsektoren, men vi har indgået et tæt samarbejde med de praktiserende læger og hjemmeplejen," siger Linda Hørmann. Afdelingen har netop evalueret den palliative indsats og er nået frem til, at både læger, sygeplejersker og patienter har haft glæde af ordningen. Og patienterne får ifølge evalueringen en bedre afslutning på livet.

"De pårørende sagde, at de ikke turde have de syge hjemme, hvis de ikke havde haft det her tilbud. Desuden er der en tendens til, at flere og flere enten ønsker at forblive i eget hjem eller at dø i eget hjem. Så det er fremtiden med udkørende team," siger Linda Hørmann.