Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Referenceprogram for epilepsi

Sundhedsstyrelsen har udgivet et referenceprogram med anbefalinger til behandling og pleje af epilepsipatienter.

Sygeplejersken 2005 nr. 14, s. 20

Af:

Anne Vesterdal, sygeplejefaglig medarbejder

Ved feberkramper anbefales antipyretisk behandling ikke som profylakse, og intermitterende profylaktisk behandling med diazepam bør ikke anvendes som rutine. De to anbefalinger har styrke A, fordi de bygger på randomiserede, kontrollerede forsøg og derfor betragtes som sikker evidens.

Ved feberkramper, der varer mere end et par minutter, kan man behandle akut med benzodiazepiner indgivet rektalt. Denne anbefaling har styrke D, dvs. svag evidens, fordi den bygger på mindre undersøgelser, konsensus eller ekspertvurderinger.

Omhyggelig rådgivning af forældre ved feberkramper er ikke evidensbaseret, men god klinisk praksis, der er konsensus om.

Eksemplerne er taget fra Sundhedsstyrelsens nye referenceprogram for epilepsi. Anbefalingerne bygger på en analyse af videnskabelig litteraturs evidens og relevans i en dansk sammenhæng, og styrken af hver af anbefalingerne er angivet efter graden af evidens. Anbefalingerne omfatter bl.a. diagnostik, medicinsk og ikke-medicinsk behandling, psykosociale konsekvenser af epilepsi og sundhedsøkonomi.

Anbefalingerne er ikke formelle direktiver, og der er ingen tidsfrist for implementeringen. De bør dog være en del af beslutningsgrundlaget ved patientbehandling, selvom det i sidste ende er den enkelte læges og sygeplejerskes ansvar at skønne, hvad der er bedst i en given situation, hvor erfaring, klinisk skøn og patientens ønsker også er afgørende.

Hele referenceprogrammet på 79 sider findes på Sundhedsstyrelsens hjemmeside.

Anne Vesterdal er ansat på Sygeplejerskens redaktion.  

Referenceprogrammer

Referenceprogrammer er en systematisk beskrivelse af de elementer, som bør indgå i undersøgelse, behandling, pleje, rehabilitering og forebyggelse af en bestemt sygdom eller et kompleks af symptomer på grundlag af dokumenteret viden. Organisatoriske og økonomiske overvejelser indgår, ligesom data, der skal anvendes til løbende overvågning af kvaliteten.

Referenceprogrammer er kendetegnet ved, at de er evidensbaserede og tværfaglige, og at de indeholder organisatoriske og sundhedsøkonomiske overvejelser og patientsynspunkter.

Sekretariatet for Referenceprogrammer er placeret i Center for Evaluering og Medicinsk Teknologivurdering (CEMTV).

Kilde: www.sst.dk