Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Boganmeldelse

Læs anmeldelsen i dette nummer af Sygeplejersken

Sygeplejersken 2005 nr. 21, s. 47

Af:

Jette Bagh, cand.cur., fagredaktør

Sig du ka´ li´ mig

Hanne Warming

Har andre plejebørn det som mig?

København: Frydenlund 2005
203 sider, 199 kr.

SY-2005-21-47-1-anmeld"Det er svært at have en plejefamilie, og jeg har det ellers godt her i min plejefamilie. Jeg ville hellere have, at plejefamilien var min rigtige familie."

Citatet stammer fra et af de mange børn, som i "Projekt Børnetinget" har fortalt om deres liv som plejebarn. Projektet havde fokus på familieplejeanbragte børns livssituation, som den opleves fra deres perspektiv, på at synliggøre børnenes egne oplevelser og de forhold, børnene finder vigtige.

Forskningsprojektets målgruppe er hele spekteret fra forskere, politikere, professionelle, forældre, plejeforældre til plejebørnene selv. I indledningen står en brugsanvisning til bogen, fordi målgruppen spænder så vidt.

Et vel ambitiøst mål, kunne man tænke. Efter få sider er al tvivl gjort til skamme, Hanne Warming er en god formidler, som brænder for sin sag. Engagementet er så smittende, at den sædvanligvis kedsommelige vejen ad hvilken frem til konklusionen opleves som en ren fornøjelsestur. Citatet øverst rummer mange af de problematikker, som præger livet som plejebarn. Dels angsten for hjemgivelse og brud på relationen til plejeforældrene, dels den forstyrrelse i hverdagen, som samvær med forældre, der ikke magter omsorgen, kan indebære. Normalitet er et vigtigt og fremtrædende tema for plejebørn.

"Det værste ved at være i plejefamilie var det evige savn af en mor og far, der elskede mig ubetinget, og det var svært at finde ud af, om min plejemor brød sig om mig, eller om hun blot gjorde det for pengenes skyld." Dette citat peger på en anden væsentlig problemstilling, plejeforældrenes evne til at holde af plejebarnet og til at give det sikkerhed i relationen. Plejebørns budskab til plejeforældrene synes at være:

"Det er utrolig vigtigt for vores livskvalitet her og nu og for vores identitetsudvikling, at I viser og siger, at I holder af os, og at I synes, vi er værd at holde af. Og vi er meget, meget sårbare over for ethvert tegn på, at dette ikke er tilfældet."

Nogle af hovedkonklusionerne på projektet er:

  • Anbringelse i familiepleje gør ofte en positiv forskel.
  • Børnenes viden om og ønsker for deres liv udgør nøglen til den gode indsats.
  • Plejebørn har stort udbytte af at møde andre plejebørn.
  • Plejeforældres evne til at holde af plejebarnet og at give det sikkerhed i relationen har betydning både for livskvaliteten her og nu, for barnets fremtid og for livet som voksen.
  • Forældrene spiller på godt og ondt en stor rolle i de fleste plejebørns liv.

I 2004 var 6.522 børn og unge anbragt i familiepleje. En stor del af disse børn og unge, deres forældre og plejeforældre vil vi have kontakt med, især i skolesundhedsplejen. Denne bog er et godt afsæt til en samtale om barnets/den unges trivsel. Der er en stor buket citater at plukke fra og en grundig analyse og perspektivering af de livsvilkår, der er plejebørns. Trods klumper i halsen undervejs har bogen været en stor fornøjelse at læse, fordi den er vedkommende, fagligt velfunderet og godt skrevet.

Af Hanne Lindhardt, sundhedsplejerske i Farum Kommune.