Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Fik advarsel for at krænke kollega

Nærgående. Lene blev udsat for sexchikane af en læge, som var hendes kollega. Sagen endte med en skriftlig advarsel til lægen.

Sygeplejersken 2005 nr. 21, s. 20

Af:

Susanne Bloch Kjeldsen, journalist,

Marianne Troelsen, journalist

Lene blev lokket med ind i et undersøgelseslokale af en læge på afdelingen under påskud af, at han ville undersøge hende for hendes hudlidelse. Han bad hende åbne kitlen, og mens hun sad med ryggen til, åbnede han hendes bh og nåede at lægge hænderne på hendes bryster, før hun hurtigt fik rejst sig op og samlet sin kittel om sig. Hun gik ud af lokalet, hvor hun bemærkede, at lægen havde låst den yderste af dobbeltdørene. Hun var så målløs og flov over hændelsen, at hun ikke fik handlet i situationen.

"Jeg selv og mine kolleger var rystede, især fordi lægen bl.a. også kom ind i vagtstuen og blot lod som ingenting. Jeg havde slet ikke forestillet mig, at det kunne ske, ellers var jeg selvfølgelig ikke gået med. Jeg reagerede ved at vende det indad og spørge mig selv, om jeg mon havde gjort et eller andet, der havde signaleret, at det var o.k. at gøre sådan mod mig, men det havde jeg ikke," fortæller hun.

Lene blev kaldt til samtale om forløbet med oversygeplejersken, som havde hørt om hændelsen fra afdelingssygeplejersken. Oversygeplejersken ville tage sagen op med den administrerende overlæge, og Lene blev bedt om at skrive hændelsesforløbet ned. I første omgang blev hun opfordret til selv at anmelde hændelsen som en arbejdsskade, men det afviste hun.

"Jeg var ikke interesseret i en erstatning, men jeg ville gerne forhindre, at kolleger eller patienter blev udsat for noget lignende," siger Lene.

Efter et par uger hørte tillidsrepræsentanten om sagen.

"Jeg havde slet ikke tænkt på at kontakte min tillidsrepræsentant, men da hun kom på banen, kom der skub i sagen, og ledelsen besluttede at håndtere sagen," siger Lene.

Lægen blev indkaldt til et møde med ledelse og tillidsrepræsentanter for begge parter. Det hele mundede ud i et fire sider langt referat af mødet, hvor han blev bedt om at kvittere for, at alt var skrevet rigtigt ned, og at det var sådan, det skulle forstås. Lægen skrev under. Under mødet kom det frem, at en anden medarbejder tidligere var blevet udsat for sexchikane af samme læge, men at denne medarbejder ikke var gået videre med sin sag, før Lenes sag kom frem.

"Efter mødet modtog han et anbefalet brev fra sygehuset med en skriftlig advarsel, som fremover skal ligge i hans personalemappe. Det blev også gjort klart for ham, at hvis han på noget tidspunkt igen og på nogen måde skulle misligholde de etiske principper, han skal agere under, så ville han blive fritstillet her og nu," fortæller Lene.

Hændelsen ligger ca. et halvt år tilbage, og i dag arbejder lægen ikke længere på sygehuset.

På afdelingen har hændelsen bl.a. sat gang i en diskussion af, om det er hensigtsmæssigt, at personalet lader sig undersøge af afdelingens læger.

Lenes navn er opdigtet, og detaljer i historien er ændret af hensyn til anonymiteten. 

Hvad kan ledere gøre ved seksuel chikane
  • Tag det altid alvorligt, hvis en ansat føler sig dårligt behandlet og vælger at fortælle om det. 
  • Udvis diskretion både over for ofrene og de formodede mobbere. Drag ikke forhastede slutninger. 
  • Gør det klart, at mobning og seksuel chikane er en uacceptabel adfærd, som må ophøre med det samme.
  • Inddrag alle parter - herunder eventuelle vidner. Det er vigtigt at foretage en upartisk undersøgelse. 
  • Søg enkle og praktiske løsninger. Gode løsninger er bedre end absolutte sandheder om konflikten og dens årsag. 
  • Sørg for rehabilitering af mobbeofre. Det er vigtigt, at mobbeofrene har nogen, der kan lytte og tage oplevelserne alvorligt. 
  • Søg løsninger - det afgørende er ikke at få hævn eller udnævne syndebukke.
  • Gør det til et fælles problem på arbejdspladsen, at der forekommer mobning, men undlad at bringe den konkrete sag i fokus.

    Kilde: Arbejdstilsynet