Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Gå, før du går ned

Sig fra. Både Arbejdstilsynet og psykologer opfordrer til, at man aldrig finder sig i uønsket seksuel opmærksomhed. I yderste konsekvens kan det være nødvendigt at skifte arbejdsplads.

Sygeplejersken 2005 nr. 21, s. 16-17

Af:

Susanne Bloch Kjeldsen, journalist,

Marianne Troelsen, journalist

Mange ofre for seksuel chikane vender blikket indad og klandrer sig selv for det, der er sket. De bliver flove og skamfulde og vil helst ikke gøre situationen ubehagelig for nogen parter. Men det er helt forkert. Både Arbejdstilsynet og psykologer råder ofrene til at råbe op og sige fra og fortælle om det til arbejdsgiveren og kollegerne.

Dorte Schiønning Andersen, arbejdsmiljø- og sikkerhedskoordinator på Rigshospitalet, råder også sygeplejerskerne til at skrive tingene ned.

"Skriv ned, hvem der evt. har været til stede, når du er blevet chikaneret, evt. også hvordan kolleger har forsøgt at komme dig til hjælp. Og skriv ned, hvad der er foregået. En chikanør vil altid benægte chikanen og måske også fordreje dine udtalelser. Det er godt for dig som person og for din sag, at du har detaljerne på skrift," siger Dorte Schiønning Andersen og fortsætter:

"Hvis chikanen optræder i mails eller på anden måde kan dokumenteres gennem breve eller billeder, så gem disse som dokumentation."

Hun råder også sygeplejerskerne til at overveje at søge nyt job, hvis situationen går i hårdknude.

"Hvis du sammen med arbejdspladsen og din faglige organisation har prøvet absolut alt for at stoppe chikanen eller den evt. efterfølgende mobning uden nogen positive resultater, så overvej, om du i længden er bedst tjent med at søge andet arbejde. Stress som følge af alvorlig sexchikane eller mobning gennem længere tid er en belastning for dit helbred, din arbejdsevne og dit familieliv.

Side 17 

Gå, før du går ned," lyder Dorte Schiønning Andersens opfordring.

Støt din kollega

Fakta
  • 18 pct. af de 988 sygeplejersker, der medvirker i Sygeplejerskens undersøgelse, har kendskab til, at nogle af kollegerne føler sig/har følt sig seksuelt chikaneret på arbejdspladsen.
  • 56 pct. svarer "nej" til, at ledelsen har meldt klart ud, at den ikke accepterer sexchikane på arbejdspladsen. 15 pct. svarer "ja" på spørgsmålet. 29 pct. svarer "ved ikke."
  • 37 pct. mener, der er nok fokus på emnet på arbejdspladsen. 21 pct. efterspørger mere fokus, mens 42 pct. har sat kryds i "ved ikke."

Som kollega til et sexchikaneoffer skal man også reagere. Først og fremmest skal man tage åbent afstand fra seksuel chikane.

"Reager på det, du oplever - også i chikanørens påhør. Støt din kollega, personligt såvel som i kontakt med ledelse eller tillidsvalgte. Forebyg sexchikane på din arbejdsplads ved åbent at tage afstand fra en grov og krænkende omgangstone, ophængning af pornografi mv. Vær et godt eksempel," siger Dorte Schiønning Andersen.

Hvis man oplever uønsket seksuel opmærksomhed, kan man henvende sig til Arbejdstilsynet, som evt. kommer på tilsynsbesøg. Henvendelserne bliver altid behandlet anonymt og fortroligt.

Man kan også anmelde sexchikane som arbejdsskade, men det kræver, at man har fået en lidelse - f.eks. alvorligt psykisk ubehag - som følge af chikanen. Formålet kan være, at man på et senere tidspunkt kan søge erstatning. En sidste mulighed er at melde krænkeren til politiet, hvis man føler sig forfulgt eller chikaneret, men Arbejdstilsynet råder i første omgang til at gå lidt mindre radikalt til værks.

"Vi opfordrer til, at man først og fremmest prøver at løse problemerne på arbejdspladsen eller inddrager sin fagforening. Hvis det ikke fører til noget, kan man klage til Arbejdstilsynet," siger Carl Suwalski, arbejdspsykolog i Arbejdstilsynet.

Fakta
  • 0,8 pct., dvs. én ud af de 128 sygeplejersker, der i undersøgelsen angiver, at de har været udsat for uønsket seksuel opmærksomhed, har været sygemeldt pga. krænkelserne. 14 pct. har haft stresssymptomer og lidt af bl.a. søvnløshed, dårligt humør og/eller fysisk træthed.
  • Omtrent hver anden sygeplejerske, som har været udsat for sexchikane, er krænket af en patient (56 pct.), hver fjerde af en kollega (27 pct.) og omtrent hver tiende (9 pct.) af en leder.