Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Gennemsigtige uniformer skader sygeplejerskers image

Situationen mellem en sygeplejerske og en patient er i sagens natur ofte intim. Derfor har faggruppen en professionel forpligtelse til klart at signalere, at det handler om sygepleje og ikke om sex - bl.a. via uniformen.

Sygeplejersken 2005 nr. 21, s. 14

Af:

Susanne Bloch Kjeldsen, journalist,

Marianne Troelsen, journalist

Uniformerne er så gennemsigtige, at man kan se, hvad farve undertøj, man har indenunder. Bl.a. derfor har sygeplejersker som faggruppe et image som sexede.

Det giver flere af de personer, som har deltaget i Sygeplejerskens undersøgelse om sexchikane, udtryk for. Uddannelseskonsulent på center for videregående uddannelse CVU Øresund, Janne Lyngaa, har beskæftiget sig med sygeplejefagets historie og faget i samfundet. Hun har været sygeplejerske i 40 år, og hun mener, at sygeplejerskers image som sexede er opstået i takt med, at uniformerne er blevet mere moderne, kortere og mere gennemsigtige.

”Som faggruppe har vi en professionel forpligtelse til at overveje vores udtryk. Vi har vores hænder på andre menneskers kroppe, og det er intimt. Som professionelle skal vi konstruere et rum, som handler om, at det her er sygepleje og ikke en seksuel akt. Og det skal uniformen hjælpe til med. Måske skal vi tænke over, hvad uniformen egentlig var ment som – nemlig noget der bl.a. skulle beskytte én mod overgreb,” siger hun. Dansk Sygeplejeråd har længe arbejdet for at gøre arbejdsgiverne opmærksomme på, at sygeplejerskers uniformer er syet af et alt for gennemsigtigt materiale.

Sidste år afgjorde Ligestillingsrådet, at det er kønsdiskriminerende, hvis kvindelige sygeplejersker ikke kan få tilbudt valget mellem hhv. kjole eller bukser.