Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

5 faglige minutter: Naivistisk skønmaleri

Vi skal tage mange skridt, før vi indfører en retsløs psykiatrisk behandlingspraksis.

Sygeplejersken 2005 nr. 25, s. 52

Af:

Jørn Ditlev Eriksen, sygeplejerske, ­forstander på ­botilbuddet ­Slotsvænget, Lyngby/Taarbæk Kommune

Det var kun en god nats søvn siden, at jeg i selskab med Deadline havde glædet mig over, at retssikkerheden i England havde vundet over frygten for terror - Tony Blairs forslag om, at man skulle kunne tilbageholde mistænkte i 90 dage, før de blev stillet for en dommer, var blevet nedstemt.

Nu sad jeg halvvågen ved morgenbordet, klar til at indtage den rituelle portion Solgryn, da Lars Løkke Rasmussens stemme sivede ud af radioen: "Regeringen vil anbefale brugen af ambulant tvang i forhold til psykisk syge." Jeg når kun lige at håbe, at det er den 1. april, da mit blik rammer den bekræftende overskrift i dagens avis. 

Selvom Lars Løkke Rasmussen i avisen prøver at blødgøre den ambulante tvang med lidt politikersovs ved at kalde det for "tvungen opfølgning," så er hans ord som direkte taget ud af den rapport, som konsulentfirmaet Rambøll Management har lavet for Indenrigs- og Sundhedsministeriet. En rapport, som anbefaler indførelse af ambulant tvang på trods af, at alle de faglige organisationer har frarådet dette, da rapporten var i høring.

Man kan på Amtsrådsforeningens hjemmeside læse, at Rambølls rapport er lavet af en psykiater, som er erklæret tilhænger af ambulant tvang og ansat i et medicinalfirma. Man kan også læse, at rapportens konklusioner ikke holder. Tværtimod viser en ny undersøgelse, at der ikke findes videnskabelig evidens for, at ambulant tvang virker.

Penneføreren på Rambølls rapport underbygger sit synspunkt: "Risikoen for at blive syg som skizofren er enorm, hvis man ikke tager sin medicin." Det er en generalisering, som rammer ved siden af. Andre forskere har fundet frem til, at for op til 40 pct. af de sindslidende har neuroleptika ingen eller kun ringe effekt. Set i det lys er det vel primært medicinalindustrien, som kan have interesse i, at alle skizofrene "tager deres medicin."

5 faglige minutter skrives på skift af fire sygeplejersker:
SY_2004_19_54_01

Jette Bagh,

sygeplejerske,
cand.cur.
Uddannet i
1981 på
Frederiksberg
Hospitals
Sygeplejeskole.

SY_2004_19_54_02 Jørn Ditlev Eriksen, sygeplejerske, forstander på botilbuddet Slotsvænget.
Uddannet i 1987 på
sygeplejeskolen ved
Rigshospitalet.
SY_2004_19_54_03

Anne Vesterdal, sygeplejerske,
Uddannet i 1970
på sygeplejeskolen
ved Rigshospitalet 

SY_2004_19_54_04

Birgitte Harild, sygeplejerske,
P.t. bosat i Frankrig. Uddannet i 1980 ved Frederiksborg Amts Sygeplejeskole
i Hillerød.  

Jeg talte for nylig med en genforsker, der har fingeren på pulsen med hensyn til medicinering i psykiatrien. Han konstaterede tørt, at hvis man inden for kræftbehandling eller andre somatiske områder havde medicineret på tilsvarende måde, som man gør i psykiatrien, uden at have styr på virkninger og bivirkninger, så ville lægerne miste deres autorisation til at medicinere.

Så, hr. Lars Løkke Rasmussen, hvordan vil du sikre dig, at vi ikke tvangsbehandler de 40 pct., hvor medicinen ikke har anden effekt end bivirkninger i form af sukkersyge, fedme, sløvhed, ufrivillige bevægelser m.m.?

Allerede samme aften dukker Lars Løkke Rasmussen op i TV Avisen med historien om, at der er en lille gruppe psykisk syge, som, efter at de har været velbehandlet på psykiatrisk afdeling, stopper med at tage deres medicin, når de bliver udskrevet, hvorefter de igen bliver syge - og farlige. Det er et naivistisk skønmaleri at tro, at sindslidende går velbehandlede rundt på de psykiatriske afdelinger, hvorefter de bliver udskrevet, stopper medicineringen og bliver rablende farlige.

Hvis medicinen har denne storslåede effekt, så burde det ikke være den store behandlingsmæssige udfordring at motivere disse velbehandlede og fornuftstyrede mennesker til at indse værdien af at fortsætte deres behandling.

Vi skal tage mange skridt, før vi indfører en retsløs psykiatrisk behandlingspraksis. Burde vi ikke kigge på kvaliteten af vores egen indsats, før vi kaster os over de sindslidende? Skulle vi ikke først tvinge de professionelle til at få lavet de udskrivningsplaner, som vi alt for sjældent får lavet? Så kan vi, sammen med de sindslidende, få lavet planer for, hvordan de undgår genindlæggelser.

To af kriterierne for, at der må anvendes tvang, er, at man er psykotisk, og at man er til fare for andre. Man kunne fristes til at tænke, at det at basere et lovforslag på dokumentation, som ikke findes, kunne være et tegn på psykotisk adfærd. Og nogle vil helt klart mene, at lovforslaget er til fare for de sindslidendes ve og vel.

Kære Lars Løkke Rasmussen. Jeg er bekymret for din realitetstestning, da du baserer dit lovforslag på uvirkelige undersøgelser. Jeg tror ikke, at tvang kan få dig på andre tanker, men hvis jeg på nogen måde kan hjælpe med at få tvangstankerne væk, så stiller jeg gerne op med psykoedukation, realitetskorrigerende og støttende samtaler. Hvis der findes en virkningsfuld løkkepille, så er det også en mulighed.