Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Efteruddannelse af rygestopkoordinatorer

Der er udviklet flere typer af efteruddannelseskurser for rygestopinstruktører. Et af dem er et modulkursus for rygestopkoordinatorer, afholdt af Nationalt Center for Rygestop i samarbejde med Dansk Sygeplejeråd.

Sygeplejersken 2005 nr. 25, s. 33

Af:

Thea Kronborg, cand.scient.san.publ.,

Birthe Kjærgaard-Jensen, konsulent, sygeplejerske

I mange amter er der en ambition om at integrere rygeafvænningstilbud i sundhedsvæsenet. Der er derfor brug for, at tilbud om rygeafvænning bliver en fast del af den daglige drift og følger faste rutiner og standarder på sygehuse, i almen praksis, og hvor det ellers er relevant.

Blandt de 3.000-4.000 rygeafvænningsinstruktører, der er uddannet efter STOP-konceptet, er der en vis tendens til specialisering. Der er kommet en klar metodemæssig adskillelse mellem den individuelle rådgivning og rygeafvænning i grupper, og der er sket en øget specialisering i forhold til specifikke målgrupper som f.eks. unge, gravide, socialt udsatte grupper og forskellige patientgrupper. Det stiller krav om en øget professionalisering og nye faglige krav til arbejdet med rygeafvænning, der rækker ud over tobaksfaglige emner.

Der er udviklet flere typer af efteruddannelseskurser. Et af dem er et modulkursus for rygestopkoordinatorer, afholdt af Nationalt Center for Rygestop i samarbejde med Dansk Sygeplejeråd på to gange tre dage i begyndelsen af 2005.

Formålet med kurset har været at bidrage til en professionalisering af rygestoparbejdet igennem en central organisatorisk forankring af en uddannelsesindsats. Efteruddannelsen skal samtidig bidrage til at fastholde et højt fagligt niveau blandt alle rygestopkoordinatorer.

Netværk

På første modul var der fokus på coaching, gruppedynamik, implementering af kliniske retningslinjer og effekten af rygereduktion. Andet modul handlede om organisering af rygeafvænningstilbud, præsentationsteknikker, helbredskonsekvenser ved rygning, metoder til rygeafvænning og social ulighed i sundhed.

Der var 31 deltagere på kurset. Størstedelen var sygeplejersker med en eller anden form for specialisering inden for tobaksområdet, eksempelvis rygestopinstruktør eller -koordinator. Evalueringen af kurset var positiv, og størstedelen af deltagerne har givet udtryk for, at emnerne var særdeles relevante, og at de havde gavn af den netværksdannelse, der fandt sted. Det overvejes at tilbyde et lignende kursus i fremtiden.

Thea Kronborg er ansat som akademisk medarbejder ved Nationalt Center for Rygestop.
Birthe Kjærgaard-Jensen er ansat i Afdelingen for ledelse og analyse i Dansk Sygeplejeråds sekretariat.