Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

MPH-afhandling Overvægt går i arv

Prioritering. Forebyggelse af familiær overvægt kræver en skærpet indsats af de professionelle i sundhedsvæsenet. I en undersøgelse fokuseres på, hvordan man kan hjælpe svært overvægtige mødre med at undgå, at deres børn bliver overvægtige.

Sygeplejersken 2005 nr. 25, s. 31

Af:

Anne Brødsgaard, sundhedskoordinator

Boks 1. Afhandlingens titel


"Mødres oplevelser og vurderinger af egen svær overvægt og risikoen for, at deres børn udvikler overvægt - et kvalitativt fænomenologisk studie."

Overvægt truer folkesundheden. Aktuelt er 30-40 pct. af den voksne befolkning overvægtige (BMI>_ 25) og 10-12 pct. svært overvægtige (BMI>_ 30). Familiær disposition er en stærk determinant for udvikling af overvægt. Børn med en eller to svært overvægtige forældre har hhv. 40 pct. og 80 pct. risiko for selv at udvikle svær overvægt. Den stigende forekomst af overvægt sættes i relation til kosten og fysisk (in)aktivitet. Effektive forebyggelsesmodeller er endnu ikke identificeret.

Afhandlingens formål er at bidrage med forslag til, hvad man i sundhedsvæsenet kan gøre for at hjælpe svært overvægtige mødre med at forebygge overvægt hos deres børn. Den problemstilling, der belyses, lyder: "Hvordan oplever og vurderer mødre egen overvægt og risikoen for, at deres børn udvikler overvægt?" "Hvilken rolle spiller fysisk (in)aktivitet?" "Hvilken betydning har mødrenes oplevelser og vurderinger af overvægten for deres handlekompetence?" Forståelsen tager udgangspunkt i de svært overvægtige mødres egne opfattelser.

Afhandlingen er baseret på et kvalitativt fænomenologisk forskningsdesign. Data er indhentet gennem dybdegående interviews med otte danske, svært overvægtige mødre med børn i alderen 1-2½ år. Analysen er foretaget stringent ud fra guidelines beskrevet af Richard H. Hycner på baggrund af Amedeo Giorgis forskning.

Interviewene viser, at ansvarlighed er afgørende både i forhold til mødrenes egen overvægt og i forhold til forebyggelse af overvægt hos deres børn. Overvægt er forbundet med mange hæmninger og stor sårbarhed, af stort madforbrug, manglende fysisk aktivitet og strukturelle forhold i form af tid, geografi og økonomi.

Svært overvægtige mødre vurderer, at deres børn er i risiko for at udvikle overvægt, og de påtager sig ansvaret for at forebygge dette. De fleste magter det imidlertid ikke alene, idet flere barrierer hindrer deres handlekompetence. For at den specifikke handlekompetence kan udfoldes, kræves nogle generelle forudsætninger hos personen og i omgivelserne. Disse forudsætninger betegnes som færdigheder, rammer, motivation og positiv selvforståelse, der gør det muligt at handle i verden.

Informanternes holdning til samfundets og sundhedsvæsenets rolle og ansvar i forebyggelsen af overvægt er ambivalent. Der ses en delvis åbenhed hos mødrene over for at modtage hjælp udefra til at styrke deres specifikke handlekompetence. Forebyggelsen skal bl.a. ske ved en diskursændring på det interpersonelle niveau, ved at professionelle italesætter problemet i dialog med mødrene, ved at engagere forældrene i forebyggelse med udgangspunkt i deres børns fremtidige vægt frem for deres aktuelle vægt samt med udgangspunkt i et sundhedsperspektiv.

ndvidere gennem meget konkret kompetenceudvikling såvel hos de professionelle som hos de svært overvægtige mødre. Endelig er der strukturelle barrierer, som begrænser informanternes kostvalg og udfoldelse af motion i forhold til deres viden og ønsker. Disse må mindskes ved en samfundsmæssig prioritering. Både den primære og den sekundære sundhedssektor må og kan tage et større medansvar for at forebygge overvægt.

Anne Brødsgaard er ansat på Hvidovre Hospital, 531 - Børneafdelingen, med postadresse i 527 - Neonatalafdelingen