Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Grøn omsorg

Et enestående forskningsprojekt kan nu dokumentere, at ophold i naturen har stor betydning for dementes trivsel. Deres mentale og sociale ressourcer styrkes, og oplevelserne giver mening i de ældres liv.

Sygeplejersken 2005 nr. 3, s. 26-27

Af:

Anne Vesterdal, sygeplejerske

Fuglesang, vind i ansigtet, kroppen i bevægelse, lugten af jord, grønne træer, raslende blade og måske synet af et gesvindt egern. Naturen gør os godt og giver oplevelser for alle sanser. Ophold i naturen giver udsyn, rummer overraskelser, giver bedre humør og naturlig træthed. Og glæden ved naturen svækkes ikke, fordi man bliver gammel, svag og måske dement. Alligevel skrumper verden ind, og tilværelsen institutionaliseres og bliver mere rutinepræget, jo mere afhængig man bliver af andres hjælp.

På plejecentret Kirsebærbakken i Hillerød har en gruppe hjemmeboende moderat til svært demente mødtes to gange om ugen a tre timer. Den ene gang mødes ”Samværsgruppen” i et separat lokale i dagcentret, den anden gang mødes de i Skovdagcentret Eghjorten i udkanten af Grib Skov. Initiativet skyldes forstander Gerd Johnsen, som i samarbejde med Skov- og naturstyrelsen og Hillerød Kommune har holdt projektet i gang.

Ingen medarbejdere har været i tvivl om, at de demente i særlig høj grad trivedes de dage, de var i naturen. ”Man lever mere i det fri, hvor man kan se langt,” har en af deltagerne i samværsgruppen sagt. Men et er erfaring og intuitive fornemmelser, noget andet dokumentation. Gerd Johnsen har fået et samarbejde med kultursociolog, ph.d. Christine E. Swane

Side 27

 fra Gerontologisk Institut i stand med henblik på at dokumentere betydningen af Skovdagcentret og videregive ideen til andre kommuner, så mennesker med demens fremover kan komme mere ud i naturen.

Gennem halvandet år har Christine E. Swane observeret og interviewet samværsgruppen i Skovdagcentret og i traditionelt dagcenter. Desuden har hun interviewet pårørende og medarbejdere. Forskningsprojektet er afsluttet, og der er for første gang i Danmark fremlagt dokumentation for, at ophold i naturen har meget stor betydning for dementes trivsel. Deres mentale og sociale ressourcer styrkes, de opnår et generelt øget velbefindende, motorikken bliver bedre, og pårørende aflastes. Naturoplevelser, walk-and-talk med andre fra gruppen og samvær med børn, der også benytter Skovdagcentret, bidrager til reminiscens. Oplevelserne giver mening i den enkelte ældres liv.

 Christine E. Swanes rapport ”Skovdagcentret Eghjorten i Hillerød - naturens betydning for mennesker med demens i relation til eksisterende forskning” er udgivet af Hillerød Kommune 2004.