Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Tungt og trangt

Arbejdstilsyn. Ganske få sygehuse får topkarakter for deres arbejde med arbejdsmiljøet. De fleste ligger i den bløde mellemgruppe, men forholdsvis mange får bundkarakter af Arbejdstilsynet for deres indsats.

Sygeplejersken 2005 nr. 5, s. 12-13

Af:

Kirsten Bjørnsson, journalist

Rapporter fra Arbejdstilsynet viser, at mange sygeplejersker, assistenter og sygehjælpere daglig bliver udsat for alt for store belastninger. F.eks. når de må arbejde på trange sengestuer og små badeværelser og uden hjælpemidler som lifte og elsenge.

En række sygehuse arbejder seriøst og effektivt med personalets arbejdsvilkår. Men andre sygehuse mangler stadig både evne og vilje til at gøre noget ved problemerne.

SY-2005-05-12-01Knæpatient Poul Kjærgaard og sygeplejerske Helle Jensen demonstrerer et problem, som stadig er udbredt på en række sygehusafdelinger. For lidt plads. Foto: Heine Pedersen

Det viser rapporter fra de besøg, som Arbejdstilsynet har foretaget på sygehusene i 2003-2004. Der er tale om det såkaldte tilpassede tilsyn, der specielt var rettet mod fire områder

  • tunge løft
  • ensidigt gentaget arbejde
  • psykisk arbejdsmiljø
  • alvorlige ulykker.

En foreløbig opgørelse fra Dansk Sygeplejeråd viser, at 12 ud af 34 sygehuse mangler både evne og vilje til at gøre en indsats. De er placeret på Arbejdstilsynets niveau 3.

To sygehuse, Rigshospitalet og Aalborg Sygehus, har opnået den bedste placering, niveau 1, mens 21 sygehuse ligger i mellemgruppen, niveau 2.

Arbejdstilsynet har fundet flest problemer inden for områderne ergonomi og fysiske forhold. I 2000 var det psykiske arbejdsmiljø målet for en landsdækkende tilsynsrunde, og mange problemer blev afdækket.

Denne gang er det psykiske arbejdsmiljø ikke særlig fremtrædende på problemlisten. Det skal dog siges, at materialet langtfra er komplet. Det omfatter kun rapporter fra sygehuse i otte af Dansk Sygeplejeråds 15 amtskredse.

Dårlige arbejdsstillinger

Næstformand i Dansk Sygeplejeråd, Grete Christensen, har noteret sig, at sikkerhedsrepræsentanterne har deltaget i Arbejdstilsynets besøg overalt. Og det betragter hun som meget positivt.

”Det viser, at de bliver taget alvorligt, og den position skal de udnytte til at sætte arbejdsmiljøet på dagsordenen. For når 30 pct. af sygehusene er placeret på niveau 3, den dårligste placering, så viser det, at der stadig er rigtig meget at gøre rundt omkring.”

Side 13

Tilpasset tilsyn 2003-2004

Arbejdstilsynet har besøgt sygehuse i hele landet i 2003-2004, men tilsynene er gennemført af Arbejdstilsynets lokale afdelinger, og der er ingen samlet opgørelse af resultaterne. Dansk Sygeplejeråd har foreløbig set rapporter fra 115 afdelinger. Til disse arbejdspladser har Arbejdstilsynet uddelt 73 påbud om at gøre noget ved en sundhedsskadelig påvirkning inden for en given tidsfrist. Derudover har man påpeget 132 væsentlige problemer og givet vejledning om 138 mindre alvorlige forhold.

Spørg din sikkerhedsrepræsentant, hvis du vil vide, hvordan Arbejdstilsynet vurderede din arbejdsplads.

Grete Christensen minder om, at opgørelsen kun bygger på materiale fra halvdelen af Dansk Sygeplejeråds amtskredse. Men hun er overrasket over, hvor mange problemer der tilsyneladende stadig er med dårlige arbejdsstillinger, tunge løft osv.

”Vi troede, der efterhånden var så meget viden, at man havde styr på arbejdsstillinger og anvendelse af hjælpemidler. Hvad et fald i skadestatistikken faktisk har bekræftet.

Det er måske et spørgsmål om, at arbejdspladserne er for små og trange til, at man kan udnytte de hjælpemidler, man har fået. Det problem må lederne tage meget alvorligt.”