Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Postoperative smerter - sygeplejefagligt skøn og dokumentation

Uoverensstemmelse. Det faglige skøn og patientens smerteoplevelse har ikke en fremtrædende plads i den sygeplejefaglige dokumentation, fremgår det af et bachelorprojekt.

Sygeplejersken 2005 nr. 6, s. 29

Af:

Kristian Dybvik, sygeplejerske,

Carsten Høg, sygeplejerske

Talrige undersøgelser har vist en generel tendens til at underbehandle postoperative smerter. I samme forbindelse er der lavet flere kvantitative undersøgelser af dokumentation og dokumentationsmetoder. Indtil nu er der ikke lavet danske kvalitative undersøgelser, der retter sig specifikt imod sygeplejerskers skønsmæssige dokumentation af postoperative smerter som et muligt udviklingsområde.

På den baggrund har vi i vores bachelorprojekt undersøgt, hvilken betydning sygeplejerskers faglige skøn har i forhold til fortolkning og dokumentation af patientens postoperative smerter, og hvordan patientens smerteoplevelse inddrages i det sygeplejefaglige skøn og i den sygeplejefaglige dokumentation.

Undersøgelsen er baseret på semistrukturerede interviews med to sygeplejersker og en triangulering med dokumentanalyse af fem sygeplejejournaler fra en ortopædkirurgisk sengeafdeling. Fundamentet er fænomenologisk-hermeneutisk, og projektets empiri er analyseret og fortolket i forhold til Merry Scheels udlægning af det faglige skøn i den interaktionelle sygeplejepraksis og teori af Steen Wackerhausen.

Undersøgelsen har vist, at sygeplejerskernes faglige skøn indtog en betydelig position i deres praksis i forhold til patienter med postoperative smerter. Sygeplejerskerne anså patientens smerteoplevelse som en integreret del af det sygeplejefaglige skøn. Dokumentanalysen viste imidlertid, at det faglige skøn og patientens smerteoplevelse ikke havde en fremtrædende plads i den sygeplejefaglige dokumentation. Derved kom de humanistiske intentioner, som sygeplejerskerne gav udtryk for, ikke tydeligt frem i dokumentationen. Undersøgelsen viser altså en problematisk divergens mellem den betydning, sygeplejerskerne tillagde det faglige skøn og patientens smerteoplevelse, og det, der stod i dokumentationsmaterialet. Bachelorprojektet kan rekvireres hos forfatterne. Pris: 60 kr.

Kristian Dybvik og Carsten Høg er uddannet fra Vendsyssel Sygeplejeskole pr. 1. februar 2005.