Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Synspunkt: Giv lederne en selvstændig profil

Sygeplejefaglige ledere bør have eget sekretariat og egen politiske repræsentation i bestemmende fora i Dansk Sygeplejeråd.

Sygeplejersken 2005 nr. 7, s. 30

Af:

Dorte Steenberg, sygeplejerske, master i voksenuddannelse, amtskredsformand,

Lise Gerlach, næstformand

Dansk Sygeplejeråd er i en unik situation, fordi både medarbejdere og ledere i sygeplejen er medlemmer. Det giver sygeplejefaget særlig gode muligheder for indflydelse på både de administrative og politiske beslutningsprocesser i sundhedsvæsenet. Noget, vi skal værne om. 

Dansk Sygeplejeråd samler faget i kraft af, at alle sygeplejersker er medlemmer. Det er imidlertid en konstruktion med indbyggede dilemmaer og muligheder for konflikt. 

Der er i de senere år blevet et skarpere skel mellem medarbejderne og de ledende sygeplejersker, fordi ledernes opgaver i langt højere grad end tidligere er blevet centreret om tværfaglig ledelse og økonomistyring. Medarbejdere og ledere har på den ene side nogle modsatrettede interesser. På den anden side har vi som sygeplejersker en fælles interesse i at være sammen om faget og at have Dansk Sygeplejeråd som talerør. 

Lederne giver jævnligt udtryk for utilfredshed med varetagelsen af deres interesser. Men hvis organisationen ikke kan tilgodese ledernes behov og dermed bevare dem som medlemmer, går samlingen af faget tabt. 

Dansk Sygeplejeråd bærer to kasketter, når der skal varetages modsatrettede interesser hos f.eks. leder og medarbejder. Når ledere og medarbejdere har brug for hjælp, f.eks. i en konflikt med hinanden, kan de komme ud for, at de ringer til amtskredsen lige efter hinanden til den samme person, som vejleder begge. Det vil øge Dansk Sygeplejeråds troværdighed over for medlemmerne, hvis betjeningen af ledere og medarbejdere skilles ad. Indsamling af overenskomstkrav og overenskomstforhandlinger for lederne skal tage udgangspunkt i ledernes ønsker, og det skal være synligt for dem. Det er det ikke i tilstrækkelig grad i den nuværende struktur. 

Lederne har to handlemuligheder i forhold til deres utilfredshed. De kan vælge at søge til andre organisationer for at få varetaget deres interesser bedre der, eller de kan arbejde for en selvstændig profil i organisationen med deres eget sekretariat og særlig politisk repræsentation i bestemmende fora. Hvis ikke Dansk Sygeplejeråd kan tilgodese ledernes behov og dermed bevare dem som medlemmer, går samlingen af faget tabt. 

Ønsket om at samle faget og have et fælles talerør til at søge indflydelse i sundhedsvæsenet bør være styrende for, hvordan vi behandler ledernes behov for en bedre betjening af dem som medlemmer. Organisationen har indflydelse, når vi kan udtale os om sygeplejefaglige forhold på alle niveauer til embedsmænd, politikere og offentlighed. 

Vi ser en selvstændig profil for lederne i Dansk Sygeplejeråd som et must for at adskille interessevaretagelsen for ledere og medarbejdere vedvarende at samle faget. 

En forudsætning for den nødvendige strukturændring er selvfølgelig, at der er en accept fra medlemmerne i Dansk Sygeplejeråd. Det vil sige, at der skal være nogle fordele ved det - også for sygeplejersker i basisstillinger. 

Fordelen er den fælles interesse i at have en stærk faglig organisation, der kan leve op til visionen om at ”flytte grænser i organisation, fag og samfund.” 

Der arbejdes for tiden med forslag til en ny struktur for Dansk Sygeplejeråd på baggrund af bl.a. kommunalreformen. Vi håber, at ovennævnte synspunkter får en vægtig plads i debatten om Dansk Sygeplejeråds nye struktur. 

Dorte Steenberg og Lise Gerlach er hhv. amtskredsformand og næstformand i Frederiksborg amtskreds.