Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Kastet rundt i systemet

Fleksjob. Eva Krogh følte sig som Palle alene i verden, da hun blev langtidssyg og mistede sit arbejde. Efter flere år i det offentlige beskæftigelsessystem med helbredsvurderinger og arbejdsprøvninger blev hun visiteret til fleksjob, men blot henvist til ledighedsydelse. I dag har hun endelig fået et job.

Sygeplejersken 2005 nr. 9, s. 13-15

Af:

Susanne Bloch Kjeldsen, journalist

SY-2005-09-13-01Foto: Michael Bo Rasmussen

Eva Krogh er tilbage i fast job i hjemmeplejen i Sydthy Kommune, hvorfra hun blev afskediget i 1998 pga. for mange sygedage. Hun er 46 år og har en ryglidelse, der kan sammenlignes med en diskusprolaps, og som giver tilsvarende smerter. Derudover har hun gigt i knæene. Dengang hun for alvor begyndte at blive dårlig, overvejede hun ikke at kæmpe for sin tilknytning til arbejdspladsen på skånevilkår, selv om hun havde været ansat i kommunen i 14 år.

"Jeg havde bare en overlevelsestrang, der gjorde, at jeg ville finde et nyt arbejde, som jeg kunne klare," siger hun.

Hun søgte og fik revalideringsstøtte til at tage den etårige voksenunderviseruddannelse på seminariet i Skive, men det viste sig, at uddannelsen ikke gav basis for at få job ud over nogle vikariater. Der var for mange om buddet til de faste job.

Siden er hun blevet kastet rundt i det offentlige beskæftigelsessystem. Først skulle kommunen vurdere hendes arbejdsevne, den såkaldte restarbejdsevne. Med udsigten til at kunne risikere arbejdsprøvning inden for andre brancher end sygeplejen gik Eva Krogh selv i aktion, og det lykkedes hende at komme i arbejdsprøvning i et år på en hjerteafdeling på Sygehus Nord i Thisted, fire dage om ugen i seks timer.

"Det var som at slå en dobbelt saltomortale i luften at komme fra hjemmeplejen og ind på en akut modtageafdeling. Der var nok ingen, der troede, at jeg kunne klare det, men jeg blev oplært på afdelingen, og det gik godt," siger hun.

Endelig i job

Efter en veloverstået arbejdsprøvning i et år manglede kommunen kun at få en statusbedømmelse af Eva Kroghs helbred,

Side 14
 

før hun kunne blive visiteret til et fleksjob. Endelig - i september 2003 - lykkedes det, men det betød ikke, at hun kom i arbejde. Selv om hjerteafdelingen tilbød at ansætte hende, lød beskeden fra amtet, at "puljen til tilskud til fleksjob er brugt op." Da hjerteafdelingen senere blev nedlagt, søgte Eva Krogh at skaffe sig fleksjob andre steder, men uden held. I Vestjylland hænger stillingerne ikke på træerne. 

Eva Krogh måtte tage til takke med ledighedsydelsen for mennesker, der er visiteret til fleksjob. I efteråret 2004 kom hun i arbejdsprøvning på sin gamle arbejdsplads i hjemmeplejen i Sydthy Kommune. Arbejdstiden var tre dage om ugen i sekstimers vagter. Endelig, fra den 1. januar 2005, efter seks år i beskæftigelsessystemet, heraf halvandet som visiteret til fleksjob, lykkedes det at få et rigtigt fleksjob i hjemmeplejen med løn.

"Jeg er glad, men jeg har svært ved at juble, for det har været en rigtig drøj periode, og det har også været hårdt økonomisk. Nu er jeg spændt på at se, om jeg fortsat kan klare arbejdet. I det mindste har jeg fået chancen for at prøve. Jeg ønsker at bevare min tilknytning til arbejdsmarkedet så længe som muligt," siger hun.

Hun arbejder tre dage om ugen, seks timer pr. dag. Det er det, hendes helbred kan klare ud fra den statusbedømmelse, der er foretaget på baggrund af udredningen af sygdommen.

"Jeg har mulighed for at bruge længere tid på arbejdet, hvis jeg vil, og nogle gange er jeg der 7 eller 7 ½ time, og det er rart at kunne tage den ekstra tid," siger hun.

De dage, hun ikke arbejder, bruger hun på rygtræning og svømning. Kollegerne er forstående, men det er ikke altid let at have den rolle, at man skal sige fra over for nogle arbejdsopgaver.

"I den travle hverdag er der knap nok

Side 15

plads til, at en medarbejder kører på nedsat gear. På grund af, at jeg altid arbejder i sekstimers vagter, kan jeg ikke tage de lange vagter i weekender og på helligdage, der er jeg nødt til at sige fra. Jeg kan godt følge mine kolleger, hvis de tænker, at de gerne ville have haft en kollega på fuld tid," siger Eva Krogh.

Set i bakspejlet kunne hun godt have brugt et netværk af sygeplejersker, der var i samme situation som hende i alle årene, siden hun blev langtidssyg.

"Jeg følte mig som Palle alene i verden. Der var ingen, der tog hånd om mig, og den information og kontakt, jeg fik fra kommunen og Dansk Sygeplejeråd, var meget mangelfuld. Der er også brug for at mødes med andre i fleksjob for at samle viden om, hvilke arbejdsvilkår vi arbejder under rundt omkring, så vi kender vores muligheder," siger Eva Krogh. 
 

Tema: Syge sygeplejersker