Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Boganmeldelser

Læs anmeldelserne i dette nummer af Sygeplejersken

Sygeplejersken 2006 nr. 10, s. 42-43

Af:

Jette Bagh, cand.cur., fagredaktør

En meget vigtig lærebog 

Redaktion Tove Birkebæk Thomsen, Jesper Hertz

Medicinske sygdomme 

Sygdomslære og sygepleje 

Lærebog for sygeplejestuderende 

Dansk Sygeplejeråd København: Nyt Nordisk Forlag Arnold Busck 2005  

12. udgave  

520 sider, ill. 599 kr.

SY-2006-10-42a"Medicinske sygdomme - sygdomslære og sygepleje" er en revideret udgave af "Medicinske sygdomme" fra 1998. Bogen indeholder som noget nyt og meget brugbart også sygeplejen til de hyppigst forekommende patientgrupper inden for hovedgrupperne af medicinske sygdomme.

Nutidens patienter er blevet mere og mere komplekse, og hver enkelt patient lider ofte af flere konkurrerende lidelser, f.eks. hjerteinsufficiens, KOL og diabetes. Livsstilsfaktorer og det faktum, at vi bliver ældre og ældre, er nogle af årsagerne til ovenstående.

Sundhedsvæsenet står over for store udfordringer i forhold til at behandle og støtte det stigende antal patienter med kroniske sygdomme. Det stiller større krav til nyuddannede sygeplejersker at skulle passe disse patienter. Sygeplejestuderende og nyuddannede sygeplejersker lærer at udøve sygepleje i praksis ved at passe patienterne. En vigtig forudsætning for at kunne yde den optimale pleje er en grundlæggende viden om bl.a. medicinske sygdomme. Denne bog er derfor en meget vigtig lærebog for sygeplejestuderende.

Bogen giver en god indføring i de medicinske sygdomme samt sygdomme, som er relateret til livsstilsfaktorer som alkohol, tobak og vægtforstyrrelser. Sygdomme, som skyldes livsstilsfaktorer, kan forebygges effektivt, og det er derfor væsentligt, at denne del er med i bogen.

Begrebet medicinske sygdomme præciseres nærmere i det indledende kapitel. Bogen har indledningsvis meget vedkommende kapitler om mestring af kronisk sygdom og sygepleje til den akutte medicinske patient. Patienten bliver igennem hele bogen betragtet som en aktiv samarbejdspartner, og der er derfor meget fokus på patientuddannelse. Kapitlet om mestring af kronisk sygdom giver en god viden om begreberne sundhed og sygdom, som er vigtig i forhold til at kunne støtte og behandle patienten med en kronisk sygdom.

Hovedgrupperne inden for de medicinske sygdomme beskrives, og hvert kapitel indeholder indledningsvis de enkelte organsystemers normale funktion. Der er en god sammenhæng mellem sygdomslæren i de enkelte kapitler og den efterfølgende sygeplejedel. Det er en styrke, at sygeplejen er evidensbaseret. Sygeplejen har ellers typisk været videreformidlet mundtligt fra sygeplejerske til sygeplejerske, hvilket har gjort den usystematisk og ofte afhængig af den enkelte sygeplejerskes erfaring og skøn.  

Den beskrevne sygepleje til de forskellige sygdomme vil være et godt udgangspunkt for læring for sygeplejestuderende, men også for diskussion og refleksion. 

Bogen er skrevet af læger og sygeplejersker, som tydeligvis er specialister på de enkelte områder og gode til at formidle deres viden. Den har mange fine illustrationer, som medvirker til forståelse af teksten, og der anvendes en del cases til at beskrive praksis.

Lærebogen er et godt teoretisk fundament for sygeplejestuderende, nye og erfarne sygeplejersker, der har behov for at ajourføre deres viden.

Af Annette Holdgaard, afdelingssygeplejerske, Kardiologisk afdeling, Amtssygehuset i Glostrup.

Spændingsroman med huller

Jens Krogh Christoffersen, Bente Schaff-Smith

Kirurgi

Sygdomslære og sygepleje

2. reviderede udgave
Lærebog for sygeplejestuderende
Dansk Sygeplejeråd København: Nyt Nordisk Forlag Arnold Busck 2005
458 sider, 569 kr.

SY-2006-10-42bJeg lader mig rive med fra første side, som var det en bedre spændingsroman. Side efter side fortæres, og jeg har ingen trang til at lægge bogen fra mig. Så godt indleder Dorthe Hjort Jakobsen og Henrik Kehlet "Almen del" af Kirurgi, Sygdomslære og sygepleje.

Bogen er hele vejen igennem velskrevet og velformuleret. Niveauet, ordvalget og de mange illustrationer er helt rigtige. Men bogen mangler et stort alment speciale som ortopædkirurgi, og afsnittene med udredning og behandling er langt mere omfattende beskrevet end selve sygeplejen, som sagtens kunne fylde mere.

Den almene del er god, der er tænkt på alt det, der måtte være relevant, og jeg vil overveje at bruge denne del til nye sygeplejersker i afdelingen. Selv fik jeg et par ting genopfrisket og ny viden ved at læse afsnittet om smertebehandling.

Jeg undrer mig dog over, hvorfor første del er så kort i forhold til anden del af bogen benævnt "Speciel del." Der er flere af områderne, som sagtens kunne bære en mere detaljeret gennemgang, f.eks. indlæggelsessamtalen, hvor patientens historie bør danne baggrund for plejeforløbet, og hvor man til sidst skal planlægge rehabiliteringen ud fra de ressourcer, som er afdækket ved indlæggelsen.

Afsnittet om ernæring er meget småt, når man tænker på, hvor stort et problem det er på de danske sygehuse. Lise Munk Plum har stor erfaring med patienter, som har nedsat appetit, og jeg savner, at hun øser ud af sine erfaringer. Alle ved, at det er godt med mange små måltider, men hvad gør man, hvis patienten ikke føler sult, har svært ved at synke maden og er træt af de søde mellemmåltider, som hospitalet bugner af?

I "Speciel del" hvor de enkelte specialer er beskrevet, tager udredning og operation plads på bekostning af sygeplejen, og det er generelt for bogen. Der er lagt megen vægt på sygdomslæren, hvilket er en mangel.

Den mammakirurgiske sygepleje er flot beskrevet med den psykiske del, som følger med, når man mister en del af kroppen. Det havde været oplagt at udvide den del til generel sygepleje til patienter, som får foretaget en amputation. En kirurgisk sygeplejerske møder på et eller andet tidspunkt en patient, som er amputeret, og det er relevant at vide noget om, hvilke tanker disse mennesker gør sig.

Mange af de beskrevne specialer er samlet på få sygehusafdelinger. Thoraxkirurgi, som er det speciale, jeg beskæftiger mig med, findes på fem centre i Danmark. Det er i forvejen velbeskrevet i anden litteratur, ligesom de andre små specialer der er medtaget i bogen.

De fleste sygeplejersker kommer ikke til at passe patienter med ret mange af de sygdomme, som er beskrevet, og det får mig til at efterlyse det ortopædkirurgiske speciale. Er det ikke noget, de fleste af os har brug for viden om?

Bogen henvender sig primært til sygeplejestuderende og medicinstuderende som introduktion til det kirurgiske speciale. Sidstnævnte har nok mest at hente, men prisen på 569 kr. kan få den studerende til at overveje, om den samme viden kan findes et andet sted.

Jeg vil ikke anbefale en ny sygeplejerske eller studerende at købe denne bog for at læse om thoraxkirurgi, men som opslagsværk i en kirurgisk afdeling kan den være udmærket.

Ærgerligt at så stor og dyr en bog har fået den struktur, den har. Den kunne med fordel have været mindre, måske billigere, mere sygeplejeorienteret og med en anden vægtning af specialer. Så ville den have haft større sigte på den målgruppe, den er tiltænkt.

Af Rie Jackson, afdelingssygeplejerske, Klassisk thoraxkirurgisk afdeling, Rigshospitalet.