Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Sygeplejen har stor betydning for nyopererede

Patienttilfredshed. Patienterne er ikke kede af korte indlæggelser efter en operation, bare de er godt forberedte, og der er kontinuitet i forløbet.

Sygeplejersken 2006 nr. 10, s. 22

Af:

Kirsten Rud, sygeplejerske, DLS

En landsdækkende undersøgelse af, hvad der kendetegner korte og lange indlæggelsesforløb for knæ- og hoftealloplastikker (indsættelse af kunstigt led), har vist, at sygeplejen har en central rolle i patientforløbet. Det, der kendetegner korte forløb med indlæggelsesvarighed på 5-6 dage - sammenlignet med afdelinger med længere indlæggelsesvarighed på 8-10 dage - var i hovedtræk organisatoriske og faglige tiltag og patienter, der enten var mere tilfredse eller lige så tilfredse med deres indlæggelsesforløb som patienter med længere indlæggelser.

Formålet med undersøgelsen var at evaluere organisatoriske og faglige områder, som må antages at have betydning for den postoperative indlæggelsesvarighed for primær total hoftealloplastik (THA) og total knæalloplastik (TKA) udført på ortopædkirurgiske afdelinger i offentligt eller privat regi. Samtidig blev patienternes tilfredshed med indlæggelsesforløbet i forhold til indlæggelsesvarighed evalueret.

Som metode blev både journalaudit, kvalitative interview med den faglige ledelse og fokusgruppeinterview med minimum fem medarbejdere fra afdelingen anvendt. For at indfange patienttilfredsheden blev der udført en spørgeskemaundersøgelse, hvori der deltog tre afdelinger med de korteste postoperative indlæggelsestider og tre afdelinger med de længste postoperative indlæggelsestider i 2003 for primær THA og TKA.

Organisatoriske kendetegn for de afdelinger med den korteste indlæggelsesvarighed:

  • at afdelingerne havde samlet alloplastikpatienterne i enheder uden akut patientindtag

  • at nøglepersoner med fokus på udvikling og implementering af accelererede forløb var fast forankret i afdelingen

  • at plejepersonalet havde lavt sygefravær, at der var ringe udskiftning og uændret normering i forhold til afdelinger med lange indlæggelser

  • at plejepersonalet tidligt var involveret i patientforløbet med grundig information

  • at patienterne blev informeret om kort indlæggelsestid

  • at der var en høj grad af kontinuitet med læger, sygeplejersker og fysioterapeuter

  • at afdelingen havde kriterier for udskrivelse

  • at patienterne generelt blev udskrevet til eget hjem, og at behovet for hjemmehjælp var lavt.

TKA og THA blev for størstepartens vedkommende udskrevet på femte dag.

Faglige kendetegn for de afdelinger, der havde den korteste indlæggelsesvarighed:

  • man anvendte epiduralblokade i 1-2 dage (til patienter med TKA)

  • man havde et lavt forbrug af opioider og anvendte specielt de korttidsvirkende

  • man anvendte visuel analog skala (VAS) til bedømmelse af patienternes smerter

  • man anvendte nonsteroide antiinflammatoriske midler (NSAID)

  • det skriftlige informationsmateriale var sammenhængende og opdateret, tværfaglige forløbsbeskrivelser og/eller tjeklister blev anvendt i det daglige.

På operationsdagen blev patienterne mobiliseret af plejepersonale.

Den første postoperative dag blev patienterne mobiliseret med minimum gangstativ. Den femte postoperative dag var størstedelen af patienterne mobiliseret på stokke. Patienttilfredsheden for både THA og TKA var signifikant større med hensyn til kontakten til læger på afdelingen, men der fandtes ikke andre signifikante forskelle. Sammenfattende viser undersøgelsen, at det essentielle fokusområde for hurtig udskrivelse er sufficient smertebehandling, hurtig mobilisering og minimering af sygerollen. Patienterne i korte forløb er ikke yngre eller mere raske som forklaring på den kortere indlæggelsesvarighed, og de er ikke mindre tilfredse med dette forløb, tværtimod.

Kirsten Rud er projektleder på Enhed for Perioperativ Sygepleje på Rigshospitalet.

Den 31. maj 2006 afholder Enhed for Perioperativ Sygepleje en konference på Rigshospitalet, hvor resultaterne fra det landsdækkende arbejde bliver præsenteret.

Supplerende litteratur

  1. Husted H, Holm G, Rud K, Bach-Dal C, Hansen HC, Andersen CL, Kehlet H. Indlæggelsesvarighed ved primær total hofte- og knæalloplastik i Danmark 2001-2003. Ugeskr Læger 2006;3:276-79.
  2. Husted H, Hansen HC, Holm G, Bachdal C, Rud K, Andersen KL, Kehlet H. Indlæggelsesvarighed ved primær total hofte- og knæalloplastik i Danmark (I): Volumen, morbiditet, mortalitet og ressourceforbrug. Ugeskr Læger 2006, in press.
  3. Husted H, Hansen HC, Holm G, Bach-Dal C, Rud K, Andersen KL, Kehlet H. Kort versus lang hospitalisering efter hofte- og knæallo-plastik. (II): Organisatoriske og faglige forskelle. Ugeskr Læger 2006, in press.