Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Bedre tid til familien

Ønskevagter. Mere søvn og tid til familien er nogle af de fordele, som svenske ansatte i plejesektoren har oplevet ved Time Care-konceptet. Nu breder ideen sig til Danmark, hvor ældreplejen i en række kommuner skal være med i forsøg.

Sygeplejersken 2006 nr. 16, s. 17

SY-2006-16-17axSygeplejerske Anja Uhre Larsen med en af beboerne. Hun bruger Time Care-systemet til at ønske sig vetodage, eller veto-timer, når hun gerne vil være sikker på at kunne sove længe søndag morgen. Foto: Thomas Søndergaard

Time Care-metoden blev udviklet i 1993 på Karolinska Sjukhuset i Sverige. Konceptet er ejet af svenske fagforeninger, og herhjemme har konsulentvirksomheden Bright Future Consulting eneretten til at forhandle konceptet.

Det består af et grundsystem med flere moduler, man kan bygge ovenpå, f.eks. et afspadseringsmodul. Når man abonnerer på Time Care, får man både programmet, oplæring, målinger og evaluering. Prisen er ca. 10 kr. pr. medarbejder pr. dag afhængigt af den pakke, man køber. Fordelene skulle til gengæld være lavere sygefravær, bedre kvalitet og større tilfredshed blandt medarbejderne.

Svenskerne har tidligere opfundet et andet vagtplanlægningssystem, "3-3-systemet," med tre arbejdsdage og tre dage fri. Det system er svenskerne ifølge konsulent Ulrik Kjær Rasmussen fra Bright Future Consulting nu på vej væk fra, fordi flere har erfaret, at lange vagter er for hårdt for kroppen. Ifølge Ulrik Kjær Rasmussen anvender ældreplejen i de fleste svenske kommuner Time Care foruden de fleste svenske sygehuse.

"Vores evalueringer viser, at 96 pct. af de medarbejdere, der har prøvet Time Care, ikke vil tilbage til de traditionelle vagtplanlægningssystemer. Det er frivilligt, om man vil have en fast vagtplan, men 90 pct. vælger at lægge deres egne vagter i et eller andet omfang. Enlige mødre er især dem, der kaster sig over systemet," siger Ulrik Kjær Rasmussen.

Bedre sexliv

Mere søvn, mindre stress, bedre parforhold og sågar bedre sexliv er ifølge Ulrik Kjær Rasmussen nogle af de fordele, svenskerne har oplevet ved selv at planlægge deres egne vagter og arbejdstider med udgangspunkt i deres individuelle ønsker og behov.

"76 pct. af medarbejderne på et sygehus i Gøteborg har i en undersøgelse svaret, at de oplever et bedre sexliv. Det kan hænge sammen med, at man får mere tid til hinanden. Mange sygeplejersker er gift med partnere, der også har skiftende arbejdstider. De svenske erfaringer viser også, at medarbejderne får op til halvanden times længere søvn i døgnet, fordi man kan lægge sine vagter, så de passer bedre ind i døgnrytmen," siger Ulrik Kjær Rasmussen.

Tinghøj Bo i Egtved, som er et socialpsykiatrisk center, er den første arbejdsplads i Danmark, som har afprøvet systemet. Medicinsk afdeling på Aabenraa Sygehus går i gang med et pilotprojekt i efteråret, og den kommunale ældrepleje i Silkeborg, Odense og Århus skal medvirke i en undersøgelse af Time Care-metodens effekt, som Arbejdsmiljøinstituttet står for. Her skal man sammenligne arbejdspladser med og uden Time Care.

Arbejdsmiljøinstituttets undersøgelse handler både om, hvorvidt man har tid nok til sin familie, og om kvaliteten af søvnen, trivsel og livsstil. Endelig skal der tages blodprøver og urintest for at undersøge betydningen af Time Care i forhold til en række sygdomme og lidelser. Undersøgelsen går i gang til efteråret med en før-måling, mens overgangen til Time Care-metoden først sker i 2007.