Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Unge ved for lidt om sex og smitte

Indlægget henvender sig til sundhedsplejersker og andre med interesse for unge. Hovedbudskabet er, at skolernes seksualundervisning ikke er god nok. De unge ved for lidt om sex og smitteveje. Sygeplejersker kan med fordel varetage undervisningen. Indlægget er baseret på forfatterens bacheloropgave.

Sygeplejersken 2006 nr. 16, s. 31

Af:

Lise Wendelboe-Jensen, sygeplejerske

Det er tankevækkende, at 50 pct. af pigerne i en lille spørgeskemaundersøgelse foretaget i forbindelse med mit bachelorprojekt sætter kryds i rubrikken "ved ikke," når de besvarer spørgsmålet om, hvorvidt brug af kondomer kan forebygge klamydia. Især da de alle har modtaget folkeskolens seksualundervisning og har været på besøg på Sex & Samfund i forbindelse med undervisningen. Set i lyset af det stigende antal unge, der smittes med en kønssygdom, er svaret dog ikke overraskende.

Hverken seksualundervisning eller kampagner har i Danmark haft den store gennemslagskraft, hvis man ser på antallet af smittede med seksuelt overførte sygdomme. Da netop så mange unge bliver smittet, var det interessant at finde ud af, om det er, fordi de unge udviser risikoadfærd, eller fordi de mangler viden.

Et spørgeskema om de tre hyppigst forekommende kønssygdomme: herpes, klamydia og kondylomer blev udleveret til unge i 9. klasse. Skemaet var et struktureret spørgeskema, én side for hver af de tre sygdomme, hvor de unge fik mulighed for at krydse af i rubrikker med henholdsvis ja, nej og ved ikke for hvert spørgsmål. Spørgsmålene blev udformet som lukkede spørgsmål og omhandlede grundlæggende viden om smitteveje, symptomer, test, behandling, forebyggelse og om, hvor de unge henter viden om emnet.

Valget af 9.-klasse-elever blev foretaget ud fra den formodning, at nogle af de unge på dette alderstrin var seksuelt aktive. I de tre klasser på tre skoler i Storkøbenhavn besvarede alle elever spørgeskemaet, dvs. i alt 42 elever fordelt på 22 piger og 20 drenge.

De unges viden er ringe

Undersøgelsen viser, at de unges viden er dårlig på trods af skolens seksualundervisning. Fire piger vidste, at forkølelsessår og herpes er det samme, 17 af pigerne er enten usikre eller svarer direkte forkert på dette spørgsmål. 21 ud af 22 piger havde svaret på spørgsmålet. For drengenes vedkommende gælder, at tre svarer korrekt, ni ved ikke, og otte svarer forkert på spørgsmålet. På spørgsmålet om, hvorvidt herpes smitter ved seksuel kontakt, svarer 12 af pigerne ja, en svarer nej og ni ved ikke. 12 af drengene svarer ja, en svarer nej, og syv ved det ikke.

På spørgsmålet om, hvorvidt klamydia smitter ved seksuel kontakt, svarer seks ud af 21 piger og fem ud af 20 drenge, at de ikke ved det. På spørgsmålet om, hvorvidt der er få eller ingen symptomer ved infektion med klamydia, svarer 14 ud af 21 piger og 11 ud af 20 drenge, at de ikke ved det.

For klamydia er det påfaldende, at de fleste unge kender navnet, og de fleste kender smittemåden, men at sygdommen kan være symptomløs, har hovedparten ingen ide om. Ud af 22 piger ved ni ikke, at klamydia kan forebygges ved brug af kondom, mens tallet er fem drenge ud af 20. På spørgsmålet om, hvorvidt kondylomer smitter ved seksuel kontakt, svarer 13 ud af 22 piger, at de ikke ved det. Kun fem ud af 20 drenge svarer, at de ikke ved det.

På spørgsmålet om, hvorvidt kondylomer er små hvide vækster på kønslæber/penis, svarer 16 ud af 22 piger og 10 ud af 20 drenge, at de ikke ved det. Om kondylomer kan forebygges ved brug af kondom, svarer 14 piger ud af 22 og otte ud af 20 drenge, at de ikke ved det.

Anbefaling

Relationen mellem lærer og elev udgør en barriere for en åben dialog, og der er ligeledes en barriere mellem sundhedsplejerske og elev, da sundhedsplejersken er en kendt person for eleverne. Derfor kan sygeplejersker, som ikke har en relation til eleverne, med fordel varetage den del af seksualundervisningen i folkeskolen, som vedrører sygdomsaspektet.

Lise Wendelboe-Jensen er sygeplejerske på Mave-tarm-kirurgisk afdeling D-835 på KAS Gentofte.