Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

National handlingsplan skal løse luseplagen

Luseplan. I Sundhedsministeriet tygger man i øjeblikket på, om man skal lave en national handlingsplan for lus, sådan som Skadedyrlaboratoriet anbefaler det.

Sygeplejersken 2006 nr. 2, s. 15

Af:

Lars Flindt Pedersen, journalist

SY-2006-02-12cFoto: Søren Svendsen

I øjeblikket er Sundhedsministeriet gået i tænkeboks om, hvorvidt det kunne være gavnligt for lusebekæmpelsen i Danmark at lave en national handlingsplan. Det sker, efter at Skadedyrlaboratoriet ved Danmarks Jordbrugsforskning i september offentliggjorde Luserapporten 2005.

Heri kom det frem, at der er udbredt resistens hos danske lus mod de to aktive kemiske lusestoffer, der i dag er på markedet. Laboratorieforsøg viste, at i 72 pct. af prøverne overlevede alle lusene at blive bekæmpet med det ene stof permethrin, og i 35 pct. af prøverne overlevede lusene at blive bekæmpet med malathion, som det andet stof på markedet. Kun i 15 pct. af prøverne lykkedes det at slå mere end halvdelen af lusene ihjel. I samme rapport anbefaler Skadedyrlaboratoriet, at man laver en national handlingsplan for lus.

"Vi mener, at lus er et stort problem på landets skoler og institutioner, og at det er nødvendigt med en national handlingsplan for at komme til bunds i luseproblemet. Det lyder måske meget fint med en handlingsplan, men det er nødvendigt at have en plan eller vejledning, hvor man altid kan finde den nyeste viden inden for lusebekæmpelse fra uafhængig side," siger biolog og forskningschef Jørgen B. Jespersen fra Skadedyrlaboratoriet.

Hvert tredje barn

Der er ikke nogle nyere undersøgelser i Danmark over, hvor stort luseproblemet er. I 1998 lavede Statens Skadedyrlaboratorium en spørgeskemaundersøgelse, der viste, at hvert tredje barn i løbet af et år en eller flere gange har haft lus. Hvis man bruger salget af kemisk lusebekæmpelse som en indikator for luseproblemet, kan man se, at luseplagen er stigende.

I 2003 blev der solgt 319.477 doser, i 2004 var det 326.198 og i de første 11 måneder af 2005 294.479, viser tal fra Lægemiddelstyrelsen. Det er Sundhedsministeriets embedsmænd, der skal afgøre, om de skal råde sundhedsministeren til at få lavet en handlingsplan, eller om de vejledninger, der eksisterer i dag, kan blive bedre.

Og her har man endnu ikke taget stilling. Vi er fortsat i tænkeboks, lyder det fra Sundhedsministeriet.