Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Magnethospitaler i Danmark

Indlæggets målgruppe er sygeplejersker, som interesserer sig for rekruttering og fastholdelse af sygeplejersker med en høj faglig standard. Hovedbudskabet er, at der er sammenhæng mellem sygeplejens vilkår og plejekvalitet. Indlægget er baseret på en dansk rapport om magnethospitaler.

Sygeplejersken 2006 nr. 21, s. 37

Af:

Alice Ratenburg, chefsygeplejerske

Begrebet magnethospitaler har de senere år optaget flere og flere sygeplejefaglige ledere i Danmark. Som navnet angiver, er magnethospitaler arbejdspladser, der har en særlig evne til at tiltrække og fastholde sygeplejersker med en høj faglig standard.

Amerikanske undersøgelser af magnethospitalerne har bekræftet, at sygeplejens vilkår har stor betydning for kvaliteten af den pleje og behandling, patienterne får tilbudt. Men er den viden og de data, som de amerikanske forskningsresultater hviler på, sammenlignelige med danske forhold?

Det spørgsmål har seks danske chefsygeplejersker og sygeplejedirektører fra Hovedstadens Sygehusfællesskab, Århus Universitetshospital og Odense Universitetshospital sat sig for at få svar på.

Samtidig har de seks sygeplejechefer stillet sig selv yderligere tre spørgsmål:

  • Er der i den videnskabelige litteratur evidens for sammenhængen mellem vilkårene for sygeplejen og resultaterne af behandling og pleje?
  • Er der fællesnævnere for de sygehuse, hvor sygeplejerskerne opnår de bedste resultater i patientplejen?
  • Hvad er den rigtige sygeplejenormering (det vil sige den personalesammensætning, der giver de bedste resultater for patienterne)?

Opgaven med at finde svarene blev overladt til sygeplejerske, cand.scient.soc. Lene B.L. Bjerregaard, der har samlet resultaterne i et grundigt litteraturreview. Rapporten har titlen "Magnethospitaler. Arbejdsmiljø, uddannelse og patientoutcome. Et kritisk studie."

Hovedkonklusionerne i rapporten er for det første, at der faktisk er en sammenhæng mellem sygeplejens vilkår og kvalitet, pleje og behandling. For det andet, at det ved at anvende bestemte videnskabelige værktøjer vil være muligt at gentage de amerikanske undersøgelser med fokus på danske forhold. Forudsætningen er dog, at det kan lade sig gøre at få data fra de danske registre i en form, så de kan sammenlignes med de amerikanske oplysninger.

Lykkes det, vil sådanne undersøgelser kunne danne basis for sammenligninger ikke alene mellem hospitaler i Danmark, men også mellem danske hospitaler og hospitaler i USA, Canada, Storbritannien og Tyskland, hvor lignende studier allerede er gennemført.

Initiativet til det danske litteraturreview og rapporten "Magnethospitaler. Arbejdsmiljø, uddannelse og patientoutcome. Et kritisk studie" er taget af chefsygeplejerskerne Vibeke Krøll, Kirsten Bruun og Vibeke Deding fra Århus Universitetshospital, chefsygeplejerske Alice Ratenburg, Odense Universitetshospital, samt sygeplejedirektørerne Helen Bernt Andersen og Janne Elsborg fra H:S.

Gruppen arbejder nu videre med problemstillingerne og med mulighederne for at fortsætte undersøgelserne af vilkårene for sygepleje på danske hospitaler.

Alice Ratenburg er chefsygeplejerske på Odense Universitetshospital.