Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Boganmeldelser

Læs anmeldelserne i dette nummer af Sygeplejersken

Sygeplejersken 2006 nr. 24, s. 60-63

Af:

Jette Bagh, cand.cur., fagredaktør

Fine informationer om livet som psykisk syg 

Pernille Jensen

En helt anden hjælp

København: Akademisk Forlag 2006
304 sider, 229 kr.

SY-2006-24-60aBogen bygger på en undersøgelse af, hvad der sker med nogle af de mennesker, som har været i det psykiatriske system og kommer sig: recovery. Det er forfatterens anden bog om recovery. Recovery beskrives som en dybt personlig, unik proces, som forandrer holdninger, værdier, følelser, mål og roller. Det er en måde at leve et tilfredsstillende og håbefuldt liv på med begrænsninger, der er forårsaget af sygdommen. Recovery indebærer udvikling af ny mening og formål i livet, mens man vokser ud over den psykiatriske sygdoms katastrofale følger. 

Forfatteren samarbejder i dette projekt med Landsforeningen af nuværende og tidligere psykiatribrugere (LAP) og Landsforeningen Bedre Psykiatri. 55 personer deltager med deres fortællinger i undersøgelsen, 24 personer bliver interviewet, det er 12 tidligere brugere og 12 pårørende. De, der interviewer, er alle tidligere brugere fra de to landsforeninger for psykiatribrugere. Pernille Jensen har forinden undervist dem i interviewmetoden og deltager selv som observatør i alle interview. 

Gengivelserne af interviewene er smuk og tankevækkende læsning. Det er et gennemgående problem for ekspatient og pårørende, at de ikke bliver hørt og forstået i en svær situation. Få beskriver at have fået den hjælp, de havde brug for. Sammen med den psykiske lidelse og manglende hjælp udstødes mange psykisk syge af arbejdslivet, og netværket skrumper. De pårørende, der holder ud, udsættes for alvorlig psykisk belastning og har svært ved at få den nødvendige støtte. 

Recoveryprocessen har været langvarig for alle interviewpersoner. Det er vigtigt for helbredelsesprocessen at have kontakt med en gennemgående person, der tror på patientens evne til at klare problemerne og få det bedre. Den medicinske behandling er for de fleste et nødvendigt onde i den akutte fase af sygdommen, men mange føler, at de bliver medicineret i for lang tid. Først når de tidligere psykiatribrugere er fri af medicinen, føler de sig raske. 

Det psykiatriske system opleves stift med mange regler, som personalet holder fast i uden at vurdere den enkeltes behov og situation. Tilbuddene på psykiatrisk afdeling opleves som næsten udelukkende medicinsk orienteret. 

Når det alligevel lykkes flere at komme sig, skyldes det, at de møder professionelle, der anerkender dem og ser dem som de personer, de er. At der genskabes et netværk omkring dem af mennesker, der kan rumme dem. Her beskrives arbejdskollegaer eller beskyttede arbejdssteder som en hjælp til at finde et nyt ståsted i livet. Mange tidligere psykiatribrugere ønsker at blive ansat i behandlingssystemet. De mener, at de, med en relevant grunduddannelse, vil kunne bruge deres personlige viden og erfaring med psykisk sygdom til at forbedre det psykiatriske tilbud. 

Pernille Jensens unikke metode med at bruge tidligere psykiatribrugere til at interviewe giver nogle meget fine og nuancerede informationer om livet som pårørende og psykisk syg. Informationer, vi sjældent får på den psykiatriske afdeling, fordi vi kun er med i den akutte fase af forløbet. Bogen er skrevet levende og godt. 

Forfatteren bruger meget plads på at beskrive metoden. For meget syntes jeg først, men efterfølgende kan jeg se, at det er med til at gøre resultaterne troværdige og autentiske. I afslutningen af bogen lykkes det fint for forfatteren at få samlet de mange aspekter, bogens interviewpersoner er fremkommet med. Der er god inspiration at hente i bogen til forbedring og fornyelse af psykiatrien. 

Af Berit Fekkes, psykoterapeut, MPF og sygeplejerske.

En kobling mellem følelser og fornuft

Jacob Birkler

Etik i sundhedsvæsenet

København: Munksgaard 2006
181 sider, 228 kr.

SY-2006-24-60bBogen er, med sin redskabspræsentation til værdianalyse af nutidige etiske dilemmaer, højaktuel som et arbejdsredskab for fremtidens Lokale Klinisk Etiske Komiteer i det danske sundhedsvæsen.

Som opslagsværk for de lokalt arbejdende komiteer kan bogen forventes at blive et hyppigt anvendt redskab, når aktuelle etiske dilemmaer skal drøftes, for den vil være ideel med sit lettilgængelige sprog. Sideantallet er begrænset til ca. 150 sider, så værket virker ikke uoverskueligt, men bliver en introduktion til videre læsning. 

Indholdsfortegnelsen kunne have været mere detaljeret, hvilket det omfangsrige stikordsregister dog råder udmærket bod på. 

Jacob Birkler, cand.mag. i filosofi og psykologi, har udgivet bogen med det formål at give et bud på, hvordan man som professionel i sundhedsvæsenet kan arbejde med etik.

Den primære målgruppe er professionelle med mellemlange, videregående uddannelser, men bogen synes, med sit resumé af de etiske retninger, der fortsat præger nutidens diskussioner, også at være relevant for de sundhedsfaglige uddannelser. Med de efterfølgende bud på etisk værdianalyse og etisk argumentation breder den sin målgruppe ud til at omfatte alle sundhedsprofessionelle, der i bred forstand arbejder i det kliniske felt. 

Bogen præciserer på anvendelig vis, hvad der definerer et etisk dilemma i dag, at værdikonflikten og dermed menneskesynet bliver kernen i dilemmaet, og at man kan vælge forskellige vinkler til sin analyse, alt efter den aktuelle problemstilling. Der gives mange relevante eksempler fra klinisk praksis, hvor vinkelen på dilemmaerne fint stemmer med de enkelte kapitlers overskrift. Afsnittet om etiske teorier relateres illustrativt til nutidige etiske dilemmaer inden for sundhedsvæsenet og bliver visse steder temmelig detaljeret.

De afsluttende afsnit viser de lovede analyseredskaber, hvor bl.a. de professionsudarbejdede etik-kodeks anvises som redskab. At bogen ikke skøjter gennem fortærskede fraser, ses bl.a. ved, at Jacob Birkler pointerer, at det ikke er så væsentligt, hvilket menneskesyn den enkelte har, men i højere grad, at det, man har, tillægger patienten værdi og dermed bliver udgangspunkt for en nuanceret betragtning af det andet menneske.

Det næstsidste kapitel vedrørende etisk argumentation fortsætter i samme nuancerede form, hvor spørgsmålet om, hvorvidt man kan gå fra aktuel sag til etisk påbud, drøftes. Svaret er anvendeligt for klinikeren, der anbefales altid at være tro mod den aktuelle situation uden at miste overblik og perspektiv i beslutningen. Man fristes til at sige, at der gøres et forsøg på at koble følelses-perspektivet med det fornuftbetonede, hvilket vel er det dilemma, klinikeren ofte befinder sig i, og netop der, de lokalt forankrede etiske komiteer kan forventes at gøre en forskel.

Af oversygeplejerske Dorte Holdgaard, ansat på Aalborg Sygehus, Neurokirurgisk Afdeling K.

Lærebøger, der lægger op til fremtidens sygepleje

Redigeret af Nina Jahren Kristoffersen, Finn Nortvedt, Eli-Anne Skaug

Grundlæggende sygepleje bind 2-4

Oversat fra norsk af Kåre Dag Jensen
København: Munksgaard Danmark 2006
Henholdsvis:
Bind 2, 356 sider, 475 kr.
Bind 3, 344 sider, 344 kr.
Bind 4, 272 sider, 412 kr.

SY-2006-24-60cDet er altid spændende med nye lærebøger. Disse bøger er meget norske, mange af sygeplejefortællingerne virker norske og svenske i indhold.

Grundlæggende Sygepleje 1-2-3-4 er præget af fin kontinuitet. Teorierne føres som en rød tråd gennem alle kapitlerne og udmunder i sygeplejehandlinger. Bøgerne danner grobund for sygeplejeforskning og specialuddannelser.

Bind 2 tager udgangspunkt i den naturvidenskabelige del af sygepleje. Den kommer godt rundt om sygepleje- handlingerne gennem menneskets udvikling fra fødsel til alderdommen. Der er gode illustrationer og præcise beskrivelser af procedurer. Bogen kan ikke stå alene og indeholder da også henvisninger til andre lærebøger og litteratur.

Set i et hverdagsperspektiv er det i det naturvidenskabelige område, mange sygeplejehandlinger ligger, så kunne man undre sig over, at der ikke er flere henvisninger til sygeplejeforskning.

I bind 3 ses en videreførelse af teorierne fra bind 1 (se anmeldelsen i Sygeplejersken nr. 16/2006) om den personlige kontakt med patienten. Det interessante er diskussionen om Maslows teori om tryghed, her kommer mange spændende aspekter ind. Afsnittet er fortalt med mange teorier, f.eks. Løgstrups betragtninger om grundstemning og tryghed gennem sansning, men også gennem metaforer fra kunstens verden. Der bliver også inddraget spændende forskningsprojekter.

Sygeplejefortællingen om Lasse Gustavson beskriver på en meget nærværende måde, hvad identitet og selvværd er.

Kapitlerne om lidelse, smerte og livets afslutning kommer tæt på patientens subjektive oplevelse, det ordløse, og teksten formår at medinddrage kulturen og det religiøse i sygeplejehandlingerne. Her vi-
ser sygeplejen sig at være på højde med udviklingen i samfundet.

I kapitlet om stress, mestring og ændring af livsstil vises sygeplejerskens kompetencer som vejleder og underviser. De opgaver er måske ikke så synlige i hverdagen, men udgør en meget stor del af sygeplejen.

I det sidste bind i serien ses sygeplejeforskningen gennem en historisk gennemgang af sygeplejeteorier, der spænder over de forskellige indfaldsvinkler til omsorgen. Det er svært at fremhæve en bestemt teori, men Kari Martinsen og Joyce Travelbee er der mange henvisninger til. Det spændende er, hvordan teorierne anvendes i sygeplejefortællingerne og i eksemplerne på, hvordan en sygeplejerske kan handle og reflektere.

Bogen lægger op til fremtidens sygepleje. Det er et interessant afsnit, da det inddrager beslægtede faggrupper og kompetencebegrebet. Fremtidens patient er vidende og selvbestemmende, og som bogen beskriver, er der brug for mere forskning i, hvordan sygeplejersken kan understøtte patientens tilegnelse af relevant viden.

Lærebøgerne lever fuldt ud op til professionsbacheloruddannelsen og målene i uddannelsen. De indeholder masser af basis for ny sygeplejeforskning.

Af Marianne Dyrhauge, sygeplejerske.

Ikke en film for en forsker

Hørsholm - en dvd og et hæfte
Esben Q. Harboe, Kaster Strøm
Hørsholm Sygehus, patienternes sygehus 

på en ny måde

Hørsholm 2006

SY-2006-24-60dHæftet: "Hørsholm sygehus, patienternes sygehus på en ny måde," har forord af bestyrelsesformand Kjeld Møller Pedersen og sygehusets administrerende direktør. Her tales der med moderne driftsudtryk som

  • Dokumentation af patienttilfredshed via patienttilfredshedsundersøgelser
  • Visionen om at være patienternes sygehus
  • Målet om landets højeste kvalitet til den laveste pris
  • Hørsholm Sygehus som besjælet af en kultur, der skaber fremdrift, og hvor nærhed og omsorg forenes med professionalisme og effektivitet. 

Sygehuset præsenteres som nytænkende, idet det er højt specialiseret og ledes som en selvstændig virksomhed med direktion og bestyrelse. En tværfaglig visionsgruppe har defineret hospitalets værdigrundlag som patienternes sygehus, hvor patientånd, holdånd og vinderånd er beskrevet. 

Hele det ikke-kliniske område drives af ISS, f.eks. kantine, rengøring, informationen og portørtjeneste. På den sidste side nævnes person- og fagregistret, heraf fremgår det for første gang, at der stadig er brug for sygeplejersker på patienternes sygehus i Hørsholm, et forhold, der undervejs ikke er ganske indlysende, idet indlæggelserne formodes at være så korte og billige, at kontakten kunne udgøres af ISS, læge, social- og sundhedsassistent og fysioterapeut.

Der er ikke noget i vejen med at være effektive, dygtige, prisbevidste, fremadrettede og lære af private virksomheder. Men er det for store ord? Det vil den vedlagte dvd vise.

Filmen handler om, hvordan andre sygehuse i regionen kan lære mere om produktivitet, kvalitet, effektivitet, holdarbejde og udvikling af den lægevidenskabelige forskning gennem samarbejde med Sygehus Hørsholm. Sygehuset omtales som en stor produktionsenhed, der laver mange hofter, bryster og knæ, og hvor der afprøves nye muligheder, f.eks. kan portører videreuddannes til at assistere under operationer. Det hele under takstfinansiering.

Filmen repræsenterer en ny verden, hvor kravet om produktivitet, effektivitet, takstfinansiering, accelererede patientforløb og forskning hersker under betegnelsen "Patienternes sygehus." Det er et effektivt, offentligt, moderne sygehus, hvor de udvalgte opereres, og hvor operationssygeplejersken eller måske den assisterende læge kan erstattes med den videreuddannede portør.

Efter at have set filmen er jeg i tvivl om, hvor bred målgruppen er. Den omhandler i hvert fald ikke mig. En sygeplejevidenskabelig forskers kritiske spørgsmål er ikke søgt besvaret, men filmen understøtter nok de lægevidenskabelige og administrative samarbejdspartnere i Region Hovedstaden i kapløbet om, hvem der fremover skal have førertrøjen på i forskningskapløbet.

Det er et salgsmateriale, der i præsentationen ser stort på den menneskelige side af det, der kan kaldes patientmassen, disse omtales mere som figuranter i et forsknings- og udviklingsarbejde. 

Af Lisbeth Uhrenfeldt, ph.d.-studerende, Afdeling for Sygeplejevidenskab, Institut for Folkesundhed, Aarhus Universitet.

Stof til eftertanke for sclerosesygeplejersker

Marianne Bache, Bente Østerberg

At være i verden med kronisk sygdom

København: Dansk Psykologisk Forlag 2006
200 sider, 238 kr.

SY-2006-24-60eHvad indebærer det at leve med kronisk sygdom? Det er, hvad forfatterne søger at belyse og dermed øge forståelsen for i denne bog, der retter sig både mod de sygdomsramte og deres pårørende og mod behandlere og studerende i sundhedssektoren.

Det er sygdommen Multipel Sclerose, der bruges som eksempel, men alle, der arbejder med patienter, der har en kronisk sygdom, kan have glæde af at læse bogen.

Formålet er at præsentere nogle af de psykologiske temaer, som går igen i samtale med scleroseramte, og at bidrage til indsigt, inspiration og eftertanke hos professionelle, primært behandlere i sundheds- og socialsektoren.

Det er den fænomenologiske synsvinkel, der er vægtet, og det er det, der gør bogen speciel, da der ikke tidligere er skrevet meget fra denne vinkel. Igennem hele bogen præsenteres teorien bag forfatternes overvejelser krydret med citater fra interview med scleroseramte.

Der lægges vægt på at gøre det forståeligt for læseren, at den enkelte patients emotionelle reaktion stort set kan være uafhængig af sygdommens alvor aktuelt. Det er "rystelsen af selvet" (personens egen definition), der bliver sat ord på, og hvordan det for altid ændrer personen at få en kronisk sygdom. Det bliver klart, at det ikke altid er sygdommens omfang og funktionstab, der er afgørende for, hvor rystet den enkelte er, men forhold som personlighed, livsfase, livsvilkår, køn og kultur. Det er fra disse synsvinkler, vi skal møde og rumme den enkelte patient.

Forfatterne har på en god måde opdelt bogen i den fysiske, psykiske, sociale og åndelige væren. De forskellige aspekter opremses, men kan i den kliniske hverdag nok ikke opdeles på samme måde, da mange aspekter vil have indflydelse på flere forskellige typer væren. Der er ingen løsningsforslag til, hvad der er det bedste eller rigtige, men en indsigt i, hvordan den enkelte kan tænke eller reagere. Der er stort set lige så mange måder at handle og reagere på, som der er sclerosepatienter.

I afsnittet "Den sociale væren" efterlyses det moderne menneskes reaktion, mennesket, der, i anonymitetens navn søger sin viden og sit fællesskab elektronisk. Det er befriende, at afsnittet "Den åndelige væren" er skrevet. At få den dimension med må være en gave for både scleroseramte og behandlere. Der er brug for at debattere livsværdier, tro og håb i den dagligdag, der gives os.

Set fra et sygeplejeperspektiv er bogen et godt supplement til den øvrige litteratur på området. "Den helende relation" og det at rumme lidelsen, som beskrives i bogens sidste afsnit, er netop sclerosesygeplejerskens hverdag og hendes opgave i mødet med patienterne. Jeg vil anbefale alle, der arbejder med disse patienter, at læse bogen, både som inspiration, men også som supervision i forhold til de relationer, vi har til scleroseramte.

Af Anne Krakau Hansen,  afdelingssygeplejerske, ansat på Dansk Multipel Sclerose Center, Rigshospitalet. 

Tosprogede børn

Martha Sif Karrebæk (red.)
Tosprogede børn i det danske samfund
En grundbog
København: Hans Reitzels Forlag 2006
239 sider, 298 kr.

SY-2006-24-60fSmagen af ordet "tosprogede" har som min barndoms forvandlingsbolsjer mange nuancer. Det første lag er det neutrale: "Børn, der har brug for mere end et sprog i deres dagligdag." De mange nuancer er netop et nøglebegreb i denne antologi, hvor otte forskere på feltet beskriver resultatet af deres forskning omkring de tosprogede børn, deres liv og opvækstvilkår.

Det er en bog, som forholder sig meget kritisk til den politiske dagsorden. Formålet med bogen, skriver redaktør Sivebæk, er bl.a. at få vendt billedet af det tosprogede barn. Den offentlige diskurs drejer ofte i retning af, at et tosproget barn er et etsproget i den forkerte kontekst, som det gælder om at få gjort etsproget igen (nu på dansk) så hurtigt som muligt.

Fokus ligger på minoritetsbørn fra 0-12 år med baggrund i de store flygtninge- og indvandrernationer. Bogens længste kapitel har overskriften: "Sprogs betydning for tosprogede børn." Det beskæftiger sig bl.a. med modersmålets betydning for tilegnelsen af andetsproget og peger på, at det er en gevinst for børn at have lært et sprog, når de skal i gang med det næste.

Kapitlet beskriver sprogtilegnelse, børns brug af sprog og slår fast, at den viden, man almindeligvis har om børn, også gælder for de tosprogede. Da jeg nåede til kapitlets sidste side, spejdede jeg forgæves efter den grundige litteraturliste, som afsluttede hvert af de andre otte kapitler. Ærgerligt, for netop sprog-stimulering er et af kerneområderne i sundhedsplejerskearbejdet i de tosprogede familier.

Ud over denne anke er der meget at glæde sig over, både i ovenfor omtalte kapitel og i de øvrige. "Opvækstvilkår og kompetenceudvikling" refererer til undersøgelser af de tosprogede børns livsbetingelser og beskæftiger sig med den professionelles rolle i arbejdet med børn og familier. Kapitlet "Forældresamarbejde" omhandler samarbejde med forældre i institutions- og skolesammenhænge og giver konkrete forslag til, hvordan dette samarbejde kan lykkes.

Forfatterne har haft til hensigt at videregive kvalificeret og grundlæggende viden til alle, der professionelt beskæftiger sig med tosprogede børn i en læservenlig og lettilgængelig form. Det er min bedste overbevisning, at dette mål er nået. En buket af forskere har givet hver deres vinkel på de tosprogede børns liv og opvækst i et let fordøjeligt sprog, relevant både for sundhedsfagligt og pædagogisk personale.

Af Hanne Lindhardt, ansat som sundhedsplejerske i Farum Kommune.