Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Reportage: Vi er vant til forandringer

Region Hovedstaden er det sted i landet, som vil se flest ændringer efter kommunalreformen, når specialer skal sammenlægges, og penge skal spares. Sygeplejerskerne på Neurokirurgisk Afdeling på Glostrup Amtssygehus ser dog optimistisk på fremtiden på trods af, at der kun er 13 kilometer til Rigshospitalets neurokirurgiske afdeling.

Sygeplejersken 2006 nr. 6, s. 26-27

Af:

Michael Lund, journalist

SY-2006-06-26-01c
"Hverdagen kører videre som normalt på trods af reformen. Og hvem ved, måske ender det med, at vi får endnu mere spændende opgaver i den nye region," siger afdelingssygeplejerske Lillian Dalsgaard (tv.), der har været 27 år på Neurokirurgisk Afdeling på Glostrup Amtssygehus. Til højre sygeplejerske Maja Fyenbo og midt i billedet Virginie Mwepele ligeledes sygeplejerske fra neurokirurgisk. Foto: Kirsten Fich Pedersen

Der er travlt på Neurokirurgisk Afdeling på Glostrup Amtssygehus. Røntgenbilleder bliver studeret, EKG-diagrammer kører hen over computerskærmene, og sygeplejersker traver ned ad gangene. Denne dag er 11 patienter indlagt på intensiv-afdelingen, selv om der egentlig kun er plads til 10.

"Jo, vi har travlt i hverdagen, men til gengæld er det også et meget spændende arbejde, fordi der er mange udfordringer og mange forskellige arbejdsopgaver i neurokirurgi," siger afdelingssygeplejerske Lillian Dalsgaard, som har arbejdet på Neurokirurgisk Afdeling i 27 år.

Neurokirurgisk Afdeling på Glostrup Amtssygehus behandler alt fra hjerneblødninger og svulster til epilepsi og nervesygdomme.

Det er en afdeling, som scorer højt i tilfredshedsundersøgelser blandt patienterne. Men det er også en afdeling, som får en konkurrent, når H:S og Københavns Amt lægges sammen i Region Hovedstaden fra den 1. januar 2007.

Fra afdeling H17 på Glostrup Amtssygehus er der kun 13 km til Rigshospitalets neurokirurgiske afdeling, som udfører en lang række af de samme opgaver.

Det ligger fast, at den nye region skal spare omkring en halv milliard kroner over de næste syv år ifølge beregninger fra amterne, og eksperterne spår, at specialesammenlægninger bliver et af midlerne til at opnå mange af besparelserne.

Sundhedsøkonom Kjeld Møller Pedersen fra Syddansk Universitet anser det som overvejende sandsynligt, at der vil ske ændringer i placeringen af neurokirurgi i hovedstadsområdet.

Enten i form af, at hele specialet flyttes til enten Rigshospitalet eller Glostrup Amtssygehus, eller i form af en øget opdeling af behandlingstilbuddene på de to sygehuse. Politikerne i regionen er endnu afværgende over for at sætte ord på fremtiden for specialet:

"Det er klart, at neurokirurgi er et oplagt eksempel på, hvor der kan opnås nogle rationaliseringsgevinster i regionen. Men i hvilken form det bliver, kan jeg ikke sige," siger formanden for sygehusudvalget i Region Hovedstaden, Jørgen Christensen (V).

Patienter kommer først

På syvende etage på Glostrup Amtssygehus diskuterer sygeplejerskerne også fremtiden i den nye region. Sygeplejerskerne har tidligere givet deres input til den specialebeskrivelse, der er afleveret til regionen. Nu håber de på, at specialet bevares på sygehuset.

"Vi er jo glade for vores afdeling. Der er en utrolig god stemning her, og folk bliver her længe, når de først er ansat. Selvfølgelig håber vi, at neurokirurgi bliver her, men på den anden side er det ikke noget, vi ligger søvnløse over. Vi har tidligere været igennem perioder, hvor der var snak om, at vi skulle flyttes til Herlev eller til Rigshospitalet. På et tidspunkt bliver man så vant til snakken, at man ikke stresser så meget over det," siger 31-årige Maja Fyenbo, som har arbejdet som sygeplejerske på afdelingen i otte år. Hun bakkes op af kollegaen Virginie Mwepele, som tidligere har prøvet at få en afdeling lukket:

"Jeg var på Ringsted Sygehus, indtil de nedlagde min afdeling der, så der er ikke så meget, der kan ryste mig mere. Selvfølgelig håber jeg ikke, vi skal flyttes, men jeg er ikke imod forandringer. Hvis det kan give bedre behandling af patienterne, at vi f.eks. specialiseres mere på Glostrup Amtssygehus, så synes jeg, det er en god idé," siger den 38-årige sygeplejerske, som har arbejdet på afdelingen i fire år.

I Dansk Sygeplejeråd følger man udviklingen i Region Hovedstaden tæt. Regionen kommer til at dække næsten 22.000 af fagforeningens medlemmer, og sammenlægningen vil kræve meget af politikere, embedsmænd og sygehusledelser.

I forvejen er sygehusstrukturen vidt forskellig i de amter, som skal slås sammen. Hvor H:S er bygget op omkring det stærkt specialiserede Rigshospitalet, så har Københavns Amt tre store sygehuse, som alle indeholder stærke specialer. Frederiksborg Amt og Bornholm består derimod af flere, mindre sygehuse.

"Det bliver en stor udfordring at få de forskellige strukturer til at hænge sammen, og det bliver ikke lettere af, at der samtidig skal spares penge. Samtidig har politikerne været langsomme til at få arbejdet i gang, og det giver usikkerhed blandt sygeplejerskerne. F.eks. er man først nu begyndt at arbejde på oplægget til en fælles personalepolitik, som skal være klar til sommer. Det er meget kort tid til at lave et oplæg, som har så stor betydning for sygeplejerskernes arbejdsforhold og trivsel," siger formand for Københavns amtskreds, Vibeke Schaltz, som håber, at regionen snart får lavet en sygehusplan, så de ansatte kan få at vide, om deres specialer skal flyttes.

På gangene i Glostrup viser Lillian Dalsgaard, Maja Fyenbo og Virginie Mwepele afdelingen frem.

Lokalerne blev renoveret i 2000 og 2002, og for nylig har afdelingen fået udstyr til video-overvågning af epilepsipatienter.

Sygeplejerskerne føler, at deres ledelse har tiltro til afdelingens fremtid. Og det har de faktisk også selv, understreger Lillian Dalsgaard:

"Vi har jo ikke selv så megen indflydelse på udviklingen, men jeg føler, at vores ledelse prioriterer afdelingen her højt. Det er ikke sådan, at neurokirurgi er blevet sat på pause, og hverdagen kører videre som normalt på trods af reformen. Og hvem ved, måske ender det med, at vi får endnu mere spændende opgaver i den nye region."