Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Konsultationssygeplejerske i London

Ind fra gaden. Et studiebesøg i London viste, at konsultationssygeplejersker her har andre arbejdsopgaver end i almen praksis i Danmark. Bl.a. tager sygeplejersker sig af smear og podninger for kønssygdomme hos kvinder.

Sygeplejersken 2006 nr. 7, s. 27

Af:

Hanne Schiellerup, sygeplejerske,

Jan Værnet, praktiserende læge

I oktober 2005 besøgte vi "The Soho Center for Health and Care" i London. Centret er offentligt, og al adgang er gratis.

Formålet med studieturen var at få viden om sygeplejerskernes arbejdsområder i et engelsk sundhedscenter og studere deres skriftlige arbejdsvejledninger.

Soho er en multikulturel bydel med indbyggere af primært fransk, italiensk, kinesisk og bengalsk oprindelse. På den lokale skole er 26 nationaliteter repræsenteret.

The Soho Center er et helt hus med mange tilbud, der bl.a. udgøres af "the walk in," som varetager mindre behandlinger og skader, en praktiserende læge med en tilknyttet sygeplejerske, psykiatere, tandlæger, et team for hjemløse, et center for småbørn samt narkotika- og alkoholrådgivning.

Vores besøg gjaldt den praktiserende læge, hans sygeplejerske og "the walk in," hvor der kun er ansat sygeplejersker samt en læge på deltid.

Både den praktiserende læge og konsultationssygeplejersken har arbejdsfunktioner som i en dansk praksis. Sygeplejersken tager dog ikke blodprøver, men derimod laver hun alle smear-tagninger og podninger for kønssygdomme på kvinder. Det har gennem de sidste 10 år været en sygeplejerskeopgave i England.

Vi brugte mest tid på at besøge "the walk in." Det er en selvstændig enhed i The Soho Center, hvor patienterne (dog ikke børn under fem år) kommer ind fra gaden for at få behandling eller rådgivning hos en sygeplejerske. Sygeplejerskerne i "the walk in" har intet formaliseret samarbejde med de andre klinikker i centeret, men henviser til dem.

I "the walk in" er der ansat 8½ fuldtids sygeplejerske, hvoraf den ene er leder. De modtager ca. 650 patienter om ugen, og centeret har åbent fra klokken 08.00-20.00 hver dag.

Sygeplejerskerne har en arbejdsuge på 37½ time, og de har efter ønske 12-timers-vagter. Der er tre-fire sygeplejersker på vagt ad gangen. Den administrerende leder bruger en del af sin tid på klinisk arbejde, fordi hun ikke ønsker at sætte sine sygeplejersker til noget, hun ikke selv vil eller kan gøre.

For at blive ansat i "the walk in" skal man have seks års erfaring som sygeplejerske, og det forventes, at man løbende videreuddanner sig. Nogle af sygeplejerskerne visiterer, mens andre undersøger/behandler. Funktionerne går på skift for at skabe variation i arbejdet.

Den sygeplejerske, som visiterer, bruger tre-fem minutter pr. patient. Hvis hun skønner, at patienten kan behandles af en sygeplejerske, bliver patienten bedt om at vente. Ventetiden er højst fire timer. Sygeplejersken gør derpå nogle få, kortfattede notater, som den behandlende sygeplejerske får. Hvis den visiterende sygeplejerske skønner, at patienten ikke kan behandles i "the walk in," bliver han henvist til en af Londons offentlige klinikker. Det kræver ingen skriftlig henvisning. Patienten kan også henvises til lægen i centeret, typisk på et senere tidspunkt, da lægen arbejder på deltid. Den undersøgende/behandlende sygeplejerske tager sig af de patienter, den visiterende sygeplejerske har sendt videre. Sygeplejersken har vejledninger for alle opgaver, og de bliver flittigt benyttet. Især nye sygeplejersker under oplæring er glade for dem.

Sygeplejersken tager sig f.eks. af patienter med hals- og øresmerter. Til halssmerter anbefaler hun at opløse aspirin i vand og derefter gurgle hals. I centeret er der flere store plakater, der fortæller, at det ikke altid er nødvendigt med antibiotika til syge halse. Sygeplejersken tager sig også af smertende bihuler, stetoskoperer ved hoste, suturerer og behandler mindre sår, udleverer og vejleder i brug af fortrydelsespiller, ordinerer p-piller (hvis lægen har gjort det en gang) og hun tager mange tb-prøver.

Sygeplejersken ordinerer selv antibiotika og astmamedicin efter vejledning, men uden forudgående konference med lægen. Dvs. hun udleverer medicinen gratis fra centerets beholdning, som bliver fyldt op af det lokale apotek.

Al medicin, som koster mere end 6 pund (ca. 66 kr.), er gratis, og folk over 60 år skal ikke betale noget.  "The walk in" har alt nødvendigt genoplivningsudstyr inklusive tuber til intubering.

Vi fik ikke indtryk af, om personalet var glade for at arbejde der. Den visiterende sygeplejerske sagde dog imellem strømmen af patienter: "My God, why am I doing this, I always wanted to be a farmer."

Sygeplejerskerne arbejder, uden at der er en læge til stede. Forudsætningen er de skriftlige vejledninger, som det havde været et stort arbejde at nedfælde. De var lavet specielt til The Soho Center, men man skulle tro, der kunne være fordele ved at udarbejde dem centralt, for The Soho Center var kun et af mange.

Hanne Schiellerup er konsultationssygeplejerske hos Amagercentrets læger, hvor også Jan Værnet arbejder.