Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Selv nyopererede går i privat tøj

Rutinebrydere. I geriatrien er der tradition for, at indlagte patienter går i eget tøj. Det er en del af rehabiliteringen. På Århus Sygehus har det vist sig, at selv nyopererede hoftepatienter uden problemer kan bruge privat tøj.

Sygeplejersken 2006 nr. 7, s. 12

Af:

Kirsten Bjørnsson, journalist

Patienter behøver ikke altid gå med det hvide patienttøj, når de er indlagt. De kan sagtens gå i deres eget tøj. Også selv om de er nyopererede. Den erfaring har man gjort på rehabiliteringsafsnittene G2 og G3, Århus Sygehus.

"Som udgangspunkt har alle patienter deres eget tøj på. Det har de haft siden 1998, da vi startede et projekt med apopleksipatienter. Og det holdt vi fast i, da vi for to-tre år siden begyndte at modtage nyopererede hoftepatienter dagen efter operationen," fortæller afdelingssygeplejerske Elsebeth Vesterheden.

Ved den lejlighed blev der stillet mange spørgsmål til tøjpolitikken.

"Men på trods af, at folk går i deres eget tøj, er det meget, meget sjældent, at vi ser infektioner i operationssårene," siger Elsebeth Vesterheden.

Det handler om værdighed og om at give patienterne indflydelse på deres eget forløb, forklarer hun.

Tøjpolitikken er kun en del af en samlet tilgang. Der er terapeuter i afdelingen alle ugens dage fra syv om morgenen til 10 om aftenen. De træner patienterne i alle dagligdagens situationer. Når patienterne skal på toilettet. Når de skal i tøjet. Alle måltider foregår i dagligstuen.

Men at patienterne skal bruge eget tøj, har ikke kun et træningsformål.

"Det giver større ligeværdighed, når man sidder over for hinanden. Patienterne er mere til stede og mindre syge - eller har i hvert fald bedre styr på deres sygdom," siger Elsebeth Vesterheden.

Afdeling med vaskemaskine

Ulemper med folks eget tøj? Nej, det synes man ikke på G2 og G3. Operationssårene behandles efter de almindelige retningslinjer for sår. Hvis der er tendens til sivning, forstærker man bandagen. Uanset om patienten har afdelingens eller sit eget tøj på. Og som hovedregel bruger patienterne sygehusets undertøj, så de pårørende ikke skal vaske hele tiden.

Afdelingen bruger også patienttøj til terminale eller meget syge patienter. "Det gør vi for ikke at anstrenge patienten for meget, og fordi det er varmt og ubehageligt at ligge i eget tøj i en seng. Der kan komme folder på tøjet, så det handler også om at forebygge tryksår," forklarer Elsebeth Vesterheden.

et er familien, der tager sig af patienternes tøj, sørger for, at der er nok, og at det er rent. Det kan godt give praktiske problemer, f.eks. hvis de pårørende er voksne børn, der bor langt væk. Men Elsebeth Vesterheden har aldrig været ude for, at pårørende bad afdelingen bruge hospitalstøj i stedet for patientens eget. De finder ud af det.

Med apopleksipatienter, der har svært ved at spise selv og tit også har inkontinensproblemer, kunne man ellers mene, at hospitalstøj ville være mere praktisk end uldne trøjer og plisserede nederdele.

"Men vi snakker med de pårørende om, at de skal tage noget med, der kan tåle at blive vasket. Inkontinens er noget, vi arbejder meget på at udrede og forebygge. Selvfølgelig sker der uheld, men så vasker vi bare nederdelen," siger Elsebeth Vesterheden.

Afdelingen har egen vaskemaskine, og i tørrekælderen bliver der sat en klemme med patientens navn på tøjet. Det er kun sket en enkelt gang, at noget tøj er blevet væk og har måttet erstattes.

Så alt i alt synes Elsebeth Vesterheden ikke, der er noget at betænke sig på for andre afdelinger uden for geriatrien.

"Jeg tror, det er et spørgsmål om at springe ud i det."

Ingen hygiejniske betænkeligheder

At patienterne går i eget tøj i en almindelig sengeafdeling, kan hygiejnesygeplejerske Mie Andersen, Århus Amt, ikke se noget problem i.

"Så længe vi ikke taler om operationsafdelinger eller patienter i isolation. Patienten har jo sin egen bakterieflora, og hvis bare det er rent, er der ikke noget i vejen for, at patienterne kan gå i eget tøj."

"Problemet kan være, at alle ikke forstår det samme ved rent," tilføjer Mie Andersen.

"Når man bruger hospitalstøj, har man sikkerhed for, at det er vasket ved de rigtige temperaturer og håndteret og opbevaret rent."