Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Landsretsdom kan få konsekvenser: Tjek hele din lønseddel

I god tro. Fem jordemødre er i Østre Landsret blevet dømt til at betale penge tilbage, som de fik for meget i løn. Landsretten vurderede, at de havde udvist betydelig grad af uagtsomhed, fordi de ikke havde tjekket lønsedlen. Dommen kan få betydning for sygeplejersker, der står i samme situation.

Sygeplejersken 2006 nr. 8, s. 17

Af:

Lotte Havemann, journalist,

Lars Flindt Pedersen, journalist

  

SY-2006-8-14-02Foto: Morten Nilsson og Heine Pedersen

Tjek alle tallene på din lønseddel - det kan betale sig. Det lærte fem jordemødre på den hårde måde. Østre Landsret afgjorde i efteråret 2005, at det ikke er nok at kontrollere det endelige udbetalte beløb - man skal også kigge sine tillæg en ekstra gang efter i sømmene - ellers risikerer man at skulle betale pengene tilbage. Og det er med renter. Jurist i Dansk Sygeplejeråd vurderer, at dommen i landsretten også kan få betydning for sygeplejersker, der får mere i løn, end de har ret til.

De dømte jordemødre var alle kontaktjordemødre, hvilket de fik et månedligt løntillæg for. En måned blev det tillæg ganget med 12, så de fik tillægget svarende til et år. Det havde i forvejen været en periode med meget overarbejde og natarbejde, så jordemødrene studsede ikke over deres lønseddel, som ikke afveg fra andre måneders samlede aflønning. Men hverken byretten i Hillerød eller Østre Landsret mente, at jordemødrene var i god tro, og begge instanser idømte de fem jordemødre at betale pengene tilbage.

Det er stadig praksis, at hvis man kan godtgøre, at man har modtaget pengene i god tro, så kan man slippe med at betale den for meget udbetalte løn tilbage eller nøjes med at betale nogle af pengene tilbage. Men dommen skærper altså kravene til, hvornår man er i god tro.

Skærpet ansvar

Jesper Storm Thygesen, jurist i Dansk Sygeplejeråd, har mange sager liggende på sit skrivebord fra sygeplejersker, der har fået for meget udbetalt i løn. Det er hans vurdering, at jordemoderdommen betyder, at sygeplejersker har et større ansvar for at tjekke deres lønseddel end tidligere.

"Retten bemærker i dommen, at jordemødrene ikke bare skal være opmærksomme på nettobeløbet. Det vil sige, at man også skal bruge de ekstra minutter, det tager at se hele lønsedlen igennem, og at man som lønmodtager har et større ansvar end hidtil for at tjekke posterne på sin lønseddel," forklarer Jesper Storm Thygesen.
Mange sygeplejersker har afvekslende løn måned for måned og med mange forskellige tillæg, derfor kan det være svært for den enkelte at overskue alle poster på lønsedlen. Men Jesper Storm Thygesen vil anbefale, at man bruger tid på at gennemgå posterne på baggrund af dommen i jordemodersagen.

"Det kan være en god idé at se, om ansættelsesbrøken svarer til det, der står i ansættelseskontrakten. Dvs. hvis man er ansat på en 32-timers-kontrakt, skal brøken på lønsedlen være 32/37. Og hvis man går ned i tid, skal man være opmærksom på, at ens bruttoløn går tilsvarende ned. Og får man stadig det samme beløb, som da man var ansat 37 timer, er det formentlig forkert," siger han. Han påpeger, at det stadig er arbejdsgiverens ansvar, at den udbetalte løn er korrekt,.