Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Oversygeplejerske ofret

Magtkamp. Oversygeplejersken på Onkologisk afdeling på Vejle Sygehus blev ofret, da en overlæge afleverede sin opsigelse i protest imod hende. Sygehusledelsen havde ikke råd til at undvære overlægen.

Sygeplejersken 2006 nr. 8, s. 20-21

Af:

Susanne Bloch Kjeldsen, journalist

2206-08-20a
Tidligere oversygeplejerske på Onkologisk afdeling på Vejle Sygehus, Anne Marie Olsen, takkede efter en konflikt med en overlæge nej til sygehusledelsens tilbud om at blive flyttet til en anden afdeling i efteråret 2005. I dag er hun leder af det nystartede Hospice Sønderjylland. Hun føler sig uretfærdigt behandlet af sin tidligere arbejdsgiver, men er nu på vej videre i sit liv. Foto: Thomas Søndergaard

En overlæge er mere værd end en oversygeplejerske. Det erfarede sygeplejerskerne på Onkologisk afsnit A27 på Vejle Sygehus, efter oversygeplejerske Anne Marie Olsen brat stoppede fra den ene dag til den anden i september 2005.

"Samarbejdsvanskeligheder," hed den officielle forklaring. Efter 20 år på Onkologisk afdeling blev oversygeplejersken pludselig bedt om at flytte til en anden afdeling.

Personalet i Onkologisk afdeling fik beskeden på personalemøder i de tre lokale afsnit, sengeafsnittet, stråleterapien og ambulatoriet. I sengeafsnittet skulle afdelingssygeplejersken læse sygehusledelsens meddelelse op.

"Afdelingssygeplejersken var meget berørt, mens hun læste op. Jeg ved ikke, hvad sygehusledelsen havde forestillet sig, skulle vi bare arbejde videre, som om intet var hændt? Hvorfor kom de ikke selv og orienterede os? Hvorfor samlede de ikke personalet fra de tre afsnit til et fælles orienteringsmøde?" siger Dorte Bennike, der er sygeplejerske og uddannelsesansvarlig på afsnit A27.

Hun har sammen med tre kolleger Tanja Wendicke, Gitte Møller og Bente Kyed taget initiativ til at henvende sig til Dansk Sygeplejeråd om sagen med henblik på at offentliggøre den i Sygeplejersken. De mener, at sygeplejen bliver nedprioriteret, fordi sygehusledelsen er afhængig af at fastholde lægerne. De fire sygeplejersker bakkes op af resten af sygeplejepersonalet på afsnit A27, som tæller ca. 40 sygeplejersker.

Sygeplejerskerne fra afsnit A27 fik på eget initiativ et møde i stand med sygehusets chefsygeplejerske, Ninna Vendel Friis, efter de havde fået meddelelsen om oversygeplejerskens farvel til afdelingen.

"Hun sagde, at sygehusledelsen havde været tilfreds med Anne Marie Olsen, men at de ikke havde noget valg," siger Dorte Bennike.

Tre ud af otte læger truer

Situationen på Onkologisk afdeling i efteråret 2005 var, at afdelingen kunne risikere at mangle tre ud af otte læger, hvis de ikke kunne løse konflikten. Striden handlede om samarbejdsvanskeligheder i stråleterapien pga. forskellige prioriteringer. Sygehusledelsen frygtede, at det ville få konsekvenser for patienterne, hvis de ikke kunne få stråleterapi.

"Vi undrede os over, om sygehusledelsen havde forsøgt alt for at mægle og løse konflikten uden at skulle flytte vores oversygeplejerske," siger Dorthe Bennike.

Sygeplejerskerne har dog forståelse for sygehusledelsens dilemma. "De er afhængige af lægerne, for at afdelingen kan overleve, og for at den kan positionere sig i den kommende regionsdannelse. Det handler også om politik," siger Dorthe Bennike, som ligesom sine kolleger er tilfreds med den redegørelse, de fik fra chefsygeplejersken.

Sygeplejersken har forsøgt at få en kommentar fra chefsygeplejerske Ninna Vendel Friis på Vejle Sygehus, som er en del af den øverste ledelse på hospitalet. Men sygehusledelsen har besluttet ikke at udtale sig offentligt om sagen. Ledelsen har dog tidligere beklaget sagen over for både Anne Marie Olsen og sygeplejerskerne på A27.

Bekymret for udviklingen

Sygeplejerskerne på A27 er bekymrede for, at den faglige udvikling vil gå i stå, fordi den tidligere oversygeplejerske Anne Marie Olsen havde en lang erfaring inden for det onkologiske speciale og var primus motor i den faglige udvikling.

"Anne Marie var meget engageret i den onkologiske basisuddannelse og efteruddannelse. Hun var god til at sætte fokus på klinisk sygepleje inden for f.eks. kræftpatienters træthed, ernæring og problemer med sex. Hun havde også igangsat en patientskole," siger Gitte Møller.

"Hun var god til at holde os i gang, foreslå nye kurser, nye tiltag og opmuntre os," siger Bente Kyed.

Selvom patientskolen nu ligger stille, er de fleste projekter dog fortsat, fordi nogle har påtaget sig at føre dem videre. Vejle Sygehus har endnu ikke besat stillingen som oversygeplejerske på Onkologisk afdeling, siden Anne Marie Olsen forlod sygehuset i efteråret 2005. En sygeplejerske er dog konstitueret i stillingen, og den er slået op.

"De projekter, der er sat i gang, afføder nye ideer til projekter, men i øjeblikket bliver der ikke taget så mange nye initiativer, fordi vi ikke ved, hvor vi skal få opbakning mht. til arbejdstid og økonomi," siger Bente Kyed.

Sygehusledelsens håndtering af sagen har betydet, at sygeplejerskerne har mistet noget af deres tillid til arbejdspladsen.

"Mine grænser for, hvor meget jeg vil finde mig i at blive trådt på, har flyttet sig. Jeg føler mig ikke længere så forankret på arbejdspladsen og vil nok ikke kæmpe lige så hårdt for den som før," siger Dorte Bennike.

Uretfærdigt behandlet

Anne Marie Olsen tog ikke imod tilbuddet om at blive forflyttet til en anden afdeling på Vejle Sygehus.

I dag er hun leder af det nystartede Hospice Sønderjylland. Et job, hvor hun kan bruge sin ekspertise i onkologien, og et job, hun er rigtig glad for. Hun er kommet videre i sit liv, men lægger ikke skjul på, at det har været et hårdt forløb.

"Jeg er blevet brugt, og jeg er blevet uretfærdigt behandlet, og det har sygehusledelsen erkendt over for mig. Jeg undrer mig over, at det kan være rigtigt, at læger kan true med opsigelser, og at det skal få sådanne konsekvenser for mig," siger Anne Marie Olsen.

Hun mener, at sygehusledelsen skulle have forsøgt at løse konflikten i stedet. "Der er to parter i et samarbejde, og det er for nemt, hvis den ene part siger, at "det vil jeg ikke." Jeg synes denne sag er et eksempel på, at lægerne bruger magt for at få deres vilje," siger Anne Marie Olsen.

Når læger vil have deres vilje

Sagen fra Onkologisk afdeling på Vejle Sygehus er ikke den eneste, der handler om, at læger truer med opsigelser, når de vil have deres vilje i en magtkamp. I 2001 sagde ni ud af 11 afdelingslæger op på Anæstesiafdelingen på Glostrup Amtssygehus. De sagde op i protest, fordi en oversygeplejerske fik det øverste ledelsesansvar, og derefter boykottede andre læger afdelingen, fordi de af principielle grunde ikke ville have en sygeplejerske som øverste ansvarlige. En holdning, som blev bakket op af Overlægeforeningen og Foreningen af Speciallæger (FAS).