Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Skån ryggen - det rykker

Artiklen henvender sig til sygeplejersker på operationsafdelinger. Hovedbudskabet er, at personalet kan skåne ryggen ved anvende et benløfter-stativ til patienterne frem for selv at løfte patientens arme og ben i forbindelse med desinfektion inden operationer. Artiklen beskriver den proces, Friklinikken i Brædstrup har været igennem for at udvikle stativet.

Sygeplejersken 2007 nr. 11, s. 44-45

Af:

Grethe Tind, sygeplejerske

1107_45_01-2Foto: Jesper Pedersen

Historien starter på Friklinikken på Brædstrup Sygehus i 2000. På operationsafdelingen har vi daglig brug for portører og operationssygeplejersker til at holde arme og ben i forbindelse med desinfektion inden operationer.

Arbejdet medfører nogle anstrengende stillinger for arme og rygge hos det personale, der udfører det, og vi oplever, at flere får ryg- og skulderproblemer, fordi arbejdet er tungt og statisk. Vi har mange forslag til, hvordan det kan gøres lettere, men uden at nogen kommer op med noget genialt.

Det banebrydende sker på et kursus i forflytning i 2000, hvor et bredt team af plejepersonale lige fra portører og sygeplejersker til fysio- og ergoterapeuter sammen med forflytningsekspert Frank Larsen går rundt på forskellige afdelinger og ser på utilfredsstillende arbejdsstillinger.

Her analyseres på kryds og tværs, og vi får udviklet det første primitive stativ, som kan holde benet og armen, men det afhjælper ikke løftet. Vi arbejder videre med stativet og får en idé fra et andet sygehus. Vi møder en udviklingskonsulent, som foreslår at lave stativet batteridrevet samt sætte hydraulik på det.

Idéen er genial, fordi vi nu kan eliminere både løftet og det statiske arbejde på en måde, der skåner både patient og personale.

Næste skridt er penge, det evigt tilbagevendende problem, når det handler om at forbedre arbejdsbetingelserne for personalet. Afdelingen sender en ansøgning til puljen for arbejdsmiljø i (det tidligere) Vejle Amt. Men også her skal der argumenteres godt for idéen, og dertil er vi så heldige at have Allan Winther, amtslig forflytningsekspert.

Det lykkes at få bevilliget de 50.000 kr., der skal til for at producere fire benløftere. Det sidste skridt, der skal tages, inden vi kan komme i mål, er at finde et firma, der har licens til at producere medikoteknisk udstyr. Det lykkes via Allan Winther, som har kontakt til Balle A/S, der nu tager fat på finjusteringen og produktionen.

Fire benløftere tages i brug

I sommeren 2004 kan vi på Friklinikken tage de fire benløftere i brug til operationer for varicer i ryg- og bugleje samt knæ- og skulderoperationer. Vi udfører omkring 2.500 variceoperationer om året, så det er en stor lettelse i det daglige arbejde.

Vi har nu brugt disse stativer i to år og har kun positive erfaringer med dem og har kunnet mærke en væsentlig reduktion i antallet af klager over ryg- og skuldergener hos personalet.

Stativerne har desuden betydet, at vores konstante brug af portører til at løfte er reduceret væsentligt. Vi ser det som en fornem opgave at kunne fjerne et opslidende manuelt arbejde. Portørerne har det fint med at kunne prioritere tiden til andre opgaver på afdelingen.

Vi har i løbet af de to år haft besøg fra nær og fjern og kunne efterhånden ikke fungere som salgskontor midt i vores daglige produktion.

Derfor kom konsulent Jesper Pedersen fra Fournaise-Thomsen Aps. (www.foho.dk) i sommeren 2006 på banen i et samarbejde med Balle A/S. Jesper Pedersen har udarbejdet en sidste justering af stativet på baggrund af nye tekniske muligheder, vores erfaringer og eventuelle kunders ønsker til udformningen.

Mange har ment, at stativet kan være en stor aflastning ved hofteoperationer. Måske er det også muligt at anvende det i plejen af ekstremt tunge patienter?

Nu venter vi bare på, at andre i det danske hospitalsvæsen ser muligheden for at gøre arbejdet med statiske løft til historie.

Grethe Tind er ansat på Friklinikken i Brædstrup.