Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Rehabilitering over sektorgrænser til patienter med apopleksi

Artiklen henvender sig til sygeplejersker med interesse for patienter med apopleksi. Opfølgning på genoptræning af disse patienter er overgået til kommunalt regi, hvorfor der er behov for at sikre kontinuitet på tværs af sektorgrænser. I artiklen præsenteres et kvalitetssikringsprojekt fra Afdeling for Neurorehabilitering, Hvidovre Hospital, i samarbejde med Københavns Kommune.

Sygeplejersken 2007 nr. 12, s. 42-43

Af:

Lone Lundbak Mathiesen, udviklingssygeplejerske, mph

Afdeling for Neurorehabilitering, Hvidovre Hospital, har siden september 2004 udskrevet en del af patienterne til videre rehabilitering i hjemmet, også kaldet "Udgående Hospital." Patienterne har fået træning af ergo- og fysioterapeuter samt af sygeplejersker og har haft mulighed for fortsat kontakt til afdelingens speciallæger og neuropsykologer.

Overdraget til kommunalt regi

I evalueringen af "Udgående Hospital," udarbejdet af det daværende Hovedstadens Sygehusfællesskab juni 2006 var konklusionen bl.a., at Udgående Hospital helt overvejende er blevet positivt modtaget af de involverede patienter - det er især tryghed i forbindelse med udskrivelse fra hospitalet og den individuelle, målrettede behandling, pleje og rehabilitering, som patienterne har været glade for.

Der er ifølge evalueringen dog fortsat behov for at styrke samarbejdet mellem personalegrupperne i de to sektorer - f.eks. ved at styrke rutiner for samarbejdet om visitation, tilrettelæggelse og gennemførelse af genoptræningsforløb. Evalueringen anbefaler også, at der udarbejdes kliniske retningslinjer for apopleksipleje og -behandling i den tværfaglige indsats i Udgående Hospital.

Et styrket samarbejde og kliniske retningslinjer vil kunne understøtte overdragelsen af Udgående Hospital fra hospitalsregi til kommunalt regi. Ordningen er gældende fra den 1. januar 2007 i forbindelse med den nye kommunal- og strukturreform (1). Herefter skal den specialiserede genoptræning af patienter med apopleksi (samt andre patientgrupper) foregå i kommunalt regi.

Balance og muskelstyrke testes

For at sikre kontinuiteten og kvaliteten i rehabiliteringen af patienter med apopleksi, der kan udskrives tidligt til eget hjem, og som har brug for yderligere træning, har afdelingen søgt og fået bevilget midler fra Indenrigs- og Sundhedsministeriets Udviklings- og Analysepulje 2006 til projektet "Rehabilitering over sektorgrænser til patienter med apopleksi." Projektet forløber fra den 1. september 2006 til den 31. januar 2008.

Med henblik på at evaluere den ændrede opgavevaretagelse fra hospitalsregi til kommune måles på forbedring af patienternes funktionsniveau ved daglige færdigheder og måling af genindlæggelser. Som funktionsscoretest anvendes Barthel Indeks og en Rejse-Sætte sig-test, der tester patientens balance og muskelstyrke.

Med henblik på at evaluere og vurdere kommunikation og samarbejde mellem primær og sekundær sektor er valgt et interview af patienterne efter SF 36, en helbredsrelateret livskvalitetsundersøgelse og SASC-19, et spørgeskema til vurdering af patienternes tilfredshed med pleje og behandling i rehabiliteringsforløbet.

Der er nedsat en følgegruppe bestående af repræsentanter fra hospital, kommune og praksis. Der er ligeledes indgået samarbejdsaftale med en bachelorstuderende i sygepleje, der vil foretage interview af patienter.

Forskningssygeplejerske Ingrid Poulsen, Afdeling for Neurorehabilitering, Hvidovre Hospital er vejleder på projektet.
Lone Lundbak Mathiesen er ansat som afdelingssygeplejerske og projektleder på Afdeling for Neurorehabilitering på Hvidovre Hospital og kan kontaktes for yderligere oplysninger om projektet.

Litteratur

  1. Evaluering af Udgående Hospital, H:S, juni 2006. Rapporten kan rekvireres hos forfatteren.